Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!

Омбудсманът: Това няма да реши проблема със злоупотребите
193
Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите три дни болнични да бъдат за сметка на работещите.

В своя позиция по актуалната тема тя изтъква, че това ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност.

Още по темата
Като защитник на правата и интересите на гражданите следва да обърна внимание, че решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, посочва Ковачева.

По думите й от неправомерното ползване на такъв отпуск са ощетени всички.

През първите три работни дни това е работодателят, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки.

В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения, посочва омбудсманът и допълва, че злоупотребата не бива да се толерира.

Тя заявява, че подкрепя провеждането на обществен дебат при зачитане интересите на всички заинтересовани страни, включително намирането на баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работещите.

Според Ковачева водещият мотив при намиране на решение следва да бъде запазване на конституционни права на гражданите в социалната сфера, така че те да бъдат обезщетени при настъпване на временна неработоспособност.

По думите й ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Омбудсманът призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изобщо трябва работодателя или работника да плащат, нали всели месец се удържа от заплатата именно за този фонд?Редно е болничните да се изплащат от него.
83
1
 
38
 
! Отговори
Изроди преди 4 години
В този живот искам да видя ТРИ неща с очите си:1 веднага да се приеме ПОЧАСОВОТО заплащане както е в целия свят2 да се преследват с цялата строгост на закона бизнесмени и работодатели които извършват данъчни престъпления и най вече не осигуряват работника на реалното му заплащане3 да видя поне един пишман бизнесмен или робовладелец в затвора за данъчни престъпления и неосигуряване на работника ба РЕАЛНАТО му заплащанеНо това няма да го видя защото живеем в ***
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората боледуват заради това, което си изброил - да. Но си пропуснал и още неща: тоталната липса на превенция, пълната липса на култура на хранене, малкият процент активно спортуващи и нищожният процент грижещи се за психичното си здраве. Пълно е с невротици, а това води до какви ли не болести, да не говорим колко изтрещяло е цялото ни общество.
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги държавата е плащал целия болничен.това го измислиха от гроб. Те да плащат!
80
1
 
30
 
! Отговори
ХЛЕБАРКА преди 4 години
Защо има толкова много болнични? Може да има злоупотреби, но истината е, че хората все повече боледуват. Нито условията на труд са добри, нито условията за живеене, стресът в работата в повечето случаи е огромен и пр. Затова ще ставаме все по-болни, а т.нар. работодатели все повече ще предявяват претенциите си, ако може въобще да не се прибираш в къщи, а да бачкаш денонощно.
79
1
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Предлагам държавата да поема 1-вия и от 5-тия ден болнични. Работодателите да поемат от 2-5 ден. Държавата да се ангажира по този начин с неправомерните болнични та дори и за 1-вия ден. Тя има възможности да контролира.
78
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефе, бях болен. Колко пари ти дължа заради това? А и много се извинявам, че не предупредих писмено поне 1 месец преди това, че ще хвана грип, колко непрофесионално от моя страна!
77
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърката няма какво да дебатира !!! И работниците и работодател пращат осигуровките с цел обезщетяване !!! Ролята на държавата е социална ! Държавата трябва да плати !!!Ама яко се краде и заради това се чудят кого да набутват.и с пенсията положението е същото !!!!!!!
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът няма да изчезне, народ толкова лесно не изчезва.Но ще се разпръсне, а тук под козирката на стабилността ще остане само загорялото по дъното на тенджерата, плюс някое и друго островче адекватни хора (държани далеч от управлението, разбира се).
75
2
 
13
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Язи не работим за чорбаджия.Сам съм си таков.Адно съм разбрал у тая теритотия няааш ли връзки и пари, жив си за оплакване.Туй е дръжавата на комунистите,и тяйните деца и внуци дет станаа демократи.
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казах ви че само от тояга разбират и управници и робовладелци. Разбяга се обаче народът и няма кой. По мое мнение процесът на изчезване на този народ ще се задълбочи още повече.
73
29
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Напълно подкрепям написаното в заглавието на статията! Недопустимо е работодателя ем да губи (щото работника е болен), ем и да плаща - тези разходи трябва да са за сметка на работника! И друго - трябва да се премахне сегашното виждане за платен отпуск - от къде на къде той ще ми спъва работния процес (да ходи да си вее г*за някъде), а аз ще му плащам?! Що за извратена логика. Като искаш да почиваш, просто ще вземеш по-малко пари за месеца (или въобще няма да вземеш, ако ще почиваш един месец)!
72
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободата на пътуване е единственият клапан, който още крепи олигархията на власт. Койтое недоволен, не вдига революции, а просто се маха. Последствията ги виждаме всеки ден - калинки навсякъде.
71
1
 
29
 
! Отговори
до 76 преди 4 години
Ако нямаше свободата да пътуваме вече щеше да е почнала революцията на робите!
70
2
 
10
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Поне сме свободни да пътуваме?
69
0
 
22
 
! Отговори
до 70 преди 4 години
Абе аланколу какви заплати вземат в ЕС?Вчера чета обява за медицинска сестра 720 лв. БРУТО къде го има това в Испания или в Хундорас?
68
0
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
То и сега робите в ***...а ,станаха кът ,ама тогава ще избягат и последните които жимеят с илюзий
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Испания в момента е като при нас между 2000-2010 г. Безработица, от която работодателите яко се възползват. За много гадни случаи съм чувал, но това не е оправдание и при нас да става така.
66
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая държава ще останат само тези на държавна хранилка защото те и да са болни ходят на работа за да не им седне някои на стола!От 30 г се опитват да изгонят хората от тука а *** вие не се сещате да ти тръгнете
65
3
 
9
 
! Отговори
счетко преди 4 години
Право на обезщетение работника придобива след като работодателя му е плащал осигуровки най-малко 6 месеца преди това. За какъв *** работодателя изплаща дори не обезщетение, а ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, /което се облага отново с осигуровки/ през първите 3 дни на болничния, въпреки, че работника през това време не работи ?!Като някой го мързи или взема фалшиви болнични- до го уволнят и да вземат друг- толкоз ли не могат да разберат дали е бил болен или се е правил на такъв ?! Веднъж- дваж и аут.