Безработицата се качи с 2%, липсват кадри

В края на юли безработните са 173 хил. души
9 сеп 2019 10:27,
31

Броят на безработните се е покачил с близо 2% спрямо предходния месец, сочат данни на Агенцията по заетостта. В края на юли те са 173 000. На годишна база обаче се отчита спад в броя на безработните.

Още по темата

"От много години говорим, че ще се стигне до момент, в който икономиката би могла да се задъха. Кадрите просто ги няма като бройка. Не се раждат толкова, колкото са се раждали преди. Ако за една позиция преди кандидатстваха 150 човека, сега има 10-12", коментира председателят на Асоциация BG Staffing Надя Василева.

Тя посочи, че трябва да очакваме да разкрепостим политиката на внос на кадри или много бързо да минем към роботизация в определени дейности.

По думите ѝ невинаги кандидатстващите отговарят на изиксванията, а много често не четат обявата или не се явяват на интервю. Сред най-важните неща за младото поколение е да имат разнообразие в работната среда, както и да имат страхотни колеги и шефове, допълни тя.

В момента служителите си сменят 6 пъти по-често работата.

Тя коментира, че заплатите са се увеличили значително в сравнение с преди 10 години и буквално са станали двойни. Като процент най-вероятно имаме най-голямото увеличение в света, подчерта Василева пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва веднъж завинаги да си направим реална статиска с какво разполагаме. Това са цифри, които ни трябват, за да си направим изводите. Има много безработни, които не се регистрират. Има други, които се оправят без проблем и без да търсят работа", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
32
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Кадри липсват и това щото това дето го измисли комунизма беше много лошо. То кръжоци, средно-техническо, полувисши, практики в заводите и много ама много други дето и сега ги има в гнилият запад. Но тук трябва всичко да се разруши дори това, което е уникално. Пример е дори Мавзолеят
7
4
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Искаме Солун!!!.Марио Драги , раздай по 1000 евро на всички българо гласни .ЕЦБ =БКП
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двойни станаха заплатите на депутатите.Защо се правят на луди?
5
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Има много безработни, които не се регистрират"Има много безработни, които се регистрират и след като 1 година бюрото по труда не им предлага работа ги отписват. Няма човек, няма проблем.
4
2
 
46
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Заплатите били станали двойни. Защо тогава кадрите емигрират в чужбина и си сменят работата толкова често? Това го пише в самата статия.
3
18
 
15
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Безработицата е ниска защото заводите никнат като гъби. Страната е в мощен подем под мъдрото ръководство на нашия лидер Генерал Борисов!
2
1
 
37
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
сбогом , и благодаря за обещанията г-да политици .
1
7
 
37
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Кадри търсете на Терминал 2 !!! Да живее 9 септември 1944 -ДЕН НА ОАВОБОЖДЕНИЕТО !