Българинът вижда полза от ЕС, цени новите възможности за работа

Половината българи смятат, че ЕС е полезен
Обновена: 24 сеп 2019 14:55 | 24 сеп 2019 14:55,
109
Българинът вижда полза от ЕС, цени новите възможности за работа
Снимка: Pixabay

Като първостепенна полза от принадлежността към ЕС българите поставят новите възможности за работа. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейския парламент по повод тазгодишните избори за евродепутати.

Още по темата

Мнозинството българи (54 на сто) са на мнение, че европейското членство е нещо добро, като според 57 на сто страната ни има полза от ЕС. Повечето българи (82 на сто) са заявили, че още преди изборите са знаели за кого ще гласуват. Половината от гласувалите са участвали в изборите заради гражданския си дълг, а всеки трети - за да подкрепи дадена партия, посочва БТА.

Онези, които не са гласували, са обяснили най-често решението си с недоверие към политиците или със схващането, че гласуването не води до промяна. Над 40 на сто от българските участници в допитването са посочили, че от ЕС очакват най-вече икономическо развитие и социална сигурност. Всеки трети изразява неудовлетвореност от състоянието на свободата и честността на изборите, както и от възможностите за собственото му участие в политическия живот.

В изборите за евродепутати тази година се отчита чувствително повишение на участието на младите избиратели, показва още проучването.

Младежите под 25 г., участвали тази година в изборите, са с 14 на сто повече от гласувалите на тази възраст преди пет години. При хората от 25 до 39 години се отчита повишено участие с 12 на сто.

В изборите участваха 50.6 на сто от европейците с право на глас и това бе най-високият резултат от 1994 г. насам. Общо 22 на сто от участвалите в допитването заявяват, че въпросът с оттеглянето на Великобритания от ЕС е повлиял върху решението им да гласуват. Според 44 на сто в изборите трябва да се участва заради развитието на икономиката, а според 37 на сто трябва да се гласува заради опазването на природата.

Заради демокрацията са гласували 37 на сто, за бъдещето на ЕС - 36 на сто, заради имиграцията - 34 на сто.

Над две трети (68 на сто) казват, че страната им е извлякла ползва от членството си в ЕС и това е най-високото общо равнище на този отговор, отчетено от 1983 г. насам. Повече от половината европейци (56 на сто) вярват, че гласът им се чува в ЕС, сочат данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено спорен остава въпроса тези,които не ценят ЕС ,дали са болни или неграмотни !
77
3
 
4
 
! Отговори
Правешки Бидоня преди 4 години
До 81Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Правешкият разсилен без малко да ни направи 13та република!
76
3
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До rusnakАбе товариш, като сте толкова велики що щеш тука а не си вървиш в Матушката?Говори каквото искаш, но и сам знаеш, че а гадните капиталисти премахнат визите за руснаци, а в Матушката са останали само непълнолетни и пенсионери!
75
2
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 85Веднага отговарям другарю. Заплатите са в ПЪТИ по-големи от заплатите които вземаха работещите българи в Коми, Сирия, Либия и Иран по време на най-справедливия строй!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе, нали при Тато беше зле, при ЕС добре? Кога стана ЕС като Тато?
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Тато имаше икономика, работа и сигурност за всеки, образование и здравеопазване на световно ниво. При ервотлантизма, ЕС и Брюксел дават рушвети на управляващите да строят с техните фирми балетни зали и басейни по селата и да си купят послушанието им да спират енегийни проекти за милиарди, а САЩ направо нареждат какво да прави България и какво да купува.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен МНОГО СИ ПРАВ - ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА, А РУСИЯ Е ВЪВ ВЪЗХОД- ЗАТОВА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В РАЗПАДНАЛАТА СЕ, РАЗБИТА, РАЗЦЕПЕНА, УНИЩОЖЕНА ЕВРОПА Е: ЛЮКСЕМБУРГ- 1998.60 ЕВРО,НИДЕРЛАНДИЯ 1578ЕВ, , БЕЛГИЯ 1563ЕВ, ГЕРМАНИЯ 1489ЕВ, НОРВЕГИЯ- 2720ЕВ, А БУРНО РАЗВИВАЩАТА СЕ РУСИЯ- ОКОЛО 280ЛВ- ХА КАЖИ ЗАЩО ТАКА, В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- ПАК ИМА НЕМА 240 ЛВМИН ЗАПЛАТА- И СЕГА КАТО ФАЛИРА ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ХОДИМ В РУСИЯ ДА РАБОТИМ.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80Тя за голяма е голяма, но е бедна. Дори Румъния има по-голям продукт на глава (12, 500 срещу 10,500) И това при природни богатства като от рог на изобилието. Всичко е от хората и за хората. Руското разбиране за живота минава през страдание, послушание, и напиване за разтуха.
70
3
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Българина вижда спасението да емигрира за пари,от 8 мил.сега има 2,5 работещи в София,останало е пенсионер 2 мил.,роми безработни и т.н.Икономика се оправя с работна сила която България е няма и отлива продължава.Един град държава държи всичко????
69
6
 
5
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
68
9
 
7
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 4 години
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление в Москва.
67
3
 
8
 
! Отговори
България е велика преди 4 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе народ.
66
8
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Няма да говорите лошо за руснаците !И днес продавах на рускоговорящи туристи.
65
2
 
4
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Не бяхме ли единствената държава в целия ЕС, в която гласуваха едва 30% на европейските преди няколко месеца? Странен парадокс, от една страна не гласуваме, от друга цвета на нацията избяга на Запад. :)
64
6
 
11
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Ако ние не писахме на "азбуката ви", отдавна нямаше да я има. И не 13 а 16та се води, но никога това не е стояло на дневен ред в СССР.
63
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakто и ние ви позволихме да ни ползвате азбуката, пък вие решихте, че трябва да ни направите 13-та република, има една хубава поговорка "дай на кучето кокал, че да ти изяде ръката до лакътя"
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато управляващите са некадърни и кила диаманти няма да оправят родината
61
6
 
8
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Къде по надолу от обслужващ персонал та да ставаме за нещо в България??? Ние летим само нагоре към космоса, там където ви позволихме да почувствате мъничко величие по соца!
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС си е добре, но нашите управници нещо не могат да насмогнат с краденето и лъжите..
59
11
 
5
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!

Спонсорирани публикации