Мъжете у нас се давят 3 пъти повече от жените

В Румъния и Гърция се давят повече, в Сърбия и Турция - по-малко
17 авг 2019 10:10, Красимир Ангелов
49
Мъжете у нас се давят 3 пъти повече от жените
Снимка: БТА

Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души население са регистрирани у нас, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите в ЕС от смърт при удавяне или потапяне през 2018 г.

Чисто математически това означава, че при 7 млн. души население, у нас през миналата година е имало около 140 случая на смърт от удавяне. Само за първите 5 месеца на тази година, до 1 юни, у нас е имало около 25 инцидента с фатален край от удавяне, съобщава БТА.

Още по темата
Според експерти от Водноспасителната служба на БЧК лятото е сезонът-пик от удавяния, като трите основни причини за удавянията са непознаването на опасностите при къпане и плуване, неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата, както и незнанието да се помогне на човек, който се дави.

Освен това други рискови фактори, с които задължително трябва да се съобразяваме при влизането във вода, е абсолютна забрана за употреба на алкохол и наркотици при къпане и плуване - според експертите и в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности.

Категорична е и забраната за плуване и къпане след обилно хранене - в подобна ситуация охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание, а попадането на стомашно съдържимо в дихателните пътища може да доведе до задушаване и удавяне.

Мозъкът е най-уязвимия орган в организма по отношение на кислорода и може да оцелее най-много около 4 минути преди да се появят необратими щети, казват експертите.

Анализът отчита още, че мъжете у нас се давят три пъти повече от жените, вероятно подценявайки и пренебрегвайки горните фактори за превенция по време на къпане и плуване.

Най-уязвими от фатални водни инциденти обаче си остават децата - по данни на БЧК през последните 5 години /2013-2018 г./ вследствие от удавяния са загивали между 10 и 16 деца.

Пикът на фатални инциденти е бил през 2008 г. - 32 удавени деца, както и през 2012 г. - 22 загубени детски усмивки.

Що се отнася до ЕС, случаите на смърт от удавяне варират между 5 500 и 6 000 в  последните години.

През миналата година е имало над 5 500 фатални инциденти с жители на ЕС, причинени от случайно удавяне и потопяване при около 5 милиона смъртни случая регистрирани като цяло. Тези данни отговарят и на средния показател за смърт при удавяне в ЕС от 1,1 на сто на 100 000 жители.

Смъртните инциденти с удавяне намаляват всяка година след регистриран пик от над 6 000 смъртни случая през 2013 г., отчита Евростат.
Сред държавите-членки на ЕС най-високите проценти на смърт от удавяне са регистрирани в Литва и Латвия - с повече от 6 фатални инцидента на 100 000 жители. Други страни с регистрирани високи показатели от смърт при удавяне са още Естония - 3 случая на 100 хиляди, Исландия и Словакия - по 2,3 случая на 100 хиляди и др.

За разлика от тях, най-ниските проценти са регистрирани в Италия, Малта и Португалия - всички по 0,4 смъртни случая на 100 000, както и в Дания - 0,5, Испания - 0,7, Швеция - 1 случай на 100 хиляди и др.

Ситуацията при съседите ни не е по-розова, отколкото у нас: в Румъния - 3 на 100 хиляди, в Гърция - 2,5, в Сърбия и Турция - по 1 случай на смърт от удавяне на 100 хиляди души население.

Статистиката за смъртността от случайно удавяне и потапяне по пол показва, че в почти всички страни, за които има данни, смъртността е била по-висока сред мъжете, отколкото сред жените. Изключение е Люксембург, където са били регистрирани 4 смъртни случая от удавяне, 3 от които са били жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: БЧКудавянелято 2019
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам борисов да се удави.
40
1
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Да се закрие Черноморието и абсолютна забрана за къпане във всички водоеми. Къпане само в банята и то без вана. Шегувам се. В. Симеонов да не го вземе за истина ...
39
0
 
10
 
! Отговори
хайде бе преди 4 години
Мъжете се давят точно по един път, колкото и жените...Научете се да говорите и пишете правилно - не "мъжете се давят пъти повече", а "пъти повече мъже се давят"...
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората в българия масово с нaднopмено тегло и мъжете и жените как няма да се давят
37
1
 
2
 
! Отговори
Статист преди 4 години
Мъже по биологичен признак или по *** самоопределение? Статистиката може да е неточна.
36
0
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Опознай себе си и опознай противника.Тогава ще си непобедим. Сун Дзъ. Само,че почти никой давещ се не е отделил мреме да опознае и развие възможностите си съобразно с това което предлага водната среда,нали?!Тотален срам е бозайници,родени знаещи да плуват,да затрият тази си способност в процеса на обучение за живота и да го наричат израстване.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жените имат cлaб тecтocтepoн -> по-малко aгpecия -> повече се cкaтават -> не правят глyпocтии въпреки тва никога не бих избрал да съм жeнa :D
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трепането на комлекси с перчене е черта на мъжкия пол при повечето двуполови животни.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мъжете е по-характерно самонадценяването, липса на адекватна преценка за риск и възможности.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То мъжете у нас навсякъде мрът повече от жените.
31
0
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
Ей, мноо народ се издави тая година, брат..
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените се давят повече, мъжете рискуват живота си за да ги спасят и докато ги спасяват те самите умират и жените им наследяват парите.
29
2
 
9
 
! Отговори
Кондю преди 4 години
Баф аз тъпата статия и статистика
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само при раждане има малко повече смъртни случаи сред жените, отколкото сред мъжете.
27
2
 
7
 
! Отговори
тренер преди 4 години
Каква ни е културата на ползване на водоеми е видно от факта, че наричаме влизането във вода с цел плуване, разхлаждане, забавление и др. - къпане. Къпането е процес на хигиенизиране на тялото и се върши обикновено в баня ! Банята е значително по-безопасно място от море, река, язовир та даже и от басейн.
26
9
 
9
 
! Отговори
гошо тъпото преди 4 години
НА ЖЕНИТЕ ГЛАВИТЕ СА КУХИ.....
25
2
 
6
 
! Отговори
ГЕШСТАПО преди 4 години
Вярно ли БГотвлича кораби?????????????????
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените са по-големи скатавки за всичко!
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко от тях са жендъри? Дали няма дискриминация? Бързо жендърите да оправят статистиката!
22
1
 
8
 
! Отговори
Ст преди 4 години
Е, как защо- защото пият повече:)