Заради чумата: Българинът мина на пилешко и риба

Според специалисти свинското може да поскъпне до 50%
31 юли 2019 08:00, Красимир Ангелов
64

Заради африканската чума се оказа, че все повече хора предпочитат пилешкото месо и рибата пред свинското.

Русенски магазин например се отказа да продава месо от един от най-големите свинекомплекси в района, в който е обявено бедствено положение заради болестта. В София пък спада на употребата на свинско месо е съвсем малък.

Според Асоциацията за защита на потребетилите свинското месо може да поскъпне до 50%.

Цената на свинското месо по магазините в Русе ще се повиши от утре, обявиха пред камерата на Bulgaria ОN AIR представители на търговски обекти. Причина е, че 3 от индустриалните ферми в региона бяха засегнати от африканска чума и сега доставките на месо идват от други краища на страната.

Kлентите също все по-рядко посягали към свинсокто.

В София повишение на цената все още няма.

Притесненията на хората от бранша обаче са, че ако заразата се разпространи и в други свинекомплекси в страната, ще се стигне до крайната мярка да се внася месо от чужбина. А това това ще доведе до скок в цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
само питам преди 4 години
От тая африканска чума умира ли се? Ако един човек се е разболял, открива ли се веднага болестта? Какви са симптомите? Заразна ли е за хората,които са в близост до този човек, дори да не са консумирали от същото месо?Защо се мълчи по темата?? Само за самолетите на Бойко дето се хвали чувам. Днес чета новина,че 1/4 от прасетата са болни. Не живея в тези райони,където е болестта,но не забравяйте,че месото ще се смели на кайма и разпродаде из страната,може да попадне и в големите магазини.Горко ни!
53
0
 
1
 
! Отговори
боже опази преди 4 години
Сега сигурно и птичия грип ще се завърне и лудата крава. Да не знае човек какво яде.
52
0
 
1
 
! Отговори
NB преди 4 години
Противно ми е че убиха/убиват толково много прасета вероятно по нехуманен и жесток начин. Не чумата, а това ми убива апетита да ям свинско. Нагласена работа, според мен крайната цел е да се внася, убивайки родното производство.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Патето Яки 53Пилешкото месо е пълна химия.Ако искате увиснали цици яжте пилешко:))Нищо им няма на увисналите циц, другото да не цочи надолу че тогава някой друг ще ги меси! :)))))))
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купих зайче нали няма заешка чума?
49
0
 
0
 
! Отговори
prost narod преди 4 години
...lesno se uopravliava !!! Lesno se unishtojava !!!
48
0
 
11
 
! Отговори
Патето Яки преди 4 години
Пилешкото месо е пълна химия.Ако искате увиснали цици яжте пилешко:))
47
0
 
1
 
! Отговори
емиграция преди 4 години
Три пъти в седмицата риба. Два пъти пилешко, пуешко или заешко.Останалите дни бобец, картофки и др. бабини ястия.Седмицата минава, но всеки ден пък и плодове. Това е. Какво го усуквате и алармирате, че някои да изпаднат в паника.
46
0
 
1
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 4 години
Пиле, риба, Омега 3 мастни киселини...Понижава лошия холестерол, намалява кръвното, захарта, българинът ще живее по-дълго, като японец!Ще станем столетници, ще източваме държавния бюджет!!!УРА, другари пенсионери!!!
45
0
 
8
 
! Отговори
A преди 4 години
глупости. Някои може и да са минали на сьомга, скариди и патешки дроб, но повечето от българите са на боб и картофи, но вече много учени пишат, че бобът и картофите са много полезни и хората, които ги консумират непрекъснато ще живеят 100г., а другите - ще умрат скоропостижно от рак и др. подобни модерни болести.
44
1
 
10
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 4 години
Яжте фантоми и асфалт бре!!!
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога чумата ще стигне до свинарника с 240-те *** в центъра на София?
42
4
 
6
 
! Отговори
Позитано 20 преди 4 години
Кой ви каза? Няма такова нещо. Ние от Бузлуджа си оставаме на кебапи.
41
3
 
16
 
! Отговори
1 преди 4 години
Намерете в нета Планът Ран-Ът и четете!
40
4
 
19
 
! Отговори
... преди 4 години
Още повече. Тази чума, не е вредна за хората. Така че защо изобщо се избиват животните, знаете ли? Ми отговора е същия, както при овцете. Затриха цели стопанства, щото някой от ония 240 там насред софето, има на склад, много, ама много замразено, преди 20 години месо. Свинскo и агнешкo и сега нали тряа го продаде, далавера да напрай. Няма се учудя ако е някой от управляващите, близък до борисов. А що да не е и самия борисов? Лев тряа напрай, щот 2 кубика ще са му малко, пръст ще яде на оня свят
39
1
 
26
 
! Отговори
... преди 4 години
Нееее, не заради чумата. Българина мина пилешко и риба, заради покачването на цената на свинскoто. В България чума няма. Не ни втълпявайте такива неща. Не може в цяла българия да има чума а в съседни нам държави - ни звук ни стон. Там всичко е наред. Нали за чумата нмало прегради, как цяла България гори от чума а в съседните страни няма? Гърция, Румъния, Македония, Турция, Сърбия... хората не се оплакват от чума, само тук се тръби че имало. Да ама НЕ. Скоро и вие ще бъдете пометени, ама а де
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мухобоико ти си виновен поскъпне ли спирайте да купувате нека фалирват да се научат
37
1
 
22
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Поскъпне ли няма да купуваме
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една приказка ! - кой каквото сам си направи никой не може да му го направи.Сами си създаваме проблеми за години напред и после ще се вайкаме ! - ама ум царува ,ум робува , ум патки пасе.
35
25
 
2
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 4 години
Прасето 🐽 е най гадното животно което е измислено. За това най правоверната религия забранява консумацията му. АЛЛАХ у ЕКБЕР!!!