Честваме 111 години от обявяването на Независимостта

Велико Търново ще бъде центърът на националните чествания
22 сеп 2019 07:30, Александър Попов
105
Честваме 111 години от обявяването на Независимостта
Снимка: Булфото, архив

Велико Търново ще е центърът на националните чествания, посветени на 111 години от обявяването на Независимостта.

Началото ще бъде поставено в 8:00 часа с Божествена света Литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, в историческата църква "Св. 40 мъченици".

Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

С военен ритуал в 10:30 ч. едновременно на крепостите Царевец и Трапезица ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова.

Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника "Майка България", а пред сградата на общината ще има спектакъл на военните духови оркестри и концерт на любителски формации.

В 14:00 ч. започва безплатният екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност". Обиколката включва църквите в квартал "Асенов". През целия ден входът за крепостта "Царевец" и храма "Св. Четиридесет мъченици" ще бъде свободен.

В 17:00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по главната улица ще се извие традиционното голямо търновско хоро.

В 19:00 ч. на площад "Цар Асен" ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря - проверка.

В 20:15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта, затворени за движение ще бъдат няколко улици в града. От 8:30 ч. до 13:30 ч. ще бъде ограничен трафикът по улиците "Св. Климент Охридски", "Никола Пиколо", "Иван Вазов", "Стефан Стамболов", "Независимост", "Васил Левски", включително и площад "Цар Асен I".

След 13:00 ч.трафикът в старата част ще бъде пуснат, но главната улица "Васил Левски" ще остане затворена до 19:00 ч. След 18:00 ч. площадът пред крепостта "Царевец" отново ще бъде ограничен за движение заради вечерната част от празничната програма. Движението ще бъде пуснато след 21:30 ч.

С церемонии по издигане на националния флаг, благодарствени молебени и тържествени ритуали пред паметниците на героите, загинали по бойните полета, 22 септември се отбелязва също в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.

В Казанлък военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт.

В Русе, в тържествените прояви, ще участват военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и ВВС.

Във Варна, от 9:30 ч., започва ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България - на площад "Независимост", пред сградата на Окръжния съд. Участват представителен духов оркестър и почетен караул. От 18:30 ч. започва концерт на представителния духов оркестър на военноморските сили - на входа на Морската градина.

В Бургас, от 9:30 ч. започва ритуал по тържествено издигане на националното знаме - пред община Бургас, на площад "Атанас Сиреков", с участието на представителни части. Следва ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ия черноморски полк пред Военния клуб в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рушкия посланник беше ли на тържеството?
61
1
 
0
 
! Отговори
Паметка преди 4 години
И 12 г. от задубването й.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
забравете миналото Честито да ни е
59
0
 
2
 
! Отговори
демоклация преди 4 години
До Хахахааааа.означава всеки срещу всеки!
58
0
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 4 години
До АнонименДо 55Не забравяй, че Бог е твореца на небето и земята, всичко видимо и невидимо го знае а човека е по негов образ и творение.......Научи божията правда за да си благословен!
57
0
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
До АнонименПо делата и плидовете ще ги познаеш .Бог изцеляваше болни, слепи проглеждаха и мъртви съживяваше, прокажени изчистваше, сакати прохождаха.... Така го виждаха!
56
1
 
2
 
! Отговори
факири преди 4 години
До Анонименот независими вечно се превръщаме във зависими................
55
0
 
3
 
! Отговори
за сведение преди 4 години
До KONSTANTINOWАмерика си е еврейска колония на 30 еврейски банки!
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На България по и приляга да чества ден на ЗАВИСИМОСТА!
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Хм,но и човека го праща Бога и ако не вярваш в човека който виждаш ,как ще вярваш в Бога който не си видял?!
52
2
 
1
 
! Отговори
Кога? преди 4 години
А кога ще празнуваме насилственото Славянизиране/християнзиране на Българския народ от Византия през 866 г.Годината я има в История на България само датата трябва да се определи
51
0
 
1
 
! Отговори
богослов преди 4 години
До Що е Демокрация!Само този, който вярва на БОГА е благословен! Проклятие за този който, вярва на човек!
50
3
 
1
 
! Отговори
Що е Демокрация! преди 4 години
До Хахахааааа.Това е едно проклятие от Бога! - Всеки срещу всеки - без единодушие!!!!!!!!!!!!!!Когато двама евреи се споразумяват - тогава единия от тях не е евреин!!!!!!!!!Алтернативата е ТЕОкрацията - божието право, вярата в Бога от всички до един!!!
49
6
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ДАДЕ СВОБОДА И ПРАВО НА ЖИВОТ.НЕ ИСКАМ РУСКИ КОМУНИЗЪМ!НЕНАВИЖДАМ ГО!!!!
48
1
 
3
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
АЗ, СЪМ НЕЗАВИСИМ И СВОБОДЕН, ЗАЩОТО ГО ИСКАМ, МОГА И ГО ПРАВЯ!!!!!ЗАЩОТО СЪМ УВЕРЕН В СЕБЕ СИ ИСОБСТВЕНИТЕ СИ СИЛИ И УМ. НЕ СВОБОДЕН---ТОЗИ КОЙТО НЕ ВЯРВА В СЕБЕ СИ!!
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвалите се с мизерията.Какво построи демокрацията?Още се гордеете с Козлодуй и НДК построени от БКП.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54 българинКога ще станем истинска и свободна държава?Май няма да е и този ЖИВОТ уви! -:(
45
7
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ДГД РУСИЯТА!!!!ТОВА Е ИСТИНСКИЯ "НАЦИОНАЛЕНПРАЗНИК" НА БЪЛГАРИЯ!!!!А, НЕ КОГАТО СТЪПВА У НАС, РУСКИЯ МИРИЗЛИВ БОТУШ!!!!!
44
3
 
7
 
! Отговори
за една шепа долари преди 4 години
За каква независимост става дума, когато пожарникарят работи не за България, а за Локхийд Мартин! За една шепа долари!
43
3
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 57 (българин)Ама понеже наистина е смешно, ама много смешно, това с английския език дето го каза, редно е да добавя още няколко думи по въпроса.Английски език уважаеми българино, учат и самите руснаци.Пак, никой не ги кара насила, и слава Богу самият Путин не им го забранява.Самият министър Сергей Лавров говори доста приличен английски, въпреки че не е млад и очевидно е учил езика по времето на Брежнев.А днешните българчета говорят с русначета на английски защото не знаят руски.

Спонсорирани публикации