Преговорите с България за Гоце Делчев били "изтощителни" за Македония

Днес бе вторият ден от заседанието на Македоно-българската комисия
Обновена: 13 сеп 2019 21:08 | 13 сеп 2019 20:50, Нели Христова
51
Преговорите с България за Гоце Делчев били "изтощителни" за Македония
Снимка: Reuters

Различни аспекти на въпроса за значението на личността и работата на Гоце Делчев за историческата памет на двата народа бяха обсъдени днес на втория ден от заседанието на Македоно-българската съвместна експертна комисия, пише македонското електронно издание “МКД“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция "Фокус".

Обсъждането на възможно съвместно честване на личността и работата на Гоце Делчев е било „изтощително“, според информация на Македонската информационна агенция (МИА, цитирана от „МКД“, но беше постигнат плодотворен, макар и малък напредък, така че членовете на Комисията да продължат да обсъждат въпроса, както и други отворени важни за Комисията въпроси в контекста на изграждането на добросъседски отношения между македонския и българския народ и двете страни.

Членовете на Комисията работиха над обмен на проекти, за да хармонизират препоръки за учебници за седми клас в Северна Македония и за шести клас в България.

„Съществуват сериозни различия в подхода и разбирането на средновековната история и в терминологията и използването на определени термини в учебниците, отнасящи се до средновековния период“, потвърдиха източници на Комисията пред МИА.

Въпреки различията, членовете на Комисията направиха някои забележки по отношение на общите проблеми, съществуващи в учебниците в двете страни и имаха възможността, както се казва, да си кажат един на друг какво ги притеснява.

Това, както казва Комисията, е много важно, за да се даде възможност на двете страни да развият усет за това как другата страна гледа и възприема миналото.

Вторият ден от седмото заседание на Двустранната мултисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси също определи датите за следващите срещи. Общоприето бе, че следващото заседание ще се проведе в средата на октомври, но точната дата остава отворена поради съгласуването на ангажиментите на членовете на комисията.

Софийската среща е продължение на предишната, проведена в Скопие през юни. Това е четвъртото заседание на Комисията тази година, като още две са насрочени до края на годината.

От предходните шест срещи пред правителствата на двете страни беше препоръчано съвместното възпоменание на св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самоил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България, отнасящи се до Античността

Препоръките към двете правителства за Античността за учебниците за пети клас в българската образователна система и за шести в македонската образователна система бяха приети на последното заседание, проведено в началото на юни в Скопие.

Целта на срещите, както казва Комисията, е да се денационализира и деполитизира миналото. Комисията е създадена на паритетна основа за решаване на открити исторически и образователни въпроси в съответствие с член 8, параграф 2 от Споразумението за добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България, подписано на 2 август 2017 г. В нея има по седем членове от двете страни, президентът от македонска страна е Драги Георгиев, а от българска страна Ангел Димитров - първият посланик на България в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
9
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 години
До MakedonecХа ха ха
17
2
 
14
 
! Отговори
Северен Македонец преди 4 години
Както сами си казват Македонците:ВсякоМаке е Юнак,всеки Юнак е ла.....й....но!!!!
16
2
 
23
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 години
А, КАКВО Е ТОВА МАКЕДОНИЯ ? ЗА ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ ЗНАМ, НО ЗА ДРУГО НЕ.
15
1
 
16
 
! Отговори
Хатъров преди 4 години
Македонците са се нагълтали с толкова омраза, че няма как това да отношенията ни да се нормализират. Дори второ турско робство от 1000 години няма да оправи нещата. Има ли светлина в тунела - има: Скоро България ще стане *** държава, а Македония - Албанска! Простичко и ясно!
14
2
 
9
 
! Отговори
Хейтър Хатъров преди 4 години
Комисията е кауза пердута! Не трябва да се лишава един народ от омразата му - тогава ще изчезне самият народ. Не сме още наясно със себе си - като народ! Някакви педровци спорят дали прабългарите били тюрки или арийци или пък монголи... Щото това било много важно- би обяснило това или онова! Бошлаф!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой би трябвало да е цар СамОил? Брат на Ханко Брат?
12
1
 
9
 
! Отговори
СамОил преди 4 години
***, защо така, бре момиче...
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги Георгиев е изръшкал целия турски архив за да може да намери някакви основи на македонистката интерпретация на историята,но напразно , защото първо има документи и след това се правят заключения, а не обратното.Така е правено в С.Македония и сега се чудят как за си прикрият срамотата.
10
2
 
18
 
! Отговори
Баста преди 4 години
С опитите им да легализират в ЕС Коминтерновско- македонисткият прочит на борбите на нашия народ за освобождение на Македония и Одринска Тракия, Скопските политици рискуват да пропилеят най-ценното - нашето доверие и чувство за братска солидарност !
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На комисията и давам живот до края на годината.Това беше намекнато и от Захариева и си мисля,че и някои членове на комисията ще искат да напуснат. Селските хитреци се мислят за много умни ,ама ще гризнат дръвцето накрая.Просто са много прозрачни и само въпрос на време е да им теглят една и да ги пуснат по течението да си дирят късмета.
8
2
 
6
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Да се изразявате добре: Севена МакедонияВие с нас ли сте или против нас?
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на фиромце е да протакат нещата до октомври,когато очакват покана за членство в ЕС и след това да принудят България да се оттегли от комисията.Това се прави ,за да обвинят българите в неконструктивност и да изглеждат пред останалия свят като жертви на велико-българските тези.Най добре е още октомври да не се съгласяваме за започването на преговори и да сменим формата на комисията.Иначе ще ни разиграват до безкрай.
6
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Македонци има само в Чикаго,Бостан,Ню Йорк,Сидни,Мелбърн и другаде по...света,от тези които са напуснали преди и малко след Първата св. война...пределите на Македония.Сега там...няма македонци,а...посръбчени местни,които даже и не...говорят македонски.
5
2
 
15
 
! Отговори
фАТМЕ преди 4 години
Историята е написана!!!Тези скопияни са от ---кол и въже!!!!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Северна Македония не Македония , която е географска област намираща се в днешни България,Гърция и Северна Македония.
3
2
 
6
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Abe komisijata ke raboti uste 100 godini i ke si zemaat platata od 3000e mesecno
2
1
 
34
 
! Отговори
1 преди 4 години
Как няма да се изтощят? То не е лесно да се моташ в лъжи, като пате в кълчища и да се чудиш, как да излезеш от ситуацията!
1
2
 
17
 
! Отговори
дебели македонски преди 4 години
глАви ... ееййй ....