Любезни чиновици в помощ на хората на хартия, а реално - намръщени и сърдити

С кодекс ще превъзпитават държавните служители
Обновена: 15 сеп 2019 11:25 | 15 сеп 2019 09:40, Камелия Цветанова
74
Любезни чиновици в помощ на хората на хартия, а реално - намръщени и сърдити
Снимка: Pixabay

Тази есен предстоят промени не само в местната власт, но и в отношението на чиновниците към нас. В Министерския съвет е изработен проект на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация.

Още по темата
По него са работили екипите на двамата вицепремиери Томислав Дончев и Екатерина Захариева и основната разлика, която очакваме да усетим, е готовността на чиновниците да бъдат на наше разположение и да ни отделят колкото време ни е необходимо.

"Кодекс за поведение има откакто има Закон за държавния служител. През 2000 година и през 2004 година бяха приети текстове, които задължават държавните служители да имат любезно отношение и да помагат на гражданите", обясни пред Нова тв Снежана Димитрова - заместник-председател на Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС).

"Това, че се появява нов кодекс означава, че има развитие. В световен мащаб настъпват много промени и това предполага и промени в нормите, които изискват държавните служители да изпълняват онова, което обществото очаква от тях", каза още тя.

Според нея обаче, за да има реална промяна е необходимо да се провеждат и обучения на служителите.

"Механизмът на този кодекс не е такъв, че той самият да съдържа санкции. Санкциите са в закона. Този кодекс представлява общите условия, на които трябва да отговарят държавните служители. Към тях се наслагват техните задължения по длъжностните характеристики. Те описват какво трябва и какво не трябва да прави един служител", коментира Красимир Божанов - директор "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет.

"Събирателното от тези два елемента дава основание при нарушение да се налага дисциплинарна отговорност", каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
ТОЗИ С ХИМИКАЛКАТА ЩЕ Я ХВАНЕ КАТО БЯЛ МЪЖ, АМА ДРУГ ПЪТ, А АРАБИНЪТ ДАНИЕЛ КАКВА МУ СЕ ПАДА ЗАЕДНО С ПАСТОРА ДАНИЕЛ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ЦЕЛИ СЕЛА В БЪЛГАРИЯ , КОИТО СА МУ ПОКЛОННИЦИ - ЯВНО , ЧЕ *** ИМА НАВСЯКЪДЕ И Е ЗОР ДА СЕ УБИЕ РУМЕН - РУС РУС РУС БЯЛ БЯЛ БЯЛ МЪЖ ОТ СЪРБИЯ - ТАТУИРАЙТЕ СИ ГО , БЕ , АРАБИ
26
3
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
ТОЗИ, КОЙТО Е ПИСАЛ - 1 , ЯВНО ОСВЕН ПО ЗАТВОРИТЕ , НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НЕ СЕ ПОДВИЗАВА, ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕ КОЙ ПРИТЕЖАВА ФАМИЛИЯ ГЕРАЩЕНКО, БЕЛИТЕ ХОРА СА СИ БЕРИ, ОСТАНАЛИТЕ СТЕ ЗА ЦВЯТ - ЛИЧИ СИ ПО ТОВА КАКВА *** ЛАКЕЙСКА РОЛЯ ИЗПЪЛНЯВАТЕ И НЕ МОЖЕТЕ ДА НАДСКОЧИТЕ СЕБЕ СИ
25
4
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
ВКЪЩИ ИМАМЕ НАЙ-СИНЕОКИЯТ БЯЛ МЪЖ, РАЖДАН И ЖИВЕЕЩ НА ПЛАНЕТАТА , 20 МЛН ЩЕ ГИ ИМАМ, КЪЛНА СЕ В МУНИН, ГЛЕДАМЕ СИ И АВГАНИСТАНЕЦ, НО АРАБИН - НЕ
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе той и Боко е държавен служител и един такъв учтив, любезен и ведър. Със сигурност ще отговори на всички параграфи от кодекса за поведение на държавния служител.
23
5
 
1
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
МОИТЕ 20 МЛН МЕ ОЧАКВАТ, ГОСПОДИН АРАБСКИ СЕЛСКИ ЗАТВОРНИК СТАРЧОК, ТЕ НЕ СА ОТ КРАЖБА И ПРОСИЯ И АЗ НЕ СЪМ ЕВТИНА ЗАТВОРНИЧКА ЧАЛГАРКА ОТ ДРУЖБА, ДА СЕ КРИЯ ПО ПИКЛИВИ ЖЪЛТУРЕСТИ КЪЩИ В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ - ГОВОРЯ ЗА НАБОР 75 И АЛАДИН, ПАРДОН - ДАНИЕЛ
22
5
 
10
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Това е ФАНТАСТИКА! Тези държавни служители са Ужас! Гледат те се едно ди им дошъл в къщата и им искаш нещо! Това ще се оправи когато почнат да плащат ва хората подобаващо и всеки започне да си пази работата. А не да им плащат, колкото да не умрат от глад и да искат да има мотивация... Я стига!
21
6
 
8
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
До чиновникТи от какво си озверял от работа, питам ?!За чорбаджия-изедник ли работиш ?Шефа с часовник ли ти стои на главата ?Непосилна норма ли изпълняваш ?Конкуренцията ли те плаши ?
20
1
 
10
 
! Отговори
se преди 4 години
Пак ще се крадат държавни парици за безсмислени обучения от,, наши" фирми.
19
0
 
11
 
! Отговори
Балансьора преди 4 години
Ако ставаше с писане на кодекси, щяхме вече да сме стъпили на Марс !
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 16Така е, съгласен съм. Наскоро ходих до социалните служби. И там, хора възрастни, на опашка, повечето инвaлиди, с увреждания, куцат, не виждат, наредили се на опашка.И се карат кой кого предрежда. Тъжна картина. И служителките не могат да минат до работните си места, защото и те възрастни, като клиентите, не можеш да ги различиш кой е чиновника на работа, кой чака на опашката или иска да те пререди.
17
9
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
Докато в България има комунизъм така ще бъде.Любезни чиновници няма да видите.Изобщо, любезните чиновници са мит.Така че ако младите които не помнят комунизма преди 1989 г., да знаят, че беше същото.С една разлика. Всички бяха намръщени, и касиерката в супермаркета, който беше държавен.Сега в частните магазини и хипермаркети повечето служители са усмихнати.Защото са частни. И тук няма значение дали са доволни от заплатата.Не могат да си позволят да губят клиенти, за разлика от държавата.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
редно е да носят баджове с имената им и те да са написани с достатъчно едри букви. На вратите на кабинетите също трябва да пише кой работи там и на каква длъжност. А защо да няма такава информация и на табелки, поставени на самите им бюра, както и на гишетата, зад които работят служители.Като се има предвид дереджето на нашата администрация на всички нива, защо на тези указателни табелки да няма и снимка на съответния служител, отпечатана до името му? Иначе, наше чудо ничие ...
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любезни чиновници при заплата от 450 лева няма и няма да има. В огромната си част тези, които пряко работят с граждани са на мин. заплата, като след одръжките им остава това. Компетентни при тези заплати няма и няма да има. Повечето работят по местата си от над двадесет години и не могат да се реализират другаде, затова продължават да стоят. Това е положението.
14
7
 
12
 
! Отговори
чиновник преди 4 години
От личен опит ви казвам, че сте много далеч от истината. Тъй като сме много претоварени и не е възможно да си свършим работата в рамките на 8 часа абсолютно плътно заети, се налага да работим извънредно почти всеки ден по 1-2 часа. Не ни дават отпуски по-дълги от 3-4 дни. И когато си озверял от работа и на гишето застане човек, този човек ще ви отнеме поне 5-10 минути с неадекватни въпроси по скоро ви се плаче отколкото да му се усмихвате.Всичко това за почти миним. заплата
13
1
 
2
 
! Отговори
:))) преди 4 години
... кой знае коя е била там тогава, когато вие сте отишли. Нали е било в началото на август, хората са в отпуска. Пък и оттогава някои напуснаха, други постъпиха. не може да се разпознае със сигурност" и т.н.Шефът отсече, че е безпредметно да се правят очни ставки, след като няма трети човек за свидетел. И толкова.Платих си глобата като поп!
12
1
 
4
 
! Отговори
:((((( преди 4 години
... дали знам името на въпросната служителка.Как да докажа, като е нямало друг свидетел?Как да знам името, след като нямаше бадж на ревера, нито табелка на бюрото, на която да пише кой ме обслужва? На вратата пък е написано само приемното време.Поисках да ми бъде дадена възможност да я разпозная сред всички. Веднага от бюрото, съседно на това на шефа, дебела тетка заизвива мазно гласче: "Ами те в онази стая сядат различни служителки, когато титулярките са мръднали някъде по работа. Кой знае..
11
1
 
9
 
! Отговори
:(( преди 4 години
Преди няколко години, посред лято, отидох в данъчната служба, за да попитам нещо. В канцеларията беше само една служителка, въпреки двете бюра. Видя ми се малко простовата женица, но беше усмихната и любезно ми отговори на въпроса.Едва на следващата година разбрах, че отговорът й е бил свръхНекомпетентен. Това ми струваше глоба в размер малко над 1 000 лв., защото се доверих на казаното от нея.Когато протестирах пред шефа им, той ме попита как ще докажа, че ми е бил даден грешен отговор и ....
10
2
 
7
 
! Отговори
Кога ?! преди 4 години
Ромите взеха да превъзпитават лекарите.Чиновниците ... кога ?!
9
1
 
20
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Един път храним една половин милионна армия тунеядци. Втори път ни губят време, нерви и пари. Трети път ни гледат надменно и се отнасят грубо.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раздутата, безотговорна и елитаристка бюрокрация е елемент от системата за хибриден геноцид над българите в България, наред с макрограбежите под прикритие на "приватизация", "концесия", "усвояване на евросредства", "фалити"... "битовата"/"ромска престъпност", чалга, дрога, медийни промивки, гмо-, ментета, невежство, война по пътищата, кучетата, разврат, порнография, проституция, трафик на хора, търговия с органи...

Спонсорирани публикации