Любезни чиновици в помощ на хората на хартия, а реално - намръщени и сърдити

С кодекс ще превъзпитават държавните служители
Обновена: 15 сеп 2019 11:25 | 15 сеп 2019 09:40, Камелия Цветанова
74
Любезни чиновици в помощ на хората на хартия, а реално - намръщени и сърдити
Снимка: Pixabay

Тази есен предстоят промени не само в местната власт, но и в отношението на чиновниците към нас. В Министерския съвет е изработен проект на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация.

Още по темата
По него са работили екипите на двамата вицепремиери Томислав Дончев и Екатерина Захариева и основната разлика, която очакваме да усетим, е готовността на чиновниците да бъдат на наше разположение и да ни отделят колкото време ни е необходимо.

"Кодекс за поведение има откакто има Закон за държавния служител. През 2000 година и през 2004 година бяха приети текстове, които задължават държавните служители да имат любезно отношение и да помагат на гражданите", обясни пред Нова тв Снежана Димитрова - заместник-председател на Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС).

"Това, че се появява нов кодекс означава, че има развитие. В световен мащаб настъпват много промени и това предполага и промени в нормите, които изискват държавните служители да изпълняват онова, което обществото очаква от тях", каза още тя.

Според нея обаче, за да има реална промяна е необходимо да се провеждат и обучения на служителите.

"Механизмът на този кодекс не е такъв, че той самият да съдържа санкции. Санкциите са в закона. Този кодекс представлява общите условия, на които трябва да отговарят държавните служители. Към тях се наслагват техните задължения по длъжностните характеристики. Те описват какво трябва и какво не трябва да прави един служител", коментира Красимир Божанов - директор "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет.

"Събирателното от тези два елемента дава основание при нарушение да се налага дисциплинарна отговорност", каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, за да има електронно правителство е необходимо да има електронно избиратели, които електронно да изберат електронно народно събрание и то електронно да излъчи електронен министър-председател и електронни министри. И, разбира се, е необходимо да има елетронноизбран електронен президент, който електронно да връчи електронен мандат и електронно да подпише електронния указ за електронно назначаване на електронното правителство.
46
2
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
абсурд след абсурдвместо да копираме електронните услуги от западните развити страни където всичко е улеснено опростено и не зависи от намръщен чиновник с досада към света ние тъпчем на едно място опитвайки се да направим един стар модел да проработи невъзможно по ефективно-абсурд обслужването от чиновник на гише и др е досаден влачен във времето отживял не ефективен метод вместо да се замести с електронна услуга и в дългосрочен план да се спестят държавни пари
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SolДа голям праз ми е вместо "Добър ден или Здравейте" Да ми изгрухти "кво бе?" или "кАжи бе? Като ударението е на буквата А.Когато ги помолиш просто да си вършат работата да не се чуват ругатни или коментари относно психическото ми състояние."Ауе ти луд ли си уе" или писнАло ми е от *** ейй еб,Ати скапаната държава. И тва го казва човек който работи от 9 до 15:30 реално щото сутрин не ги търси кафета се пият до тоалетната са в съседният офис.Боли ме за електронното правителство.
44
7
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Държавните служители и чиновници, които са взимали подкупи и комисионни, когато са усвоявани еврофондовете за къщичките за гости със сигурност не са намръщени и сърдити!Сега настройвате пак хората едни срещу други, дайте на хората на ниските нива в държавната и общинската администрация пари, стига са ви работили за жълти стотинки!!!Агент Клара Дарбишър!ЦРУ!!!
43
6
 
12
 
! Отговори
Sol преди 4 години
Пак се започна с тази администрация. Пак се захванаха с хората които наистина работят, а истинските мързели обикновения човек не ги вижда, защото те не стоят зад гише. Човекът застанал зад гише ли е виновен, че 10 години нямаме електронно управление и той ли изхарчи 2 милиарда за такова. Истината се корени много дълбоко. Голям прас, че човека зад гише не ми се усмихнал лицемерно и не ме е поздравил. Защото и той е на същия хал като мен и със своите проблеми.
42
1
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Няма държавни чиновници. Има калинки на ГЕРБ.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 всички бяха усмихнати, а след 1989 всички са намръщени, особено работещите в частния сектор. С чиновниците нямам голям досег, но за последните 25 години от примерно 100 срещи с чиновници, само един не беше достатъчно приветлив, но си свърши работата. И ги разбирам, всеки, който работи с клиенти също добре ги разбира. Отделно, че са на мизерни заплати.
40
5
 
13
 
! Отговори
загрижен до чиновник преди 4 години
Ами напуснете бе, чиновници !!Станете честни частници.Да, ама там трябва да се БОРИТЕ за всеки клиент.Да, ама там ще ви скъсат от проверки всЕкакви служби - не е като да седиш на бюро !И да, ама има голяма опастност да фалирате накрая.
39
3
 
6
 
! Отговори
qweqwe преди 4 години
Първо инвестирайте в кадрите под формата на качествено обучения после в заплащането и в материалната база. Олеснете работата на служителите, защото има администрации в които от приемни и обработка на преписки нямаш време до тоалетна да отидеш а и изпълняваш няколко функции, като да заместваш шофьов или деловодител и административната работа изостава.
38
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Сега е подходящ момент за съкращаване на администрацията ОБАЧЕ има два проблема:1. България не се управлява от разум а от стихия - така че каквото стане.2. съкращаването трябва да го направи администрацията пък тя никога не ще да се съкращава.демек забравете
37
0
 
13
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Какво стана при проверката за къщичките за гости!!!???Агент Люк Донован!ЦРУ!!!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и любезни културни хора.Обикновено сърдитите кисели чиновници са назначени по шуробаджанащина или партийна хранилка.Знаят че каквото и да направят никога няма последствия за тях за това са все едно чорбаджия от 15 век.Трябва да им се молиш,в настроение ли е не е ли в настроение,сралл/а ли е пил/а ли е кафе и всички подробности.Трябва по-интензивбо да почват да ги уволняват и постепенно ще дойдат добри и способни хора които искат да свършат работа.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той българина не е свикнал да е любезен и затова е трудно да се намерят любезни служители които да работят с хора.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Захариева, какво разбира от поведениезад гише,*** пък филосова на интри-гантските науки.Първо да направят,самата администрация да има връзка с глав-ния мозък.Ако той невдене да имат друга опция,тъй като те научават първиза пропуските и небивалиците при тезитълкувания.Да неги е страх ,да имат мнение,щото сега само тиквин е мъдър..Друга тема е,че в институции и градчетав стая са по10 човека и цял ден никойне ги търси,отделно слухтят за клюката.
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До загриженДо загриженКогато трябва да обработиш документите на стотици хора и всеки набор от тях е една човешка съдба, тогава кой ти е чорбаджия-изедник? Може би собствената ти съвест и чувство за отговорност? Как се съчетава тази отговорност и огромното количество работа с хората на гишето и усмихването? А с нуждата това време после да го наваксаш с работа след работно време? А в деня на заплатата просто ти се плаче за себе си.
32
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 4 години
Безработицата в България е на много ниско ниво. Няма хора за работа. СЕГА е момента за едно здраво съкращаване на администрацията.
31
1
 
10
 
! Отговори
Въпрос! преди 4 години
Колко от "тежко натоварените изтормозени" чиновници напуснаха държавната хранилка и избягаха в чужбина ??! Кога ще има електронно правителство ??!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето чиновници се мислят за голямата работа понеже са ги уредили.
29
0
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
И спрете да ме преследвате още от Добринище - помня ви от малка , Лазаров и Василев
28
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Не знам как само ще отговарят на кодекса граничните полицаи на ГКПП Лесово - почти 90% със средно образование, завършили престижни гимназии в Ямбол, Сливен и Елхово. А когато пред мен в опашката има чужденци става истински смях - чужди езици, жестове и едни изключително странни проверки от любезната полиция.

Спонсорирани публикации