На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото

Близо 50% от българите избират родното Черноморие
1 авг 2019 11:04,
203
На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото
Снимка: pixaBay

37% от българите няма да почиват през лятото, показа национално-представително проучване на „Маркет линкс” и bTV, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли.

Още по темата

49% от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са категорични, че ще останат в страната. 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показ още, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

„Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

37% обаче посочват, че въобще няма да почиват през това лято. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морксите ни курорти е презастроени, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

„Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни.

На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
25
 
! Отговори
Щастлив роб преди 4 години
Стар технлог, тесен специалист...Не съм ходил никъде от 8-ми клас. Мама и тате немаха пари, после дойде "демон-страцията" и ми отне всички мечти и накрая след 30г. тропане и подскачане по площадите, вече нема смисъл да искам да ходя където и да е. Времето ми даде да разбера, че не то е мое...а аз съм бил негов! Превърнах се в щастлив роб на душата си...дето и тя не е моя и скоро ще отлети горе при "началника", а земният ми господар, потрива доволно ръце и си мисли че ми е взел животеца...;-)
79
2
 
13
 
! Отговори
до Кир преди 4 години
До Kir Mentiou Как може да говориш такива глупости Бирата им Вромос или нещо такова в супермаркет е 2?, салата 4? до зависи какво искаш в заведение не на плажа но е близко.за плажа кока-колата ти е 4? но получаваш още чадър и 2бр. шезлонг раздели ги и виж какво ти се получава
78
19
 
10
 
! Отговори
Kir Mentiou преди 4 години
Мда - в Гърция е по хубаво наистина. За повечето хора е по-хубаво. НО НЕ Е по евтино! И никога не е било. Бира - 3,5 ?, най евтина риба - 7 ?, салата 6 ?, узо 200 мл - 7 ? и тнт. България: Бира - 2,5 лв., сафрид - 8 лв., салата - 4 лв., 2 големи ракии - 8 лв. и те така...
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От София съм и сред моите познати на 100 човека, четирима тази година почиваха или ще почиват на море в България.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен в Гърция почиват около 1/3 от почиващите на море в чужбина, а не повече от половината, както пише в новината.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато са провеждали това проучване хората са били на почивка извън България. Защо не напишат колко не са им вдигнали телефона, за да стане пълна картинката.
74
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам достатъчно пари да ходя в Гърция, повече от 7-800 на човек ако е, е скъпо за мен. В България няма да стъпя, мръсотия, чалга, бетон, мутри, зъл персонал, пълно с българи, руснаци, индийци, евреи, турци, най-бедните немци. Само ***. Затова в непопулярни места в планините, без луди, мутри, пияни и дрогирани около мен.
73
1
 
19
 
! Отговори
Статистика преди 4 години
плюс (хора почиващи в гърция) минус (мутри от слънчака) Да се преброим!
72
8
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 4 години
Не знам къде си бил в Италия. Бил съм в Римини през най-активния сезон. Шум, мръсно, навалица, един върху друг. А бе Слънчев бряг умножен по няколко. Като прибавиш и задължителните шезлонги дето почват от 20 евра, та така.
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже тече импресионна реклама Миконос Парос Наксос Санторини за под 1000 лв. на човек, кажете скъпо ли е в гърция? Имали такова нещо в Бъ;гария? Не бъдете коне с капаци.Планинският търизъм е много по-добре развит у нас, морския у тях.Давам приме с едно Банско, е хората лятото си имат джаз фест подпомаган от българска банка.Значи можело.
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега бях в Италия. Стаята в хотела (4 звезди) беше 2-3 пъти по-голяма от стаите в българските хотели, вкл. и 5 звезди. Банята огромна. Храната превъзходна, плажът се чисти всеки ден. Морето кристално, нямаше шумна музика. Единсtвеният минус бяха едни немци, които както обикновено си показаха прoстотията. Принципно навсякъде има такива немци, макар че повечето немци са си съвсем нормални.
69
4
 
18
 
! Отговори
до Стига глупости преди 4 години
Бил си много близко, приятелю. Не върви да кажеш, че цяла Гърция е пълна с българи! Ако можеш, *** по на юг от Атина и пак ми кажи дали е пълно с българи.
68
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ходя на почивка на море искам няколко неща:Примерно:- чиста вода в морето (България веднага отпада)- чист плаж (България отпада)- чадърите на плажа да не са прекалено близко един до друг (България отпада)- да не ми пушат цигари от всички страни (България отпада)- да няма музика и заведения на плажа (България отпада)- да няма чалга в курорта (България отпада)- усмихнати и учтиви хора, вкл. персонала в хотела и заведенията (България отпада)и т.н.
67
5
 
32
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
Стига глупости.Преди няколко дни се върнах от Гърция и там е пълно само с българи.Бяхме в Неа Перамос, казвахме на малката ни дъщеря, че там хората говорят друг език не нашия и т.н. детето накрая ни попита ЗАЩО ме излъгахте те говорят нашия език сега си представете колко българи имаше само на този плаж и колко има из цяла Гърция.9% само в някой извратен сън 49 по-скоро.Бях за първо година от Стара Загора съм и мисля за догодина пак да ида, там те носят на ръце за същите пари който даваш в БГ
66
1
 
21
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Кое е по-скъпо?Развален домат по 1 лева килото, или хубави вкусни здрави домати по 3 лева килото?Така е и с сравняването на цени на почивка в България и Гърция. Несравними са, защото не купуваш едно и също.
65
26
 
15
 
! Отговори
Много преди 4 години
добре ги знам голямата част от почиващите в Гърция. Наемат сума ти семейства къща. На 6 човека се пада една баня и тоалетна-ужас. От България си мъкнат храната, твърдия алкохол, даже зная и такива, дето и бирата, и минералната вода си носят...За десетина дена в една гръцка кръчма не са стъпнали. Най-много някое гиросче с картофки и кола, и то ако е промоция от 5 евро. После ще каже, че почивал в Гърция...
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно почивката ми на море е в Испания. Понякога ходя и другаде,. В Гърция на море съм почивал 4 пъти, но в Испания е доста по-добре. В Италия също е по-добре от Гърция. В Турция е евтино, но ЕС си е друго нещо, без България разбира се.
63
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почивката в Гърция за една седмица, със самолет, през агенция струва между 400 и 600 евро на човек за хотели 3, 4 и 5 звезди. Има и по-скъпи. Цената е важна, но не е най-важната. За тези пари в България не можеш да намериш къде да почиваш при същото или по-добро качество на почивката. Предпочитам да дам по 50-100-200 евро повече на ден на човек, но почивката да е нормална, а не като в България.
62
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук има един редовен хейтър, който оплюва България във всички статии. Само един е.
61
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е в Гърция, но евтино, забрави! Особено юли и август. По-доро качество на съответната висока цена. Истината е, че за нормална почивка, не бай ганьовска, там си отиват 2000 евро и нагоре. Само, че за тези пари по-добре идете на Малдивите. От там Гърция ще ти се стори като ориенталско-балкански опит за туризъм.