Медсестрите протестират, искат обяснение за уволнена колежка

Готви се национален протест
8 авг 2019 12:38,
20

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
Медицински сестри протестират срещу дисциплинарното уволнение на колегата си Мая Илиева, която беше медицинска сестра в болница "Токуда", предава БТА.

"Протестиращите са пред бариерите на паркинга на лечебното заведение, тъй като територията пред болницата е частна собственост и протестът не е разрешен", обясни медицинската сестра Елена Донева.

Още по темата

Протестиращите изразиха тревогата си и от това, че имунитетът на Мая Илиева като синдикален лидер е бил свален без тя да бъде изслушана и без възможност за защита, което според тях показвало, че не могат да очакват защита от КНСБ. Предстои създаването на синдикална организация на съсловието, а прокетът за нея ще бъде изготвен от екипът на омбудсмана Мая Манолова.

"Очевидно е, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не спази обещанието си през април да представи проект на такъв закон", каза още Манолова.

Според омбудсманът уволнението на медицинската сестра е обединение между властта и синдикатите, което е срещу интересите и на пациентите.

"Илиева има 12 години стаж в реанимацията в болница "Токуда", обучила е сестри в нея, никога не би застрашила живота на пациент с действие или бездействие, както е описано в заповедта й за уволнение", подчерта пък сестра Донева.

По думите й един от основните проблеми на съсловието е работата на осемчасови смени вместо на седемчасови, работата на две места и ниското възнаграждение.

Планират се протести и в други градове в страната, а на 10 септември се очаква национален протест, каза още Донева.

Преди дни Мая Илиева обяви във Facebook, че е уволнена от болница, въпреки своя имунитет и със съгласието на КНСБ. По думите й, единственото обяснение за тази мярка е нейната синдикална дейност.

В подкрепа на медицинската сестра се обяви и обмудсманът Мая Манолова.

"Силните на деня се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права", каза преди дни Манолова и заяви, че е скандализирана от уволнението.

От своя страна, в нарочно становище от "Токуда" посочиха, че наложеното дисциплинарно уволнение на Илиева е "мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по време на изпълнение на непосредствените й професионални задължения", а като повод за налагане на наказанието са: "факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни".

От болницата посочват, че наказанието на Илиева не е свързано със синдикалната й дейност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто преди години се смени собственика на "Токуда" от японец на турчин нещата рязко тръгнаха надолу.... Бях редовен посетител на тази болница, но от момента, в който се смени собственика и ръководството, повярвайте ми, разликата беше повече от осезаема. Не искам да насаждам "етническа омраза", но турците са просто чакали. За съжаление и съм работил с тях, много добре ги знам. Дават живота си едни за други, но за всички останали - само презрение и експлоатация. Беше хубава болница.
15
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
позор в 21 век да уволняват българи защото си отстояват правата в българияняма профсъюзи
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг основното занимание на работодателите в частния сектор е Уволнение. Ако може без последна РЗ.Прогонването на работници и служители им доставя някаква свръх наслада. Осмисля битието им.Сталинистки манталитет- има човек- има проблем, няма човек- няма проблем.
13
1
 
3
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Само така, оставка за правителството. *** крадливи, подкрепям медицинските работници.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка за министъра лобист на частни интереси и частни организации на частните болници.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КНСБ - Казионен Наведен Синдикат на Бойко.
10
1
 
1
 
! Отговори
ввввввввввв преди 4 години
ввввввввввв
9
2
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Какво трябва да стане че бандитите от ГЕРБ, да разберат че са некадърници в управлението ? Всичко в тази територия е на дъното, заплати и жизнен стандарт най ниски в ЕС и дори от страни в третия свят. Бойко махай се да не бъдеш линчуван, дори и гавазите може и да не ти помогнат.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и със съгласието на КНСейБе..." стана ли ви ясно.Хайде плащайте си членския внос и чакайте.Трябва да има и протест пред централата на КНСБ!
7
1
 
9
 
! Отговори
Пен преди 4 години
Ей по 700 лева заплати взимат а пък недоволстват !! Ама как може такова нещо..... :D Това малко пари ли са ? А за печалбата на "Токуда" кой ще мисли ?
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво българи така се защитава достойнство!
5
15
 
12
 
! Отговори
АБЕ преди 4 години
Лавче в сестринската стая, кафенце, по някое време изпълзяват от дупката и само някой болен да попита или недай боже - да поиска помощ - злъч, неглижиране, а не рядко и му се понакарват да си знае мястото. Като те видят само в ръцете и в портмонето ти гледат. Да казваме нещата такива, каквито се. Система няма кой да спре, не могат една вена кадърно да нацелят. Гола-вода. Да заминават на Запад, да ги видим колко могат и дали там ще ги търпят !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Реформата"на лицето Кирил Ананиев има една единствена Цел. Как да отнемем ресурса от пет милиарда лева,от общественото здравеопазване и да го насочим към частни здравно осигурителни фондове,респективно към частните болници!Ако сега имаме криза в здравеопазването,с мярката която се канят да приемат тия"хубавци"за едни 60-70 процента от населението въобще няма да има здравеопазване!
3
13
 
14
 
! Отговори
Ооооо преди 4 години
Милите те - а как само се отнасят с пациентите си !!! Особено с възрастните. Я моля ви се - първо те да дадат и тогава да искат. Преди всичко трябва да сте хора, човеци, нормално отнасящи се към болния. Та вие сте по-ужасни, груби и нагли от докторите бе. Ай сиктир.
2
1
 
30
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Още ли у нас има наивници които да вярват, че профсъюзите им защитават правата те част от управляващата мафия иначе отдавна щяха да им намерят цаката.
1
2
 
25
 
! Отговори
Бай Кольо преди 4 години
Политиката на няколко правителства подред е да изгонят лекарите и мед.сестрите.Да нямаме здравеопазване, това е целтта.