Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!

Омбудсманът: Това няма да реши проблема със злоупотребите
193
Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите три дни болнични да бъдат за сметка на работещите.

В своя позиция по актуалната тема тя изтъква, че това ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност.

Още по темата
Като защитник на правата и интересите на гражданите следва да обърна внимание, че решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, посочва Ковачева.

По думите й от неправомерното ползване на такъв отпуск са ощетени всички.

През първите три работни дни това е работодателят, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки.

В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения, посочва омбудсманът и допълва, че злоупотребата не бива да се толерира.

Тя заявява, че подкрепя провеждането на обществен дебат при зачитане интересите на всички заинтересовани страни, включително намирането на баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работещите.

Според Ковачева водещият мотив при намиране на решение следва да бъде запазване на конституционни права на гражданите в социалната сфера, така че те да бъдат обезщетени при настъпване на временна неработоспособност.

По думите й ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Омбудсманът призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо работника да си плаща и заплатите. Защо да тормозите робовладелците.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи да плаща, на кой да ги плаща?
42
2
 
5
 
! Отговори
Счети преди 4 години
В предишния вариант на разпоредбата болничния за първите три дни се изплащаше 2 към 1. Два дни изплащаше работодателят и един ден НОИ. Размерът на обезщетението от работодателя беше 80 % от БТВ, а от НОИ 90 %. В момента бизнесът заплаща три дни по 70 % от БТВ, или при заплата 1000 лева и 20 работни дни за три дни болничи 105 лева от работодател, а при стария вариант 80 лева. Разликата не е безумно голяма, нека върнат старата разпоредба щом е такъв проблем или да намерят начин да хващат измамите
41
6
 
9
 
! Отговори
До сънчо преди 4 години
Виж си събуди, от няколко години всичките ми познати работят, дори тези впредпенсионна възрас. Това че тебе не те взимат на работа, явно не е проблем възрастта...
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна простотия е това. Работникът да плаща за това, че държавата не осъществява никакъв контрол никъде и не може да контролира ни редовността на ТЕЛК-ове, ни на болнични, ни на шофьорски книжки, ни на нищо. Пълен бардак, думи нямам.
39
0
 
35
 
! Отговори
АИКБ КРИБ преди 4 години
Работникът трябва да плаща 1-за това че е почнал работа-2 ако се разболее да плаща на работодателя обезщетение в трикратен надник-3 да почива само нощно време и то само в неделя! 4-да благодари винаги на работодателя за заплатата и винаги да влиза в положение ако му се забави с 2 месеца! Да бъде винаги коректен и да не иска безплатна храна или транспортни разходи- 5 да няма деца или да планува деца! 6 да не издава фирмена информация 8-да подпише споразумение за доброволно напускане още с почване
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда има доста, които не са наясно от кой фонд се плащат болничните.Лицата, които са осигурени за общо заболяване и майчинство (ОЗМ) имат право на обезщетение за временна неработоспособност, т.нар. болничен.Това е осигуряване по ДОО, там са също осигуряване за пенсия, безработица, ТЗПБ.Здравната вноска е по ЗЗО и е друга бира.
37
0
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
И при нас е така,бонусът за цял месец без болничен е 200+купони за храна.Има много бра'тчеди,които работят и никой не си и мисли за фалшив болничен.Лошото е когато се разболееш и не можеш да ходиш дори и болен,тогава ти се е..ва мамата.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато казвам първите 3 дни имам предвид без болничен лист
35
0
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Това не е заплата ,обезщетение за трудова работоспособност
34
0
 
21
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Където работя е точно така ,за 3 дена болнични губиш 50лв и %от ваучерите за храна.Ела да видиш какво става през грипният период-всичко киха,кашля и работа никаква,защото е тежка физическа и нямаш сили да се мръднеш.
33
3
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 31: Работодателя няма никакъв контрол над тези първи 3 дни. Това си е РЕКЕТ. А щом може държаата да плаща след трите дни надника от здравните осигуровки каква е причината да не ги плаща и за първите 3 дни ?Както казах, ако не стигат парите просто да вдигне малко здравната осигуровка така,че да има повече за тези и други докторчета с по 40 палки заплати.
32
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
работих в Италия имат 4 независими синдиката не като нашите във всеки град дори и малък си имат офиси отиваш сядаш и си казваш проблемите с работодателя имаш и право на адвокат безплатен е ако си плащаш членския внос работодателите са много внимателни с италианците ние там обаче попадаме в друга графа безправни защото тяхните работодатели наемат от наши фирми хора и им плащат по малко естествено и се водиш командирован без всякакви права там
31
10
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 31: Грешно е това ! По добре да се удвои здравната осигуровка. Така,че при текущите нива на заплати всеки месец горе долу ще влиза 1 работен ден грубо. Когато се разболееш ще може от тези пари да се плаща надника ти въпреки,че си болен и отделно ще може да се плаща лечение. Ето ти работещ вариянт. И държавата да си се грижи за контрола на каквото си иска. Само,че рано или късно пак ще се опре до 13 годишните или източването на касата.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги плаща държавата , не може само глоби трябва и да плаща
29
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото трябва да ви плащат първите 3 дни за махмурлук
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо Solar PowerЗдравната осигуровка е за лечение, а не за заплата.А след третия ден от какво се плащат заплатите на болните - от военния бюджет или от фонд земеделие?
27
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се спрат злоупотребите бизнеса трябва да въведе бонус " болничен".Тоест ,ако не си вземал болничен за тримесичието да получаваш 100лв. Или там както всеки работодател индивидуално прецени.
26
2
 
30
 
! Отговори
OFF преди 4 години
Еми то утре в други ден и на ангария ще искат да работим не че сега не е така де ама.
25
6
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 20: В народното творчество има една много добра поговорка: "Който не работи, не тряба да яде".Само се огледай колко "инвалиди" има. И държа да отбележа например при раково болни в Германия няма пенсиониране работиш си нормално :) А тук хем си пенсионер хем работиш. Говорим за раково болни излекувани и на които състоянието им позволява работа. И не само раково болни.......Изобщо цялата система е грешна в България. Затова и тези 13 годишните ще прецакат системата в бъдеще .....