Каракачанов: Подадохме ръка на Северна Македония и ни излъгаха!

Вицепремиерът не е оптимист, че съседката ни "ще надмогне себе си"
Обновена: 29 сеп 2019 19:17 | 29 сеп 2019 19:16, Веселина Йорданова
187
Каракачанов: Подадохме ръка на Северна Македония и ни излъгаха!
Снимка: БТА

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов не е оптимист по повод предстоящите срещи във връзка с европейското бъдеще на Северна Македония.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

Още по темата
"България винаги е имала принципна позиция в подкрепа на Македония както по отношение на нейната евроатлантическа интеграция, така и на нейната стабилност и териториална цялост. Тази подкрепа е била винаги ясна, но и обвързана с това каква политика спрямо България се води в съседна Македония и дали тя отговаря на принципите на ЕС за добросъседство и най-вече на българските национални интереси", коментира той във Facebook.

"За нас от двете страни на Деве баир са живеели и живеят хора, споделящи обща история, общи герои, обща култура и език. Насила разделени от повратностите на историческите събития тези хора днес живеят в две различни държави. В продължение на десетилетия, чрез насилие и терор, вдъхновени от Кралска Югославия, Сталин и Тито бе направено всичко, за да бъде сломена българската идентичност на македонските българи и подменена с новосъздадена македонска. Този македонизъм по своята същност е основно антибългарски, целящ манипулативната и гротескна подмяна на историята, на всичко българско и показването на България и българите като завоеватели, окупатори, фашисти и душмани", пише още лидерът на ВМРО.

Той допълва, че за съжаление след края на Югославия този антибългарски македонизъм не само не изчезна, а се превърна и в държавната идеология и доктрина на новата независима държава Република Македония.

"За разлика от гърците ние се съгласихме да гледаме на историята ни с Македония като на обща, естествено при условие, че ясно бъдат казани фактите - на база на артефакти и оригинални документи", посочва Каракачанов.

Той припомня, че беше създадена смесена историческа комисия с професионални историци от двете ни страни, на която беше даден мандат да намери в бързи срокове този общ и честен прочит на общата ни история и това да залегне в учебните материали, които се преподават в училищата.

Тази комисия съществува вече от почти 2 г, но резултатите от работата ѝ, ако въобще има такива, са крайно разочароващи. Вината за това е изцяло на македонската страна, която постоянно бави темпото, прави обструкции и се опитва всячески да преиначава значението на оригиналните исторически документи, като постоянно ги тълкува и "обективизира" от днешна гледна точка, посочва вицепремиерът.

По думите му всичко това се прави с една-единствена цел - да не се допусне по никакъв начин "признаване" на каквато и да е българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония.

"Последните няколко заседания на Комисията са тотална катастрофа и това беше констатирано и от самите нейни членове. Македонските историци, а за съжаление и политици като самите Заев или президента Пендаровски, вече дори не говорят за Обща история, а за преплетена и споделена – такава, каквато имали и с всички останали държави на Балканите. Пендаровски дори си позволи да охули паметта на Гоце Делчев, сравнявайки го с обикновен опортюнист и нагаждач, който се е декларирал българин, само защото обстоятелствата около него били такива. Същото го каза и по отношение на стотиците хиляди български граждани в Македония, които за него са очевидно лъжци и измамници", изтъква той.

Министърът на отбраната посочва, че въпреки приятелските подкани от наши висши политици държавните ръководители в Скопие да преосмислят техния подход, реакцията е била в обратната посока.

Той изразява дълбокото си разочарование, че Договорът за приятелство и неговата основна и най-важна точка - Общата история, не е изпълнен, не се изпълнява и няма индикации за неговото изпълнение. Подписването и изпълнението на този Договор бе условието за безрезервната подкрепа от страна на България за Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС. Благодарение на този Договор и нашата подкрепа Република Северна Македония ще стане съвсем скоро член на НАТО. Нашата подкрепа беше в аванс, без резултати по отношения на Договора. Подадохме рака и бяхме излъгани, заявява Каракачанов.

Затова отново повтарям – само след дни, на 17 октомври, предстои Европейски съвет, на който България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да ѝ бъде дадена дата за начало на преговори за членство в ЕС. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Както беше ясно заявено от премиера Борисов по време на официалното му посещение в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да подкрепя Македония само при резултат на Комисията до тогава. Този добронамерен съвет очевидно не бе послушан, а бе посрещнат с насмешка и подигравка, пише вицепремиерът.

Той допълва, че на 14 и 15 октомври предстои и поредното заседание на Историческата комисия. Не съм оптимист, че македонската страна ще успее да надмогне себе си и излезе с резултат, който да позволи на България да продължи да ги я подкрепя. Дано се лъжа!, завършва вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
1
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Каракачане, недей да слушаш батьошката рус много много! Нищо добро няма да ни донесат нейните съвети...Македония да си влезе в ЕС и Нато, после тия проблеми сами ще изчезнат има начини да се противодейства на вредна пропаганда, остане ли отвън ще е сложна работата....
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
christianski bratia lajat li edin drug?
136
2
 
1
 
! Отговори
Никк преди 4 години
*Продължение към предишния ми коментар отдолу.*Мисълта ми е да се изтъргува по добре влизането им в ЕС. Не само да се изчистят историческите моменти между нас, а и някакви икономически изгоди за страната ни. Както напр. тука се напълни с вносни домати, меса и магазини от къде ли не...
135
2
 
5
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Според мен е важно Македония да НЕ е в ЕС, защото по този начин гражданите и сами се легитимират като българи. Знаете, за да вземат паспорт, трябва да докажат български корени. После ако искат и от марс да казват че са - в паспорта пише българин!Другото е че България трябва да изтъргува по добре влизането на Македония е ЕС. Трябва да се договорят отваряне на наши магазини там, внасяне на земеделски стоки, строежи на пътища там, заводи и т.н.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички македонци в каракачанска казарма!
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА БЪЛГАРИ ВЯРА НЕ МОЖЕ ДА ИМАШ - НИТО НА ТЕЗИ ОТ МАКЕДОНИЯ, НИТО НА КАРАКАЧАНОВ
132
1
 
10
 
! Отговори
ВМРО преди 4 години
Продаде български паспорти на половин Македония.Македонците работят в ЕС като български граждани,но ако ги питаш били македонци.Защо Каракачанов не си подаде оставката?
131
1
 
11
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До я па тияАз винаги съм се гордял с българската армия.Дядо ми и чичо ми са били военни.За политиците съм съгласен, винаги объркват нещата.
130
1
 
4
 
! Отговори
123456 преди 4 години
Вижте коя фирма изпълнява най-апатитните държавни поръчки в Македонияи ще Разберете защо Договора за добросъседство е подписан...Нацинални предатели водени от финансов мотив лъжат за ПАРИ ...Комисия по обща история.. Дрън Дрън..
129
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зaщo днec мaкeдoнцитe мрaзят ВМРO? Тe ca бългaри и пoмнят тeрoрa нa aктивиcтитe нa Вaнчe Михaйлoв/зaщo e прoмeнил бългaрcкoтo cи имe Ивaн нa Вaнчe? 8 ceптeмври 1944 Вaнчe oбявявa Нeзaвиcимa рeпубликa Мaкeдoния (НРМ) cлeд cрeщa c Хитлeр и нeмcкoтo и итaлиaнcкoтo рaзузнaвaнe, c пoдкрeпa нa хървaтcки и aлбaнcки нaциoнaлиcти. Тoecт Михaйлoв oфициaлнo oтдeля Мaкeдoния oт бългaрия пo гeрмaнcкa зaпoвeд. Инaчe зaщo пaтриoтът Ивaн Михaйлoв , избягал в братска Турция никога не се връща в България?
128
2
 
1
 
! Отговори
Историята на ВМРО преди 4 години
2 ноември 1932 г. до министъра на вътрешните работи в София депутатите в българското Народно събрание Христо Трайков, Александър Мартулков, Трайко Христов и Стоян Иванов, и четиримата македонци, написали писмо, в което между другото било казано: Няма да бъде пресилено, ако кажем, че България стана гробница за македонския народ. Защото убитите македонци в поробена Македония от сръбската и от гръцката диктатура не възлизат на една осма от убитите македонци от ВМРО (върховисти) в България и в свободна Македония. Масови избивания от последната са възможни само с подкрепата на властта. А подкреп
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпълнихте поръчките на началниците. Така се държи власт. Никога не сме били независима държава.
126
4
 
24
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Всеки ден все повече се убеждавам че македонците са най-простия народ на света. Простотията им е уникална, дори свещена! Но така се случва с всеки който отрече българският си произход - деградация, затъпяване и изчезване.
125
3
 
11
 
! Отговори
Нормално преди 4 години
Подадохме ръка на Северна Македония и ни излъгаха!Подадохме ръка на ГЕРБ и ни излъгаха!Подадохме ръка на *** и ни излъгаха!Бръкнахме си в джобчето - аа, не ни излъгаха!
124
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСКИ ***,КАК ИМ СЕ ЗАСВИРИ КАЗАЧОКА И ПОЧВАТ ДА ТАНЦУВАТ
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОИ СТЕ ВИЕ БЕ...ТАШУНКОВЦИ?
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде пише своите бележки Паисий и споменава ли Македония някъде?
121
2
 
2
 
! Отговори
Pitar Pan преди 4 години
Ходил е,в ЗРВ!
120
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе верно ли е , че каракачанов не е ходил войник и ако не е защо ?
119
3
 
18
 
! Отговори
Ранобудник преди 4 години
До Makedon - гладна кокошка - просо сънува. Ако се пусне референдум в Македония, да не се окаже, че половината народ ще станат българи и ще ви останат само албанците да си веят знамената от вашите крепости ;)

Спонсорирани публикации