74 г. след Хирошима: Поклонение пред Камъка за мир

188 са тези камъни по света, които носят послание за мир
Обновена: 6 авг 2019 12:56 | 6 авг 2019 12:54,
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Преди 74 години Хирошима става първия град, който е атакуван с атомна бомба. В 8:15 часа сутринта за първи път в историята на човечеството атомна бомба е използвана срещу цивилни.

На 200 метра от взрива е мостът Айои, първоначалната цел на американските бомбардировки. Части от него днес носят послание за мир и милосърдие по света. Върху 188 парчета от моста е изобразена японската богиня на милосърдието Kannon и думите "От Хирошима".

Историята на Камъка започва само няколко дни след бомбардировката над Хирошима. Тогава без страх от все още много силната радиация, Рейкийо Умемото отишъл в града, за да се види с оцелелите си приятели. Вървял по разрушените улици на града и когато вятърът помел пепелта от пътя, му се сторило, че вижда върху гранита лицата на загиналите.

Това го впечатлило толкова силно, че когато през 1965г. настилката трябвало да бъде подменена, той откупил камъните „свидетели“ на ужаса.

Идеята му била подкрепена от хиляди жители на Хирошима. Създадена била асоциацията "Камък за мир”, но се наложило да чакат още 20 години, за да се изчисти остатъчното радиоактивно лъчение от гранита и той да може да бъде обработван.

През 1991 г. асоциацията "Камък за мир" решава да изпрати 188-те парчета от моста Айои до лидерите на света - като символ за мир и надежда не само за Япония, но и за цялото човечество.

В България "Камъкът от Хирошима" е предаден в музея "Земята и хората", където от 1997 г. насам се отдаав почит на жертвите на нападението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото японците са си надробили, това са сърбали! Още не са се извинили даже за хилядите жертви и изнасилени жени в Азия.
25
3
 
7
 
! Отговори
grep преди 4 години
Немците и те все се оплакват, че им бомбардирали градовете по време на ВСВ. Да би мирно седяло, не би чудо видяло!
24
10
 
2
 
! Отговори
grep преди 4 години
Вие, дето цъкате минусчета - ако сте пред избор - да хвърлите хиляди сънародници в безмислена битка или да си решите проблемите с две бомби, какво ще изберете? Хайде да ви видим хуманисти ***?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хиро ШимаАми за избитите коренни жители на Америка?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фира ШиваТова, което харесваш у янките, мразиш у руснаците. Защо?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му се незнае начи. Гадните руснаци в своите "имперски" стремежи без да се посвенят, взеха, че хвърлиха две атомни бомби върху два цивилни града и избиха много хиляди, невинни хора.Санкции до дупка на русия.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, преди 74 години за първи път е използвана атомна бомба, срещу цивилно население! Защо, обаче, е пропуснато ОТ КОГО е използвана? От незнание ли?Да ограмотим, тогава, малко списувателката - Съединените Американски Щати (САЩ) използват за първи път ядрено оръжие стещу мирни граждани!Да, САЩ пускат първата и втората атомни бомби срещу мирни жители!И - да, до ден днешен (74 години) са единствените използвали ядрено оръжие и обеднен уран срещу цивилно население!Светла им памет на загиналите
19
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Демократичните бомби са това, демократична радиация, какво разбирате вие ;) ????
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Янките откриха японския остров и го ....
17
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До некъффТози акт е осъждан многократно и от всички. Самите японци са наясно, че за случилото се, те имат доста сериозна вина. Намерили са смирението в себе си и посрещат тази дата с тъга, не с вендета.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер простотия!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой е откривателя на остров Япония а кой
14
12
 
4
 
! Отговори
Фира шима преди 4 години
Японците се мислеха за господари на света с своя,император ама го ядоха.Ей това харесвам на янките
13
2
 
3
 
! Отговори
Шинтоегоизъм преди 4 години
Шинтоизъма погуби Япония,шинто-егоизъма да го знаете.Гледайте сериала ШОГУН та да ви стане ясно
12
0
 
11
 
! Отговори
Туту преди 4 години
Мъртвото момиченце - Назъм Хикмет Аз съм момиченце. Идвам отрано.Аз спирам и чукам на всяка врата.Ала не мога пред вас да застана,че мъртвите нямат лице за света.Чуйте във град Хирошима загинах.И десет години след моята смъртаз си оставам на седем години,че мъртвите малки деца не растат.Миг. И очите ми станаха слепи,косата ми пламна и гръм връхлетя.И станах на пепел, на шепичка пепел,и вятър отвя надалеч пепелтаЧакам ви. Чакам да чуете вие не искам за себе си нищичко аз.Аз изгорях като листче хартия не мога си взе и бонбонче от вас.Леличко, чи
11
3
 
21
 
! Отговори
некъфф преди 4 години
Ако новината беше свързана с Русия мдо сега щеше да има поне 300 коментара..Но нали сега сме приятели с добрите терористи от Хамерика който пряват каквотоси искат, няма и 10 коментара..Защо никой не осъди този варварски акт на заличаване на тези два японски града...Защото.....нали....
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нима японските жестокости се различават от немските?"Нима жестокостите на съюзниците се различават от тези на Чингис? Единственото различно нещо е, че едните участници спечелиха войната. А в клането на цивилни тн. победители са ненадминати - до тогава светът такова чудо не беше виждал.
9
0
 
23
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Че германците и японците са правили гадории е факт, но също е факт, че знаем само за техните гадости само защото са губещата страна. А както знаем историята се пише от победителите. За това и малцина знаят кои са първите истински концентрационни лагери и факта, че САЩ са имали такива за японци и китайци.Няма политическа система която да оправдава каквото и да е подобно избиване на невинни хора, само заради ненормалния си елит.Тези извинителни оправдания "ама и те така правиха" са за ***
8
11
 
2
 
! Отговори
тото преди 4 години
До ЖоНима японските жестокости се различават от немските?
7
16
 
9
 
! Отговори
Жо преди 4 години
Втората световна война в Европа е завършила, Хитлеристка Германия е капитулирала, но Япония не се предава. Фанатизирани японци продължават да правят безмилостни зверски кланета в Източна Азия. Японският фанатизъм е непонятен за другите народи.Японският император отказва да приеме капитулация.Японският народ слуша своя император и е готов на всичко, но не и да приеме, че са загубили войната.Последиците ги знаете.