Ангелкова: СПА и здравният туризъм са нашето "злато"

Наши СПА хотели ще приемат здравноосигурени германци
27 сеп 2019 15:15, Анисия Иванова
44
Ангелкова: СПА и здравният туризъм са нашето "злато"
Снимка: БТА

Двадесет и шест български хотела и балнеоцентрове, одобрени от германските здравни каси, от утре вече могат да посрещат здравноосигурени германски граждани. Тези места за настаняване са покрили изискванията както на българското законодателство за предоставяне на услуги, свързани със здравната рехабилитация, така и на германското, коментира пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова и посочи, че това е уникална възможност българските бази да се ползват целогодишно.

Министърът на туризма заяви при откриването на шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, посветен на здравния туризъм, че Германия е един от ключовите пазари за България. Тя съобщи, че вече е подписано споразумение с Асоциацията на германските здравни каси и има "зелена светлина" за това България да работи с германските здравни каси.

Стартирайки с този нов и важен етап от предлагането на нашите услуги в този сегмент, ние можем да дръпнем напред, заяви министърът и посочи, че това огромен успех.

Пред журналисти министър Ангелкова уточни, че процесът на акредитация за други български хотели, които искат да работят с германските здравни каси, е открит и е въпрос на интерес от страна на българските хотелиери. Неслучайно съвместно разработихме седемте балнео и СПА дестинации, така че допълнително да рекламираме България в тази посока, каза на форума министърът.

Тя съобщи още, че България е спечелила проект на ЕК за ЕДЕН дестинации в балнео и спа сектора, като петте общини, сред които са Баните, Костенец, Ардино, Белчин бани и Сапарева баня, са малко познатите и така, с проекта, ще се подпомага популяризирането им.

СПА и здравният туризъм са един от ключовете ние да имаме целогодишен туризъм и да покажем нашето "злато", защото в България има повече от 1600 минерални извори, като само 600 са проучени и това е огромен неизползваем в своята цялост капацитет, каза на форума министър Ангелкова, пише БТА.

Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев отбеляза на форума, че със съвместни усилия България е поставена на картата на германските здравни каси и посочи, че по проекта се е работило последните две години. Той изтъкна още, че страната ни с природните си дадености и голямото количество термални находища разполага с необходимите условия да се превърне в целогодишна дестинация.

Иво Маринов - директор ОП "Туризъм" на Столична община, съобщи, че в Общия устройствен план на столицата е предвидено възстановяването и създаването на нови общо 35 хидротермални центрове, а през последните години общината инвестира над 20 млн. лева собствени или привлечени средства за развитието на този вид туризъм.

Той каза, че се надява в началото на следващата година да приключи реставрацията и консервацията на банята в Банкя, а през пролетта на следващата година да бъде открит и първият на територията на столицата общински аквапарк с минерална вода на площ от 25 декара.

Министър Ангелкова посочи на форума, че независимо от разразилата се в началото на юни целенасочена негативна кампания срещу българския туризъм, общите усилия са довели до това, че за юни и за юли над 2,7 млн. чуждестранни туристи са посетили страната. В областите Варна, Бургас и Добрич са направени 8,5 млн. нощувки.

Да, има спад, но той не е в обема, който се опитваше да се внуши, заяви министър Ангелкова и каза, че е необходимо усилия да се фокусират върху популяризирането и рекламирането на страната като туристическа дестинация и върху качеството на туризма. Цялото правителство стои зад сектора и ще бъде направено всичко за максималната му защита, заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направо земен рай.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не закачайте поне СПА-то, че с каквото се заемете, всичко о*ирате.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това лято по българското черноморие се забелязваха доста холандски пенсионери,които с каравани(паркирани на неплатени паркинги) си изкараха цялото лято в България.Та има голяма вероятност и спа туризма да е в каравани вместо в хотели.А министърката сигурно след гръм я е осенила тая велика мисъл,за германските "спа туристи".То и затова всичко в БГ-тото е на това дередже,щото само калинки са по министерствата.Още ли фалити трябват,за да се разбере колко е зле туризма.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците просто ще превърнат СПА хотелите в старчески домове.Не знам,обаче,как ще се организира връщането на"спа туриста"когато внезапно вземи,че(от прекомерните процедури)сдаде Богу,дух.Пак за сметка на хотелиерите ли ще е или ще бъдат погребвани в задния двор на хотела.А може би,към всеки спа хотел ще има и погребално бюро.А застрахователите да пуснат и застраховка спа за"уседнали"туристи,над 80 годиниТа всъщност това няма да е туризъм в истинския смисъл а просто здравна пътека на Гер.здр.каса.
39
0
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Алоо, професоре........какво море, какъв БВП!!! Говорим за спа туризъм и балнеология, я отиди си измий очите и се успокой, че кръвното ти играе.
38
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
смях смях и нищо друго след всяко изказване на хора с розови очила
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отличен министър с модерно мислене. Лошото е че тя си върши работата ама вие гражданите от прослойката неставатв за нищо. Министъра си е министър управлява малко бюджет, малко хора и това е. После вече идва ред на човека, който теябва да работи и да е добър в това което прави. Ами вие НЕ сте. Просто ств си бай ***. И 1000 министъра да сменим се там с такова семе.
36
3
 
3
 
! Отговори
от Зара Стагора преди 4 години
Не е вярно бе Ангелкова , ти си нашето злато , скъпа моя ! Златна ни и излезе ти и цялата ГЕЙБ-дружина ! Колкото си красива - торкова разбираш и от туризъм , такива са и останалите красавци , мамини златни ! Ама ще ви изтраем още около година ! Максимум !
35
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
иначе наистина е много отблъскваща....Не че аз съм красавец,но тая просто...моля за извинение,просто на нищо не мяза..А външния вид е много важен!!..Тя може да си е такава в кухнята и на двора,но за "представително лице" на "властта",просто...се издънва!..но то кой ли мяза на човек от тях?..Цвъки ли,Тиквата ли /вонден строши дъска юнака!!/,цецка ли,...КОЙ?..Сега една бръсната кратуна подготвят да ни подмятат в полезрението..Изобщо,съде магарета...А ний,..ний смо идиотн..
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти пък си много отдръстен понеже. Български философ от панела. Цял живот успяли да постигнеш нещо освен да пърдишш :) Хората по морето поне се мъчат и голяма част от БВП като валува влиза от там. Не е от плиткоумния ти акъл.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците са нудисти, на спа ходят голи..........нашите задръстени хотелиери, ще ги изгонят. Ха, ха, ха
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уплашихме туристите.
31
0
 
6
 
! Отговори
Шанса преди 4 години
германските пенсионери да повторят идване в БГ е да са кьорави и сакати, за да не видят мизерията в която тънат градчетата надарени със "злато" и да са ол инклузив, за да не им се налага да си плащат за басейн и храна на "правоимащите" завзели бизнеса.
30
0
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
У нас туризма е занимание на политици ,които чрез подставени лица правят и невъзможното да прилапат това ,което не им се полага.друга малка част хора се мъчат да оцеляват
29
0
 
2
 
! Отговори
Do 19 преди 4 години
Kefish me!! Absolutno kompetentno. malko sa oba4e horata koito biha razbrali to4nia smisul.Niama basa za sravnenenie DE i BG.
28
0
 
4
 
! Отговори
Нивото преди 4 години
на СПА туризма в БГ е същото като на морския и планинския - високи цени и скапано обслужване. Минералната вода в няколкото курорта е заграбена от мутрохотели и руски инвестиции, а градовете и техните минерални плажове са подложени на тотална разруха. Съответно цените за достъп до басейн са спекулативни, както цените на чадъри-шезлонги по морето и на супата на пистата на Банско. Само за сравнение в най-големия спа център в Европа - Хунгароспа билета е 6 евро, а има над 20 басейна и атракции.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЗИ ЖЕНА Е ПЕРМАНЕНТНО СЛЪНЧАСАЛА
26
0
 
13
 
! Отговори
гербски бгубийци преди 4 години
Браво патицо,лекумайте емсикте песионери на бг СПА,а бг народ да умира. При соца спа-то беше за народа.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То американци и иманяри като окрадоха истинското злато сега и спа ще наричаме злато , тоест голата вода .....
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dosta vonlivo zlato v bg mineralnite piteini vodi... mrasnite vodi ot kanalizaciite na spa hotelite ne vlizat v nikakvi prechistvatelni fabriki, takiva bg fabriki prosto lipsvat v mestata s bg mineralni izvori...gospojo Angelkova pokaji na bg geografskata karta kolko i kade sa fabrikite za recyclirane na turisticheskite otpadaci i ekarissaji v selata s mineralni izvori i spa hoteli....merci predvaritelno...naprimer v selo Borovo, Velingrad, Pamporovo, Mineralnite haskovski bani...

Спонсорирани публикации