На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото

Близо 50% от българите избират родното Черноморие
1 авг 2019 11:04,
203
На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото
Снимка: pixaBay

37% от българите няма да почиват през лятото, показа национално-представително проучване на „Маркет линкс” и bTV, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли.

Още по темата

49% от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са категорични, че ще останат в страната. 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показ още, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

„Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

37% обаче посочват, че въобще няма да почиват през това лято. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морксите ни курорти е презастроени, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

„Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни.

На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
49% щели да почиват в България, 9% в Гърция и 8% някъде другаде в чужбина!!!Още малко и ще повярвам. От моите познати почти всички от години почиваме на море в чужбина, но рядко в Гърция.
59
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама да, бе, евтиния в гръцки, една седмица 1100 евро. Честито!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой се срами не разбрах.Тъкмо напротив раазнасяме славата му по гръцко, изконно българско, разбира се!
57
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без да искам да звучи грозно, принципно почивам в Гърция, но за обективност отидох за един уйкенд на Лозенец и за да се чувствм на почивка, тоест хапванки, чадъри, разходки, паркинги, без пътя престоя ми излезе 70 лв за един човек. Тия пари в Гърция ще ги харча около 2-3 часа с условието, че там не е по-чисто, спокойно и сервитьорите ме гледат на кръв ако похарча поне 50 евро. Гърците ще чакат да се върна..
56
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Извод И какво и е скъпото на Гърция.Две седмици истинска почивка може да си позволи и най-закъсалия бедняк.Тук при *** акули под 2000 бинки нема. Аре мерси...приятно състезание с Адибас по Тракия. И по-малко диария по форумите.
55
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всичките ми познати почиват на море в България. Какви 49% ще почиват в Гърция?! Аз самият от над 20 години почивам на море само в България, понякога по два пъти.
54
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези фалшиви новини няма да ме върнат да почивам на море в Гърция. Не знам защо пръскат толкова пари да ни убедят, че хубавото е лошо, а лошото е хубаво!
53
7
 
6
 
! Отговори
U2 преди 4 години
Гърците не изпозват бетон за хотелите ли? Брееее, те много са я закъсали.
52
2
 
32
 
! Отговори
до 52 преди 4 години
Безработица, никакви нови раб. позиции, ниски заплати- 450-500 лв, магазини, в които дават продукти на вересия до заплата, запустели квартали, жилищни блокове с масово живущи самотни старци, на всяка крачка апартаменти, къщи, офиси или магазини с табели "Продава се", "Дава се под наем",празни заведения,училища с маломерни или слети класове, работници и служители, които се клеветят и доносничат пред шефа, за да не ги съкратят, да махнат друг... бедност и оскотялост. Това е провинцията, ***.
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47.. и море ... и плажове .. и толкова.Но също така е интересно и кво няма ... бетон няма! И *** селски концесионери, мутри и тарикати, :) За последните не е сигурно, но си трайкат.
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така нашето море запада още повече, защото ходят хора с по 300лв за 10 дни почивка и съответно предлагането на храна и услуги е за такива хора.
49
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе се създават нови фирми, заводи или каквото да е в провинцията. Повечето фалират. Обявените раб. места не са вакантни, а са временни или сезонни.ти коя година за последно си ходил в провинцията? Неквалифициран работник за по-малко от 1000лв не можеш да намериш, фирмите се чудят откъде да си наемат персонал. Кое фирма е фалирала? Заплатите се вдигат с по 5-15% всяка година. Аре стига с тая червена пропаганда.
48
12
 
8
 
! Отговори
Извод преди 4 години
Богатите Софянци си харчат парите в Гърция и вдъхват живот на позакъсалото северно гръдско беломорие. За останалите българи гърция остава скъпа за това си седят в къщи или ходят на бункало по нашето море!
47
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези фалшиви новини няма да ме върнат да почивам на море в България. Не знам защо пръскат толкова пари да ни убедят, че хубавото е лошо, а лошото е хубаво!
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това проучване в Люлин ли са го правили?
45
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всичките ми познати почиват на море извън България. Какви 49% ще почиват в България?! Аз самият от над 20 години почивам на море само извън България, понякога по два пъти.
44
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво има в тая Гърция бе - голи хълмове с някакви тревички, пустиняк.
43
3
 
45
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
До БургазлияДраги бургазлия, най-добронамерено се обръщам към теб. С много мъка си спомням романтичните лета на Южното Черноморие , както и онзи последен ден от отпуската, който прекарвахме в Бургас, докато чакаме нощния влак за София. Беше красиво, спокойно, просторно, романтично...Няма го вече! Бетон, гмеж, миризми, лудница - по-голяма от софийската.Не съм мазохист, че в тези 10 дни, които са ми за почивка да се набутвам в месомелачка. За това - у комшиите: на юг, на югоизток, на запад
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
географски е и с 1/4 по-близонай-близкият плаж до моето жилище е на 280 км, или точно 3 часа с границата. Бургас ми е на 380 км, или 3 часа и 30 минути, а докато стигна до плаж, поне още 30 минути.
41
5
 
33
 
! Отговори
ДО Бургазлия преди 4 години
Нема кво да ми се хвалиш, плажът в бургас е с *** вода, пристанището е на една крачка и всички танкери изливат мръситията си в Бутгаски залив, а да не говорим, че сутрин Лукоила и кроношпана ви събуждат със "свеж" въздух. Айде нема нужда , стой си в Бургас. ПРОВЕРЕНО!