Лятната дилема на българина: Морето в Гърция или в България?

27% от сънародниците ни признават, че няма да почиват поради липса на пари
31 юли 2019 12:58, Красимир Ангелов
214
Лятната дилема на българина: Морето в Гърция или в България?
Снимка: Reuters

На море у нас, или в Гърция? Хиляди българи се изправят пред тази дилема в последните години, след като южната ни съседка стана изключително популярна дестинация за летен туризъм на нашенеца.

От Министерството на туризма признават, че сезонът у нас тази година е по-слаб, а родни звезди подеха кампания за популяризация на родното Черноморие с призива "Родното море не е демоде".

Още по темата
Има ли резултат от него? И къде в крайна сметка ще почива българинът това лято? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели, а в анкетата ни участие взеха цели 8210 души.

Резултатите показват почти равенство между хората, избрали да почиват по родното и по гръцкото море. 21% от анкетираните посочват, че ще заложат или вече са заложили на Българското Черноморие. Само процент по-малко – 20% са тези, които декларират, че предпочитат Гърция за лятната си ваканция.

Други 4% пък ще отидат няколко пъти на море през това лято, като вероятно може да комбинират и двата варианта.

Въпреки спадът на турската лира и добрите оферти, едва 6% от анкетираните посочват, че ще заложат на турските курорти за лятната почивка. Още толкова хора предпочитат да прекарат отпуската си в екскурзия в чужбина.

На планинска почивка ще заложат 5% от анкетираните, а също толкова ще се отдадат на домашни задължения на село и на релакс сред природата.

4% от хората няма да почиват активно, а ще заложат по-скоро на дълги уикенди. 27% пък признават, че нямат пари за ваканция и затова надали ще стигнат до морето или планинските ни курорти.

Едва 2% са хората, които, въпреки че лятото е в разгара си, все още не са решили къде ще отмарят тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименТия дето говорят за хубав пясък да се разходяд то гликади, глифонери и вати на тасос. Ще останат леееко изненадани колко по-добър е пясъка от този по черноморието. Тасос има около 50 плажа....
146
0
 
14
 
! Отговори
Морето преди 4 години
Тази година вече ходих веднъж за една седмица в Испания, но си мисля да отида в началото на септември за още една седмица и в Италия, а ако не намеря нещо подходящо в Италия, може и в Гърция да отида, в краен случай в Турция.
145
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година почивам както на Черно море, така и на Средиземно море. Прекарвам добре и на двете места. Преди няколко дни се върнах от остров Крит. Храната беше прекрасна, цените по-високи от нашите. Местните се оплакваха, че тази година има около 30 процента по-малко туристи на остров Крит. Пожелавам приятна почивка на всички, без значение къде са избрали да почиват.
144
9
 
12
 
! Отговори
Турист преди 4 години
Поздрави от Сани Бийч Халкидики.Почивам тук защото няма българи.
143
4
 
24
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
Никога не съм се изправял пред такава дилема. Не познавам и никой, който да е стъпвал поне веднъж на гръцки плаж и после да има подобни терзания.Поздрави от Самотраки!
142
2
 
35
 
! Отговори
ники преди 4 години
Тази година няма никаква дилема, масово познати и приятели не искат да чуват за нашето море и са в Гърция
141
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой,където иска да си летува.Парите са си наши и ще си ги харчим там където ни уважават и се грижат за нашия комфорт!Това трябва да разберат всички предлагащи услугата-туризъм
140
3
 
8
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Бъдете живи и здрави, разнасяйте славата на българския турист по далечни лазурни брегове, малдиви, тайланди и занзибари!
139
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма дилема, всичко е в Гърция. Поздрави от Тасос, островчето е супер и се пука по шевовете от Българи. Как е на бетономорието, гърчите ли се.
138
3
 
3
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
:)))Така е, има си пътници за всеки влак.
137
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма " дилема".Особено за тези от юго- западна България.
136
0
 
22
 
! Отговори
Сицилия преди 4 години
Сумата за двама беше 1800 лева вкл. самолетните билети, 7 нощувки, хотел 4 звезди. Май и следващата година ще отидем в Сицилия, ако не отидем в Испания.
135
1
 
33
 
! Отговори
SS преди 4 години
Защо пък чак Дилема го изкарахте, естествено че в Гърция......3 години без туристи и може би ще става горе долу и на нащо бетономорие.
134
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НГърция е на 10-то място в света по дължина на плажната ивица. Има хиляди километри плажове - кеф ти с хора, без хора, каменисти, с пясък невиждан по клоакоморието, супер скъпи, частни и тн... Ако си се нахакал на кофти място проблема си е твой, заминавай в слънчака там освен че ше можеш да си пикаеш на воля и да се изсереш във водата никой няма да забележи...
133
2
 
12
 
! Отговори
Сицилия преди 4 години
Току-що се върнах от почивка в Сицилия. Е, няма такова ядене. Нашата резревация включваше закуска и вечера. За вечеря имаше супа на блок маса (сипваш си колкото искаш), предястие на блок маса (пак колкото искаш), спагети или нещо друго тестено по избор, което си поръчваш от предишния ден - носи го сервитьор, основно ядене по избор пак с поръчка от предишния ден - пак сервитьор и десерт по избор - донася го сервитьор. Всичко вкусно, опитахме възможно най-различни яденета. Сумата за двама 1800 лв
132
0
 
27
 
! Отговори
Южняк преди 4 години
В края на юни бях за седмица в Халкидики! Пак отивам! Там е като по нашето море през 70-те! Чисто и спокойно!
131
29
 
3
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Отбих се веднъж до Кавала, намерих празно място, спрях, слязох до плажа. Беше късен следобед, някакви кисели гърци ме гледаха надменно. Плажът е обществен, но къщата им беше така разположена, че все едно и пясъкът е техен. Водата беше чиста, доста солена, бистра, дъното каменяк. Поплувах, изпи ках се да уважа Егея и си тръгнах. Пясъкът им е под моите стандарти, всъщност е чакъл и филц. Иначе в една пекарна освен сандвичите, една добра гъркиня ни подари и два кроасана.
130
1
 
18
 
! Отговори
До Сата Н преди 4 години
Доста голяма е вероятността да попаднеш на българи работещи в хотелите и заведенията в Гърция и другите държави в ЕС. Езикът е най-малкия проблем, ако изобщо може да се нарече проблем. Примерно в Италия си говорят италиански, с друг език няма да се разбереш с тях, но всичко си е тип-топ, защото има желание и от двете страни, а не намусена мутра, както е в България.
129
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли причина да си троша автомобила по магистрала Тракия, като гръцкото море е на същото разстояние?
128
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От над 10г дилема няма. Само в чужбина.Последното ми ходене на Ч.Море свърши в инфекциозна болница. Никога повече няма да стъпя на БГ плаж.