Експерт: Чумата по свинете в България е катастрофа

Галя Бъчварова коментира темата в "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria
24 юли 2019 14:03, Красимир Ангелов
35
Експерт: Чумата по свинете в България е катастрофа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Трябва всички да разберат, че това, което в момента се случва в свиневъдството, е катастрофа. Ние още от миналата година, когато беше първият случай, настояваме за бързи превантивни мерки. В момента се върви след заболяването - взимат се крути мерки, за които вече е късно". Това заяви в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България.

"Унищожаването на животни към този момент в огнищата на зараза е мярка, но ние говорим за планово изколване на животните от личните дворове, което няма да е унищожаване. Собствениците трябва да си заколят животните. По този начин ще се намалят щетите в национален мащаб,“ каза още Бъчварова.

По отношение на възможността да бъдат наложени санкции на неспазващите правилата, Бъчварова отговори, че е по-важно всички да бъдат убедени, че мерките трябва да бъдат изпълнявани. Тези мерки включват "изчистване" на 20-километрови зони около големите свинекомплекси от домашни прасета и от диви свине. Правилата важат за всички по веригата - от домашни стопани, собственици на големи ферми, ловци и др. Ако не се вземат тези мерки, цяла България ще стане като област Русе, убедени са от Асоциацията на свиневъдите.

"Унищожаването на свинекомплексите и свиневъдството ще се отрази един път на бюджета и данъкоплатците и втори път на пазара, чрез по-високи цени на вносното свинско месо. Възстановяването на едно стопанство отнема поне година и половина до две години", посочи Галя Бъчварова.

По думите на Бъчварова съкращаването на работни места вече е факт в Русенско. Според нея, въпросът за компенсациите е поставян пред Министерство на земеделието и храните, но няма отговор от страна на държавата. Тя определи като много ниска спряганата неофициално сума от 2 млн. лева компенсация за 17 хиляди свине. Това са по около 250 лева на животно, което не включва други разходи - например обезщетения за освободени служители, почистване на свинекомплекси без дори да се споменават пропуснатите ползи, каза Бъчварова.

Тя посочи още, че потребителите на свинско месо не са застрашени от нищо, като единствената заплаха е за животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
100 процента преди 4 години
Пълно блокиране на границите чуждоземците нямат работа в България /Карантина/и за нато - военни се отнася.
29
0
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
а с брюкселската чума в парламента и в правителството кво прайм
28
0
 
11
 
! Отговори
гост преди 4 години
гербавите да се махат провалиха се за пореден път калинки гербави
27
0
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
За това Георги Гергов вече не се разправя със свинe. Мина на сигурно. Пловдивски панаир и ЦУМ София.
26
0
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен През Живково време тази болест у нямаше. Границите бяха заключени.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера - никой не рева за малките стопани, когато трябваше да им убиват животните и да не им плащат нищо. Били антисанитарни, нямали регистрации и т.н.Сега обаче има голям рев за големите ферми. Е - нали там имаше санитарни норми и се спазваха? Нали уж имаше застраховки? Защо формата трябва да получава обезщетение за съкратен персонал - нали за това се грижи държавата?Май някой иска да захлеби яко на фона на заразата....
24
0
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Те и без това саламите и кебабчетата са почти без месо, къде е проблема
23
1
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Килото живо тегли е 3лв/кг, какво не си разбрал бе, не е толкова в момента ?
22
0
 
2
 
! Отговори
Неук преди 4 години
2 000 000 : 17 000 = 117.65 ??? =/= 250 ???
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 17. Господата да кажат зашо няма чума по свинeте н- в Гърция, в Сърбия. Тук всека година по една чума - Защо? Не помним и по Тошовото време за некакви чуми да е имало. Сега чума след чума ни нападат, а политиците ни са най големата чума.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чума има в България и тя се нарича ГЕРБ
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като казали на Боци, че всички прасета трябва да се изядът веднага, той извадил от вътрешното джобче на костюма SB нож и вилица и питал- Ама има ли време?
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Догодина очаквам мана по пипера и доматите, та олинеза и дерони(е тем подобни) да напълнят касичките
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, гербавата чума се прехвърли от плиткоумния и верен матрял, върху свинетe
16
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
и на малките деца стана ясно че всичко е умишлено никъде в съседните държави няма епидемия как само у нас тях ги предкача чумата така ли
15
8
 
2
 
! Отговори
555 преди 4 години
Голяма работа за едни свинe. Има ли още хора които консумират свинско?
14
3
 
23
 
! Отговори
Чумата ГЕРБ преди 4 години
Чума има в България и тя се нарича ГЕРБ.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре, големите животновъди станаха с мощни лобита като едрите зърнопройзводители. Мафия!Кво следва, да унижожим петте доматчета в двора ли
12
0
 
14
 
! Отговори
До Знаещ преди 4 години
А колцина си спомнят как само преди една година ударно се строеше поредната ограда по границата, но не срещу мигранти и на браздата с Румъния, която в процеса на изработка се оскъпи неколкократно.Явно гадните диви прасета гонят много карез (гарез) на нашите управници за да не й отдават никакво значение и сега взели та се изпозаразили. Все още не съм видял диво прасе да ползва стълба или ножици за ламарина, както не съм чул висш чиновник да носи отговорност и изпълнител да връща пари, но дано..
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво пише в статията:1-...още от миналата година настояваме за превантивни мерки 2.вземат се мерки , за които вече е късно .3...повишаване цените на свинското месо.. 4.....увеличаване на безработицата от съкращения на работещите в свиневъдството... Причини--управлява ни ОПГ/организирана престъпна група/ ""Калинка""--безхаберие , безотговорност ,неграмотност , некадърност ,липса на визия за развитие на държавата...ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ--ИДВАТ ИЗБОРИ...