Разпределение на лекарите след специализация? Негативен подход

Методът нямало да задържи младите медици у нас
Обновена: 26 юли 2019 09:59 | 26 юли 2019 09:27,
21

Предложението на здравния министър Кирил Ананиев младите медици да бъдат разпределяни в различни части на страната след своята специализация заради липсата на кадри в десетки населени места у нас, разбуни духовете.

Не става дума обаче за всички места за специализанти в болниците, а само за определени, които ще бъдат финансирани от държавата, обясни д-р Деян Попов от Асоциацията за развитие на медицинската общност.

По думите му едва ли местата ще са толкова много.

"Не вярвам в разпределението като метод за задържане на младите лекари. Негативните стимули никога няма да доведат до нещо хубаво. Към момента не съществува възможност да си плащаш сам специализацията. Има и такива случаи, но това са законови вратички", обясни д-р Попов.

Според него мярката не е базирана на положителен стимул и затова няма да даде резултат. Самият той е останал в България заради високото ниво на специализация, което се предлага в страната ни. То привлича и много чужденци, които идват в страната ни да се обучават, но малко от тях остават в страната.

"Стъпката е цялостно вдигане на доходите в здравеопазването. В това отношение няма съществен прогрес", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Анкета от преди две години показва, че бъдещите лекари очакват стартово заплащане от 1500 лева месечно.

Д-р Деян Попов е категоричен, че качествено здравеопазване не е да имаш една болница, в която да минават всички болни, а да предлагаш адекватна медицинска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AZИ сам можеш да се сетиш, че този който трябва да даде на лекарите са пациентите.Какво значи - ДАЙТЕ ИМ.Пациентите са тези които трябва да им дадат. Математически не се получава да плащаш 17лв месец здравна осигуровка, а лекарите да получават по 5000, сестрите по 3000, че и пари за нова техника да има.Откъде да дойде разликата?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Демографска криза има в цяла Европа. Само че, Западна европа си внася имигранти. Така че не доходите са причината за демографската криза. А ако намериш начин как да се оправят доходите на някой, който нищо не знае и нищо не може, че отгоре на това и го мързи - дай да те избираме за цар.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ 20 ГОДИНИ Е В АГОНИЯ . НЕ МУ ОСТАВА МНОГО ВРЕМЕ ДА БЪДЕ ПОГРЕБАНО!!! ПОРЕДНИТЕ АБСУРДНИ НАРЕДБИ И ЗАКОНИ НА ПОРЕДНИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР!!!!!!!!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доходите, доходите са разковничето на проблема! Оправете всички доходи да отговарят горе-долу на европейските и няма да има проблеми с кадрите във всички отрасли. Няма да има кадрова и демографска криза!
16
2
 
7
 
! Отговори
AZ преди 4 години
Държавната поръчка означава,че държавата плаща умственият труд който лекарите влагат ,за да усвоят трудните медицински науки. И в този смисъл младите лекари,че и старите не са длъжни никому с нищо.Срещу тази поръчка те са вложили труд.Дайте им 5000 лв начална заплата,която да се увеличава двойно и тройно с взетите специаности и ще ги задържите. За 1000 лв няма да ви хайдакат. Заробващите договори не маогат да ги спрат , а и противоречат на основни постулати на ЕС.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промените отново ще накарат младите лекари да напущат страната. по същата логика би трябвало да задържат и младите хора след 12 клас да нямат право да напущат страната след като държавата е плащала за образованието им. Това е дискриминация! Нали лишаха студентите по медицина от европейска стипендия, че не са приоритетни, а сега ще ги разпределят. Те също си плащат по 1000 лева на година за обучение по държавна поръчка.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тато из ПравецТака е. Всяко ново е добре забравено старо.
13
0
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Така,така!!! Като през социализЪма-децата на властта в София,а децата на демоса у провинцията...
12
0
 
5
 
! Отговори
лили преди 4 години
Няма смисъл нито от по-висока раждаемост, нито от повече лекари, защото после духват, а за нас остават само разходите, дори и да не са лекари, нали до 18 г. само вземат, отиват готови отгледани хора, просто проблемът е другаде, и това се знае много добре, стига с тези измишльотини за повече деца и пр.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JokoАма не може държавната поръчка при лекарите да означава това, а при другите - друго. Тогава държавата да вземе да осигурява работа по специалността на всички висшисти държавна поръчка!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JokoИма такъв момент. Но въпросът с "държавната поръчка" в България по принцип е сложен. От една страна, се предполага, че се плаща за кадри, от които страната има нужда. От друга страна, няма как да задържиш хората да не заминат. В идеалния вариант противоречието може да се избегне, ако завършващи в чужбина медици също търсиха работа в България. Но е невъзможно, не само заради заплащането - хората търсят добри условия за работа, перспективи за развитие, приемливи битови условия, ако щете.
9
4
 
4
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Деяне, ако си плащаш образованието, прави каквото искаш ! Но, когато си по "държавна поръчка" ще работиш където ти кажат !
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Гледал съм го, колега, но реалността никога не е като на филм. Знам, какво е било, но е било по друго време и реално в друга държава.
7
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, преди да ми опонирате, трябваше да изгледате филма "Специалист по всичко".
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Това, че е отличник на курса, не означава, че ще издържи на напрежението след това и ще стане добър специалист. Разпределението си има своите предимства, когато оставането в страната се приема като даденост и заплатите са достатъчно високи. Но тук става въпрос на за Вълчи дол, а за това, че хората напускат страната. Реално не е законно да бъдат спирани. Всеки има право да се реализира в която държава иска. А защо тази система на отворен пазар не работи в България, е друга тема.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарят специализира в болница с модерна апаратура, а след това го пращат в мизерна болница, където оборудването е от 50 години. Там той забравя всичко, на което са го учили и после накъде. Никаква полза няма да има от това нещо.
4
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Това с разпределението вече го преживяхме. Отличник на курса, а го разпределят във Вълчи дол.
3
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 4 години
Държавата иска да осигури лекари там, където недостигат (но самата тя ги прогони). Младите искат София или друг голям град и смятат, че никой не може да им нарежда, къде да работят. Но е логично, че щом получаваш стипендия е редно да я върнеш, ако заминаваш за чужбина. Ако пък толкова не искаш в България, учи медицина там, където смяташ да заминеш, какъв е проблема? Общо взето идеята е безсмислена и няма да сработи.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е нещо като порочен кръг. Държавата плаща за обучението на специалистите, но след това не може да осигури нормални заплати, защото нямала пари, и хората напускат страната. Не само с медиците е така. Не е ли по-разумно да се обучават по-малко студенти/специалисти, след което със спестените средства да се увеличат заплатите? Може би това ще има по-добър ефект. Хем нивото на специалистите ще е по-високо, защото няма да се взимат за студенти куцо и сакато.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха умрял е някой за българските деца... никой не ви ще отрочетата, само на вас ви се струват невероятни, гледайте си ги в мизерните си условия и си ги пошлапвайте на воля!