Българинът вижда полза от ЕС, цени новите възможности за работа

Половината българи смятат, че ЕС е полезен
Обновена: 24 сеп 2019 14:55 | 24 сеп 2019 14:55,
109
Българинът вижда полза от ЕС, цени новите възможности за работа
Снимка: Pixabay

Като първостепенна полза от принадлежността към ЕС българите поставят новите възможности за работа. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейския парламент по повод тазгодишните избори за евродепутати.

Още по темата

Мнозинството българи (54 на сто) са на мнение, че европейското членство е нещо добро, като според 57 на сто страната ни има полза от ЕС. Повечето българи (82 на сто) са заявили, че още преди изборите са знаели за кого ще гласуват. Половината от гласувалите са участвали в изборите заради гражданския си дълг, а всеки трети - за да подкрепи дадена партия, посочва БТА.

Онези, които не са гласували, са обяснили най-често решението си с недоверие към политиците или със схващането, че гласуването не води до промяна. Над 40 на сто от българските участници в допитването са посочили, че от ЕС очакват най-вече икономическо развитие и социална сигурност. Всеки трети изразява неудовлетвореност от състоянието на свободата и честността на изборите, както и от възможностите за собственото му участие в политическия живот.

В изборите за евродепутати тази година се отчита чувствително повишение на участието на младите избиратели, показва още проучването.

Младежите под 25 г., участвали тази година в изборите, са с 14 на сто повече от гласувалите на тази възраст преди пет години. При хората от 25 до 39 години се отчита повишено участие с 12 на сто.

В изборите участваха 50.6 на сто от европейците с право на глас и това бе най-високият резултат от 1994 г. насам. Общо 22 на сто от участвалите в допитването заявяват, че въпросът с оттеглянето на Великобритания от ЕС е повлиял върху решението им да гласуват. Според 44 на сто в изборите трябва да се участва заради развитието на икономиката, а според 37 на сто трябва да се гласува заради опазването на природата.

Заради демокрацията са гласували 37 на сто, за бъдещето на ЕС - 36 на сто, заради имиграцията - 34 на сто.

Над две трети (68 на сто) казват, че страната им е извлякла ползва от членството си в ЕС и това е най-високото общо равнище на този отговор, отчетено от 1983 г. насам. Повече от половината европейци (56 на сто) вярват, че гласът им се чува в ЕС, сочат данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратително приличате на жълта медия! Първо руснаците се хранели с *** ,а после колко било яко да си ЕС !
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"цени новите възможности за работа"Е как няма да ги цени! Гладен стои ли се! Кой дава пари без работа. В България няма работа, всичко беше съсипано, всичко се внася от ЕС, а българина мие улици на Запад за мизерно заплащане, да праща пари на близките си да купуват западни стоки и парите обратно отиват на Запад да му плащат мизерната заплата - безплатното магаре на Запада.
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е, ч мога да имам бакови сметки в много страни и да работя дистанционно,за голми корпорации в Европа, без да плащам 1001-а такси, а да се водя на отчет в България и дадавам едни керливи 10% ;)
15
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдещето на България в ЕС е задния двор на Европа, мястото на слугите, евтини черноработници и миячи. Забравете надеждите и одата на радостта, ако човек още не е отрезвял за реалността значи е много наивен и глупав.
14
6
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
референдум за оставане или излизане от нато и ес
13
13
 
7
 
! Отговори
Урсула фон дер Лайен преди 4 години
България е благоденстваща и просперираща страна образец за членка на ЕС!
12
12
 
17
 
! Отговори
Баш Българин преди 4 години
До БългаринАми на мен не ми харесва. Но ти Заповядвам, Ти да напуснеш Моята Свещена Родина! Марш! Марш! Марш! Марш от Родината ми, прокажен ген!Време е за Референдум по въпроса! ЕС не направи нищо хубаво, просто утвътрди политическата олигархия в България, която с еоказа доволно повратлива и угодна ан Брюксел, както беше такава и на Москва. Така, че ние и тук, добро не видяхме! Останалите, дето искат ЕС, за да работят там, са просто роби.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само това е "ползата",че вместо да умрат от глад в БГ,хората отиват на запад,за да работят. Това си е огромна загуба за БГ.
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българите като членове на ЕС могат ли да пътуват свободно за САЩ? Между другото така, става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и пускаме американците да влизат в България свободно като че ли им е бащиния, а те спазват ли го? Българич пълноправен член на ЕС ли е?
9
16
 
16
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напускане на НАТО незабавно, предоговаряне на условията с ЕС, незабавен прием в Шенген!
7
1
 
24
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Възможностите наистина са по-големи, но има една малка подробност голяма част от българите са принудени да избират да работят в чужбина бягайки от робовладелците у нас.
6
20
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Българите искаме в ЕС и точка, на който не му харесва чемодан, вокзал и довиждане.
5
11
 
11
 
! Отговори
Пореден преди 4 години
Лъжи лъжи лъжи...
4
7
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
Гьобелс е наш човек Вервайте ни балъци
3
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилът вижда бъдещето си в тайгата !
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българинът вижда много разлики с ес, например там за фас трева не ти съсипват живота... примерно, имат я за лекарство
1
12
 
20
 
! Отговори
L. преди 4 години
Гастарбайтерството ли ни е ползата? Благодаря!