Кой носи отговорност при инцидент на водна пързалка?

Според Румен Димитров слабото звено във веригата са спасителите
10 авг 2019 08:48, Анисия Иванова
33

Нито един контролен орган не следи изцяло дейността на една водна пързалка или аквакомплекс. Регионалната здравна инспекция отговаря за качеството и чистотата на водата, Пожарната - за евакуационния план, а Българският червен кръст - за спасителите.

Кой обаче следи дали съоръжението може да се въведе в експлоатация и кой следи за неговото функциониране? От КЗП преди няколко седмици заявиха, че следят само за информационните табели.

Още по темата

"Много е важно да подчертаем, че КЗП следи за тази предварителна информация, но не е единственият контролен орган относно тези атракциони. Във връзка с тяхната техническа изправност нейният контролен орган е РДНСК", обясни Станислава Джеджева.

След запитване на Bulgaria ON AIR се оказа, че общинската администрация контролира експлоатацията и функционирането на съоръжението. Не е ясно обаче кога и как се правят проверките.

Румен Димитров е управител на плувен комплекс. Той е на мнение, че слабото звено във веригата са спасителите, а не размитата отговорност на институциите

Специалистите напомнят - в случай, че на водната пързалка има непълнолетни и пълнолетни отговорност носят и родителите. Важно е да се спазват и инструкциите при спускане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги размитата отговорност е липса на отговорност!!Сега ни чака вълна от сгазени "шофьори" с тротинетки, моторизирани скейтбордове и всякакви такива возила за които няма регламент.... И изобщо никой не ги следи дали изобщо знаят правилника за движение по улиците.а са си свикнали да си джиткат около блока. Като направят няколко ПТП-та със смърт и тях ще ги погнат след дъжд качулка...както Аквапарковете.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който отиде на водна пързалка трябва преди това да включи инстинкта си за самосъхранение. Опитайте се да пуснете куче по водна пързалка но преди да го пуснете се пригответе да бъдете нахапани жестоко. На кучето истинкта за самосъхранение е по силен от човешкият. Въпреки че човеците се смятат за по умни от кучето. Да ама не.
29
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Поне може да кандидатства за наградите "Дарвин".
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата се решават с една голяма ТАБЕЛА, на ВХОДА, на която пише с ГОЛЕМИ букви: "СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА. ПРИ ИНЦИДЕНТ В КОЙТО СТЕ НАРУШИЛИ ПРАВИЛАТА ПЕРСОНАЛА НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ". В резултат клиентите намалят с 80%, все пак това не е място за такива хора. Всички, които са безотговорни и очакват персонала да ги опази от само/убийство, престават да ходят там. Но от пуста алчност, таква табела няма в България. Да почива в мир. Сами ще се изтрепем да угодим на една шайка мутри и шепа перачи.
27
0
 
6
 
! Отговори
До 27 шматка преди 4 години
Вече ти обясниха, че загиналият не виновен. Този който се е спуснал с главата напред го е блъснал в главата и момчето е починало.
26
0
 
5
 
! Отговори
Учен преди 4 години
"Този, който е виновен се е спуснал с главата напред и му няма нищо, а е пострадало другото момче в което се е блъснал."Ако е така, то трябва да се продължи с тестовете, докато изпука и неговата
25
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Не търсете под вола теле.Защо този 18 годишен мъж не е спазвал инструкциите за безопасност.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този, който е виновен се е спуснал с главата напред и му няма нищо, а е пострадало другото момче в което се е блъснал.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Австрия на екстремната пързалка всичко беше автоматизирано... чакам компютъра да каже кога е ок и се пускам... няма прегради, няма бариери, има само ред! На нашето племе и полицай да сложат да пази, ще почнат подкупи да му предлагат само и само да не се спазва реда, да е тарикат, да не е като нормалните хора. Не народ, а ***!
22
6
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Бог да го прости младежа , но за всичко си е виновен той и само той !! Не търсете други виновни!!!
21
2
 
14
 
! Отговори
Подвеждащ въпрос преди 4 години
На Територията няма хора с отговорности!
20
2
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
КОЙ КАКВО СИ НАПРАВИ И ГОСПОД НЕЩЕ ГО НАПРАВИ
19
1
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛДУЙ преди 4 години
ДАМИ И ГОСПОДА НЕ НАЦЕНЯВАЙТЕ СВОЙТЕ ВЬЗМОЖНОСТИ
18
0
 
25
 
! Отговори
сс преди 4 години
Бил съм на такова съоръжение. Тия *** младежи не слушат. Ти им казваш нещо, те започват да се кара и заплашват и накрая пак правят каквото са си решили. Решението е едно. Такива да се гонят от парка веднага и да им се забрани достъп. Ако не искат да спазват правилата, да ходят другаде. Само ако са малко по-тъмни и после ще има оплакване за дискриминация.
17
0
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БОГ ДА ПРОСТИ МЛАДИЯ ГОСПОДИН
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България навсякъде е така, първо си чупят главите,а после се вайкат леле какво стана! Безхаберието изглежда е национална черта! На всяка крачка го виждаме и се съгласяваме! Ориентален манталитет!
15
0
 
24
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Да направят нова агенция: Контрол Водни Съоръжения. Че нямаме никакви агенции. И случайно да не забравят да сложат за началник сина или дъщерята на някой политик, че те най-добре си разбират от работата.
14
2
 
25
 
! Отговори
я.а. преди 4 години
Ако хората са безразсъдни, не спазват правилата, правят се на много смели, никой, ама никой не може да им помогне. Всеки сам носи отговорност за собственото си здраве и живот. Щом не си дисциплиниран ще ти се размине веднъж, дваж, но на третия път - няма.
13
1
 
11
 
! Отговори
Кой е виновен? преди 4 години
Зависи дали е "наш човек". Ако е - тогава виновни няма!
12
3
 
26
 
! Отговори
гошко преди 4 години
Не мога да разбера, примерно на магистрала Тракия всеки ден се утрепват по 1 / 2 - ***, никога не се говори че ще я закриват. В някакъв аквапарк младежи си ударили главите и хайде вендага да се закрие аквапарка.Ами че те дори и на интервали да ги пускат, пак вътре в тръбата единия може да се задържи и да чака другия за да правят магарии. Младежи, хормони и пр... Искате разпоредител и контрольор на всяка стъпка ли?!? Инцеденти стават навсякъде, извън Бг по парковете също..