Българинът вижда полза от ЕС, цени новите възможности за работа

Половината българи смятат, че ЕС е полезен
Обновена: 24 сеп 2019 14:55 | 24 сеп 2019 14:55,
109
Българинът вижда полза от ЕС, цени новите възможности за работа
Снимка: Pixabay

Като първостепенна полза от принадлежността към ЕС българите поставят новите възможности за работа. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейския парламент по повод тазгодишните избори за евродепутати.

Още по темата

Мнозинството българи (54 на сто) са на мнение, че европейското членство е нещо добро, като според 57 на сто страната ни има полза от ЕС. Повечето българи (82 на сто) са заявили, че още преди изборите са знаели за кого ще гласуват. Половината от гласувалите са участвали в изборите заради гражданския си дълг, а всеки трети - за да подкрепи дадена партия, посочва БТА.

Онези, които не са гласували, са обяснили най-често решението си с недоверие към политиците или със схващането, че гласуването не води до промяна. Над 40 на сто от българските участници в допитването са посочили, че от ЕС очакват най-вече икономическо развитие и социална сигурност. Всеки трети изразява неудовлетвореност от състоянието на свободата и честността на изборите, както и от възможностите за собственото му участие в политическия живот.

В изборите за евродепутати тази година се отчита чувствително повишение на участието на младите избиратели, показва още проучването.

Младежите под 25 г., участвали тази година в изборите, са с 14 на сто повече от гласувалите на тази възраст преди пет години. При хората от 25 до 39 години се отчита повишено участие с 12 на сто.

В изборите участваха 50.6 на сто от европейците с право на глас и това бе най-високият резултат от 1994 г. насам. Общо 22 на сто от участвалите в допитването заявяват, че въпросът с оттеглянето на Великобритания от ЕС е повлиял върху решението им да гласуват. Според 44 на сто в изборите трябва да се участва заради развитието на икономиката, а според 37 на сто трябва да се гласува заради опазването на природата.

Заради демокрацията са гласували 37 на сто, за бъдещето на ЕС - 36 на сто, заради имиграцията - 34 на сто.

Над две трети (68 на сто) казват, че страната им е извлякла ползва от членството си в ЕС и това е най-високото общо равнище на този отговор, отчетено от 1983 г. насам. Повече от половината европейци (56 на сто) вярват, че гласът им се чува в ЕС, сочат данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми някои глобалисти като искат нека се "доближават " страните им едни с други колкото си искат , но да не карат другите насила да го правят!А какво ще излезе от тяхното доближаване само те си знаят може и ласки или друго , но и други знаят !!!!А човечеството е просъществувало със суверенни държави хилядолетия и ще си съществува и без глобализЪма им, ако оставят страните на спокойствие !!!!
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук доста хора говорят за суверинитет, но явно си го представят като суверинитета на Северна Корея. Няма пълен суверинитет в съвременния свят. Държавите са като хората. Едни са по-силини, други по-слаби, но не могат да живеят един без друг. И все повече ще се доближаваме, ако искаме да просъществува човечеството. Ако разгледате историята от минало към настояще, тази тенденция е кристално ясна. В миналото са започвали битки поради незнание на езика на съседни племена и подозрения.
56
5
 
10
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Обслужващия персонал на Еуропата.. Бедни, гладни и злли но горди еуропейци!!!
55
0
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 54Бе аз като гледам в България, комай са останали само тези дето мият улиците, помагат на Фандъкова, затова улиците в София са толкова чисти.Всичко останало по-кадърно и умно се изнесе на Запад. В Западноевропейските държави си имат кой да им мие улиците. Взимат лекари, учени, инженери, като топъл хляб.Поне всички мои познати които живеят извън България са такива.Не познавам някой да мие улици. А тези дето беряха ягоди и салати айсберг бяха само студенти, незавършили.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55Ами като ви харева толкова Китай, направете от България един мини-Китай. Нали гласувате. Изберете си прокитайски депутати, и ги ги накарайте да ви направят китайци. Само че, от къде ще вземете китайски манталитет, откъде ще вземете милиони млади хора, които с енергията си изграждат една наистина много силна държава. Само че аз не съм оптимист. До 10-15 години ги чакат социални размирици и гражданска война. И забравете тогва за липса на бедни и подобни сметки без крачмар.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55В Китай 2022 г няма да има бедниЯ гледай!?Ми хайде да видим, че в земеделието взимат $800 ГОДИШНО
52
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИНЪТ ВИЖДА ПОЛЗА ОТ ЗАПАДА. РУСОФИЛА ВИЖДА РУБЛИ ОТ РУСИЯ.
51
5
 
20
 
! Отговори
И каква е файдата? преди 4 години
Освен да бягат на работа в Германия, да берат ягоди във Финландия и Ирландия, Маслини в Гърция и Портокали в Испания - никаква файда няма! Пълна бюрокрация, *** наредби и глупави закони! Унищожена промишленост, сринато земеделие, вносни плодове и зеленчуци, намаляващо население, тик визация и зация....
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай няма демокрация, не се провеждат избори. В Китай 2022 г няма да има бедни. След 10 години с тези темпове ако се развиват, китайците ще живеят на стандарт на живот както днес в Швейцария. А България тогава може би няма да я има, ако я има мизерията ще е много по-ужасяваща от днес.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ЦК на БКП и КПСС във всеки град имаше по няколко завода. Но нямаше банани целогодишно и нямаше лъскави западни стоки. Яжте банани сега и мийте улиците на запад да изкарватте пари за лъскави западни стоки - магазините са пълни дрънкулки!
48
8
 
4
 
! Отговори
Радо простото фатмак преди 4 години
БСП ни вкара в ЕС да могат да крадат от еврофондовете...
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох много коментари под статията и всички се напреварват в едно-материалната изгода от ЕС пътуването и възможностите за работа ! Така е, но ни един коментар не срещнах че България загуби най ценното суверенитета си, а той не може да се мери с НИЩО ни с работа ни с пари ни с образование защото ни командва ЦК на ЕК и нашите не могат да мръднат ! Преди ни командавше ЦК на КПСС и ЦК на БКП сега другото ЦК, е що ги ручахме жабетата ?!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито са хората в една държава, такава е и самата държава. Няма как да бъде другояче. Не може от изгнили и саморасли лози да стане първокачествено лозе. Но има и по-зле от нас. Каквито и проблеми да има Европа (средна и западна). няма по-добро място за живеене, ако се вземе мнозинството от населението като процент. Може да ви харесва Дубай, но това е един изкуствен оазис в море от невежество. Ако копнеете по Китай, това си е баш "потосмукачна система" , но командвана от една партия.
45
8
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
наистина ли късогледството на *** не му позволява да види малко по надалеч от носът си за неизброимите ползи от които той не може да се възползва?и наистина ли *** ще възприема ЕС като нещо от което само да взема и смучи без усещането че е нужно също и да допринася?
44
4
 
13
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Макар и бавно, българите осъзнават, че вредите за България от членството в ЕС са много повече отколкото ползите...
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** се продадоха за банани и лъскава западна апаратура, сега реват - дайте ни западни заплати да си купуваме западна апаратура. Но няма да получат, продажниците които се продадоха за лъскави предмети отиват в резервата както индинаците и където постепенно изчезват, ще са на доживяване като евтини слуги в Задния двор на Европа.
41
3
 
14
 
! Отговори
АнтиГРОБ преди 4 години
Само крадливите герберунгели намазаха от цялото членство.
40
1
 
16
 
! Отговори
Неинтегриран преди 4 години
И кое точно ни е европейското - заплатите, икономиката, здравеопзването, правосъдието, свободата на словото (с източените фондове мафията си купи всички медии)?Някои африкански държави са с по-добър стандарт на живот.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е сред лидерите в НАТО по военни разходи - на второ място в НАТО като процент от БВП.

Спонсорирани публикации