Свинското поскъпва с 50%, килото удря почти 12 лева. Дали?

Може ли свиневъдството да се заличи заради чумата?
125
Свинското поскъпва с 50%, килото удря почти 12 лева. Дали?
Снимка: Dnes.bg

Драстично поскъпване на свинското месо заради кризата с африканската чума прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

"В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата", заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

Още по темата

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличило с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг и е по-висока със 7% спрямо предходния месец.

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци, а причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия.

В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос, прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

Майорски заяви, че избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

По данни на Българската агенция по безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, се посочва в съобщенето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
3
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Заглавието на статията е убийствено. Няма такава новина, завършваща с ДАЛИ.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щя ядем телешки пържоли - по диетично е
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинското поскъпва с 500%, цената удря 120 лв. (прасе). Надали.
88
0
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 4 години
Ходим до Сърбия и там нещата са както кучетата всеки който отглежда прасе е дължен да го вакцинира срещу чума.Там никога нее имало такива проблеми нито ше имат в следващите години.Цената на свинкото е горе долу десет години една и съща (когато празнуват може да се покачи за един лев и след това намалява лев).
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаре, що не протестирате?Що не ходите да гушкате прасенца?
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90По-добре бесепарски ***, отколкото гербави болшевишки ***!Точно за това ще последващ БСП-то в небитието.Народа ще ви разцепи на следващите избори.Вие сте пътници.
85
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГероАз не мразя Русия.Мразя българските русофили.Или по-скоро ги съжалявам завалиите - излъгани смачканяци с внуци в Америка.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен90Не си ти този, който определя кое е по-добре.има си избори за целта.Та дерзай.Ама нали видя колко се събрахте вчера - 100 платени *** захлебихте по 30лв.
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 93По-добре бесепарски ***, отколкото гербави болшевишки ***!Идва един момент в който трябва да дойде който и да било друг, просто за да си отиде настоящия диктаторски режим!А пък и гледам ГЕРБ без проблеми се разбират с Гергов, Станишев, Първанов... Май проблема не е дали са бесепарски ***, ами дали са от сттраната на диктатора или против него
82
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен90ГЕРБ простиТи - сложен.Затова нямаш 5 лева да си купиш месо.Смотльо.
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахах, ГЕРБ се опитаха да унищожат свиневъдството в България за да прокарват пълните с анаболи меса на чуждите корпорации, обаче забелязвам че постигнаха неочакван резултат - в момента хората ги е страх, и не купуват почти никакво свинско месо!Ако го направите 12лв. съвсем само вие в ГЕРБ ще си го ядете!Това се получава когато изключително прости хора управляват държавата - дори собствените си пъклени замисли не могат да изпълнят както трябва
80
13
 
2
 
! Отговори
Геро преди 4 години
Докато я има Русия ще има и чума и високи цени и хакери и "най бедните в Европа" и мутри и ултраси и кражба на Евро средства и нагли комунисти и.........................
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некой знае ли какво е положението с тази болест в Сърбия, например? Щото болестта чак от Африка е дошла в БГ, та колко му е да премине и в Сърбия.Тоест и там би трябвало да има епидемия вече.Ако в Сърбия няма такова нещо, човек може да си помисли, че всичко в БГ се прави нарочно с цел. За несхваналите какво искам да намекна ще се поясня: Сърбия не е член на ЕС и ако там няма епидемия, то човек може да реши, че епидемията ни е подарък от ЕС с цел затриване на животновъдството в БГ.
78
0
 
13
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
Както съм казвал десетки пъти, всички цени трябва да се качат двойно, за да им излязат на прасенцата сметките за еврото.
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано хората се осъзнаят и да спрат да купуват свинско,но тук ще стане обратното заради поскъпването всички ще се втурнат да купуват да доказват висок стандарт.
76
4
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 4 години
До Анонимен То и на телешкото ще му намеря колая . Колко му е и на калмарите и рибата .ГЕРБ мисли за вас !
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то е модерно да си веган в днешно време,ама защо насила бе?И *** да си стана модерно,но аз няма да се прежаля!
74
1
 
13
 
! Отговори
гост преди 4 години
12 лв за килограм,а каква е гаранцията,че не е заразено ?Като си купуваш месо го ядеш и не му правиш ДНК анализ.Ще минем на водичка,ама и тя е бъкана с гадости....
73
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е диверсия от ДПС по заповед на султан Ердоган.Искат да ни откажат от свинското.
72
0
 
11
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимен 70Ша одиш да пасеш трева, ама тогава ша ти спретнат луда слама по сеното.