Лидерката на протестите на мед сестрите – уволнена

Неудобна или не спазва задълженията си?
6 авг 2019 11:20,
58
Лидерката на протестите на мед сестрите – уволнена
Снимка: Facebook/Мая Илиева

Лидерката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена вчера от „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София.

Още по темата

„Явно съм станала неудобна с проверките и обществената си позиция“, заяви Илиева по повод освобождението ѝ от работа.

Тя уточни, че в здравното заведение е влизала и икономическа полиция, а тя постоянно е предизвиквала проверки заради нарушенията там.

„Ръководството на болницата, предполагам, че заради предизвиканите проверки, тъй като съм викнала най-различни институции, които да проверяват нередности, които се случват там – Инспекция по труда, сигнал до НАП, наложи се и да влезе икономическа полиция”, заяви Илиева.

Илиева е председател на синдикалната организация в болницата. Тя има закрила при уволнение. Работодателят й е получил разрешението на синдиката.

Работодателят твърди още, че зад наказанието на Илиева стоят категорично установени факти, че тя не спазва задълженията си.

„Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания“, се твърди в позицията на болницата.

От там още посочиха, че поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни.

По думите на медицинската сестра вицепрезидентът на КНСБ й е звънял със заплаха по повод организираните протести в социалалните мережи.

„Подкрепа от КНСБ не получих, в момента, в който започнаха организацията на протестите в социалните мрежи аз се допитах до синдиката чрез писмо дали би подкрепил така спонтанно надигналия се протест. Все още не са ми отговорили официално. А неофициалният отговор беше, че протестът е от Facebook и че ако не е успешен, ще се дискредитират като организация. Единственият натиск тогава беше, че д-р Кокалов, (вицепрезидент на КНСБ) се обадил е каза „да си затварям голямата уста, защото лично ще се погрижи да си загубя работата”, обясни Илиева пред bTV.

Д-р Иван Кокалов опроверга тези твърдения и отвърна, че всъщност президентът на КНСБ и той са получвала заплахи от медицинската сестра и че може да ги покаже в писмен вид.

"Въпросната госпожа продължава от вестници и екрани да ръси лъжи. Поради тази причина съм казал на моите адвокат, че събирам данни за тези неща и ще я съдя, понеже оронва моя престиж", добави той.

И двамата смята да заведат дела, а Илиева уточни, че не се притеснява от това.

Здравни специалисти в страната готвят протести срещу уволнението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на тази жена! Докато има такива българки, има надежда за страната ни!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токуда е болница със страшно много нередности! Имат право да се страхуват от проверки!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте кои управляват болницата.Не се учудвам,че са получили одобрението на синдиката.Случаят показва доколко синдикатът е синдикат!!!
44
4
 
0
 
! Отговори
това е положението преди 4 години
Лекарската и учителската професии са най-социалистическите в България.Затова те са крещящ пример за недъзите на социализма.Все едно, независимо какво се заграби, накрая ще има здравеопазване само когато хората в системата започнат да работят. Когато лекарите започнат да лекуват, а не да им обясняват че сами са си виновни, и систрите започнат да обгрижват пациентите.И да, милионери са банкери, индустриалци, фермери. Лекарите и учителите са едни добре платени професионалисти и по света и у нас
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правописааааааа, правописа куца, не ами направо е за болница!Научете се да пишете, нали уж журналисти (пази боже) искате да ставате! В българския език има множествено число, мъжки, женски, среден род.... Разбирам, че ИК ви *** на вратата, ама това не отменя правописа!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бива да искаш хляба на ближния пърдом на главния. Голям грях, който се наказва с уволнение и предупреждение за останалите които посягат на шефския пай. Не знаете ли че робите нямат право на глас камо ли да си гребнат от кацата на шефа не наяден. Мълчете и работете за благото на богопомазания чорбоджия роби.
41
0
 
3
 
! Отговори
сега да видим преди 4 години
Явно, сестрата е била изправена пред дилема: Обществена работа или професионална изява. И тя е предпочела обществената работа. Остава сега да ни убеди с обществената си работа че е полезна за обществото.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С три думи -неразбираем и съмнителен случай .
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частните болници не позволяват протести и стачки. Използва се полицията и адвокатите срещу стачкуващите работници. Сдруженията на частните болници в България сега предлагат реформата в НЗОК, отнемането на 5 милиарда лева от общественото здравеопазване и приватизация на обществен ресурс, който да контролират и насочват от частните си застрахователни дружества към частните си болници. В момента не им стига грабежа, желаят да отнемат всичко от държавните болници към частните си болници.
38
14
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Нормално е да те уволнят като се опитваш да създаваш проблеми на работодателя си
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Включвам се с коментар, защото активно не мога да действам,тъй като се чувствам човек с 690 лв заплата с ,30 годишен стаж и няколко дисциплинарни наказания и промени на работното място .
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не разбрахте ли че сте рревърнати в тор за изхранване на краваршингтонкакви права какви медици ще плащате по 3 милиарда на година и ще пеетеа гербавите чучела ще ви обяснява калта са лоши руснацинг
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"моите адвокаТ"..."Оронва"...- списвачката не е от най-грамотните :)
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИ И ТУРЦИ БИЯТ СОЦИАЛИСТИ
33
1
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
До Анонимен 32Сгреши само в годините, не са десет, а тридесет...
32
15
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
До ПитащДа, социалистите докараха държавата до това дередже.
31
3
 
17
 
! Отговори
Отклонение преди 4 години
Няма Синдикати,Няма и такава Държава. И това става докато *** спорят за комунисти и демократи,А в същото време не гласуват. Те успяха. Убедиха хората, че от тях нищо не зависи. Всичко е Цирк за пред народа. *** народ слаба Държава
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 10 години в Територията управлява Мафията и Олигархията.Това са само последиците от крадливостта им и некадърността им.
29
1
 
16
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
До Анонимен----17 Социалистите ли докараха страната в това ПОЛОЖЕНИЕ!
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КНСБ-подл.гите на властта.И вие очаквате тия да ви защитават.Ще има да чакате.