Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!

Омбудсманът: Това няма да реши проблема със злоупотребите
193
Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите три дни болнични да бъдат за сметка на работещите.

В своя позиция по актуалната тема тя изтъква, че това ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност.

Още по темата
Като защитник на правата и интересите на гражданите следва да обърна внимание, че решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, посочва Ковачева.

По думите й от неправомерното ползване на такъв отпуск са ощетени всички.

През първите три работни дни това е работодателят, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки.

В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения, посочва омбудсманът и допълва, че злоупотребата не бива да се толерира.

Тя заявява, че подкрепя провеждането на обществен дебат при зачитане интересите на всички заинтересовани страни, включително намирането на баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работещите.

Според Ковачева водещият мотив при намиране на решение следва да бъде запазване на конституционни права на гражданите в социалната сфера, така че те да бъдат обезщетени при настъпване на временна неработоспособност.

По думите й ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Омбудсманът призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Испания първите три дни не се плаща болничен, и фирмите с над 3 работници се записват в някоя частна практика, в случай че взимаш много болнични шефа те праща на преглед при тях, за да видят да не играеш комбина с общо практикуващия лекар.
63
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро няма да има кои да им работи за тия измислени заплати които са под минимума за оцеляване!
62
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това хората ще продължат да бягат от тук Защото отношението към хората е като, че ли са машини дори и по лошо машината като се развали я поправят а човека трябва сам да се оправи.Ами хванете ги тия с фиктивните болнични и ги накажете защо всички трябва да страдат!Защо държавните служители не внасят осигуровки!!!
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, ще са болни по 3 месеца, като има кой да им издаде въпросния болничен - тук ти е разковничето.
60
1
 
23
 
! Отговори
Трайно Безработен преди 4 години
Какви 3 дни !Аз сам трябва да си плащам здравните всеки месец до 25 число които са 22.40 лв.Дохода ми е 0000000 лв. Кажете ми как да го правя
59
12
 
12
 
! Отговори
ttr преди 4 години
Не трябва да го плаща нито работникът, нито работодателят. От друга страна ми писна вечно някой да се прави на болен. Имал да си свървши няква работа и да не хаби отпуск се пише болен. Сякаш другите са по-глупави и ходят всеки ден на работа. Има хора, болни по 3 месеца всяка година. Аман!
58
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оооохохохоох, ведомствен лекар... Ти сещаш ли се с работидатели като Киро и всичките ония от КРИБ какви болнични ще се издават? Сигурно само ако е на смъртен одър.Повече контрол трябва, ама всичко е твърде прогнило. Схеми, корупция, източване и пълно с "наши хора" - е, как да стане?
57
0
 
24
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Както е тръгнало ще върнем робовладелсия строй.
56
1
 
15
 
! Отговори
До 61 Стига драха на преди 4 години
Не е смешно а трагично за гласуващите 80% ..ли. Не съм гласувал от времето на царя и нямам намерение скоро да гласувам
55
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да не се злоупотребява с болнични, може болничния да се заверява от ведомствен лекар. Но чорбаджиите пари за лекар не щат да дават. Като им се свиди, ще ги лъжат.
54
1
 
39
 
! Отговори
Стига драха народа!! преди 4 години
Щом някой плаща осигуровки, значи болничните трябва да му бъдат изплащани още от първия ден!!!Да се води подобен дебат за правата на осигуряващите се е смешно и непочтено!
53
1
 
47
 
! Отговори
Един преди 4 години
Работникът вече си е платил, когато си е платил своя дял от осигуровките. Работодателят също е платил, когато е платил неговия дял от осигуровките, дължими от името на работника. Който и от двамата да плати първите три дни, ще бъде двойно плащане, а това е недопустимо. Работа на НОИ е да заплати болничния, понеже е прибрало осигуровките именно с тази цел. Аре да не се правим на луди и да почнем да изискваме държавата да бъде коректна към нас, както тя изисква ние да бъдем коректни към нея.
52
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старата песен на нов глас - "като не можем да се справим с нещо, поне обикновеният човек да го отнесе".Познат се върна от Германия. 40% данъци, но ако отидеш в болница, всичко ти е без пари - самата операция, лекарствата след това. Болнични, синдикати, всичко ток. Тук си плащам като поп и като вляза в болница, пак ми искат пари за какво ли не, за лекарствата ясно, че си ги плащам аз. Синдикатите се грижат за рахата на работодателя, а не на работника. После им се смеем колко били глупави.
51
1
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--Абе хора- всичко е една голяма лъжа в България бре!- и пенсии и заплати здравеопазване и съд и полиция банки и Бг бизнесмени- Тук всичко е към своят КРАЙ! Бягайте докато сте по млади и здрави - няма спасение в БГ - всичко е свършило! Бг е добре ако си в партия ако си хотелиер схемаджия в строителство пътища саниране към близка партия и Община - БГ е за богатите крадци - за такива като вас (нас) работници- няма живот !! Спасявайте се !
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Според мен потребителската такса при доктор трябва да има само ако доктора работи извън дадена общинска болница и си има собствен кабинет.
49
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, ако укриеш тераса и дори не можеш да докажеш как си я купил, те пращат консул в Испания.Ако обаче се разболееш, болничния си го плащаш ти, въпреки че си плащаш чинно осигуровките.Май е време да закриваме. Надежда тук няма.
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да въведат правило, според което ако някой иска да работи да заплаща на работодателя, а работните места да се разпределят на търг. Който най-много плати, той печели! Трябва да има справедливост, работодателите също били хора.
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осигурвките са НА ВЯТЪРА!Отиваш и всеки ти вика ПЛАТИ за ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА или още какви ли не глупости.КОЕТО НОЙ и НЗОК СА ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ПРАВЕНЕ НА НИЩО И ВСИЧКИ БОЛНИЦИ СА ЧАСТНИ!!!
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази държава всичко е фалшиво - стоки реплики, фалшиви болнични, фалшиви проверки на определени хора и тн.
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не стига че след 30 годишна възраст вече те смятат за ненуженСънчо, не, че нещо, но баща ми, дето е над 60 г. възраст вече, има предложения да работи след пенсия. Аз съм на 40 г., а имам оферти през максимум два дни. Щом те смятат за ненужен, май няма да е зле да се позамислиш.

Спонсорирани публикации