Каракачанов: Подадохме ръка на Северна Македония и ни излъгаха!

Вицепремиерът не е оптимист, че съседката ни "ще надмогне себе си"
Обновена: 29 сеп 2019 19:17 | 29 сеп 2019 19:16, Веселина Йорданова
187
Каракачанов: Подадохме ръка на Северна Македония и ни излъгаха!
Снимка: БТА

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов не е оптимист по повод предстоящите срещи във връзка с европейското бъдеще на Северна Македония.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

Още по темата
"България винаги е имала принципна позиция в подкрепа на Македония както по отношение на нейната евроатлантическа интеграция, така и на нейната стабилност и териториална цялост. Тази подкрепа е била винаги ясна, но и обвързана с това каква политика спрямо България се води в съседна Македония и дали тя отговаря на принципите на ЕС за добросъседство и най-вече на българските национални интереси", коментира той във Facebook.

"За нас от двете страни на Деве баир са живеели и живеят хора, споделящи обща история, общи герои, обща култура и език. Насила разделени от повратностите на историческите събития тези хора днес живеят в две различни държави. В продължение на десетилетия, чрез насилие и терор, вдъхновени от Кралска Югославия, Сталин и Тито бе направено всичко, за да бъде сломена българската идентичност на македонските българи и подменена с новосъздадена македонска. Този македонизъм по своята същност е основно антибългарски, целящ манипулативната и гротескна подмяна на историята, на всичко българско и показването на България и българите като завоеватели, окупатори, фашисти и душмани", пише още лидерът на ВМРО.

Той допълва, че за съжаление след края на Югославия този антибългарски македонизъм не само не изчезна, а се превърна и в държавната идеология и доктрина на новата независима държава Република Македония.

"За разлика от гърците ние се съгласихме да гледаме на историята ни с Македония като на обща, естествено при условие, че ясно бъдат казани фактите - на база на артефакти и оригинални документи", посочва Каракачанов.

Той припомня, че беше създадена смесена историческа комисия с професионални историци от двете ни страни, на която беше даден мандат да намери в бързи срокове този общ и честен прочит на общата ни история и това да залегне в учебните материали, които се преподават в училищата.

Тази комисия съществува вече от почти 2 г, но резултатите от работата ѝ, ако въобще има такива, са крайно разочароващи. Вината за това е изцяло на македонската страна, която постоянно бави темпото, прави обструкции и се опитва всячески да преиначава значението на оригиналните исторически документи, като постоянно ги тълкува и "обективизира" от днешна гледна точка, посочва вицепремиерът.

По думите му всичко това се прави с една-единствена цел - да не се допусне по никакъв начин "признаване" на каквато и да е българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония.

"Последните няколко заседания на Комисията са тотална катастрофа и това беше констатирано и от самите нейни членове. Македонските историци, а за съжаление и политици като самите Заев или президента Пендаровски, вече дори не говорят за Обща история, а за преплетена и споделена – такава, каквато имали и с всички останали държави на Балканите. Пендаровски дори си позволи да охули паметта на Гоце Делчев, сравнявайки го с обикновен опортюнист и нагаждач, който се е декларирал българин, само защото обстоятелствата около него били такива. Същото го каза и по отношение на стотиците хиляди български граждани в Македония, които за него са очевидно лъжци и измамници", изтъква той.

Министърът на отбраната посочва, че въпреки приятелските подкани от наши висши политици държавните ръководители в Скопие да преосмислят техния подход, реакцията е била в обратната посока.

Той изразява дълбокото си разочарование, че Договорът за приятелство и неговата основна и най-важна точка - Общата история, не е изпълнен, не се изпълнява и няма индикации за неговото изпълнение. Подписването и изпълнението на този Договор бе условието за безрезервната подкрепа от страна на България за Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС. Благодарение на този Договор и нашата подкрепа Република Северна Македония ще стане съвсем скоро член на НАТО. Нашата подкрепа беше в аванс, без резултати по отношения на Договора. Подадохме рака и бяхме излъгани, заявява Каракачанов.

Затова отново повтарям – само след дни, на 17 октомври, предстои Европейски съвет, на който България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да ѝ бъде дадена дата за начало на преговори за членство в ЕС. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Както беше ясно заявено от премиера Борисов по време на официалното му посещение в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да подкрепя Македония само при резултат на Комисията до тогава. Този добронамерен съвет очевидно не бе послушан, а бе посрещнат с насмешка и подигравка, пише вицепремиерът.

Той допълва, че на 14 и 15 октомври предстои и поредното заседание на Историческата комисия. Не съм оптимист, че македонската страна ще успее да надмогне себе си и излезе с резултат, който да позволи на България да продължи да ги я подкрепя. Дано се лъжа!, завършва вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
5
 
! Отговори
то преди 4 години
Макето си е Българско! А този Кара' само гньете еФтини Парламентарни кИфтета и дебелее, като шейх на яхта.Не виждам някой да Обединява, Напротив..Разединяват.
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне си купихме нови самолети на старо.
76
3
 
12
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 4 години
"Будала човек и вързано куче го хапе"В Случая с Македония Борисов ни направи на пълни будали,като подари на Македония всичко,което тя искаше ей така-бадева!Като за него-нормално.Въпросът е:Защо ние го търпим да предава националния интерес ежедневно!?Ципрас постигна доста изгодна сделка и въпреки това го свалиха,а нашия се ос*ра тотално и пак го държим!
75
6
 
19
 
! Отговори
Чеда на Велик Народ преди 4 години
Ей, макета ***.Ще плачете много..Поне да имахте някакво достойнство и истинска любов към измислената ви страничка, а не да й сменяте името като на кученце в многобройно семейство.Аз ви казвам, скоро пак ще се сменя името, ама тоя път вече първата дума няма да е в изречението.И когато Гърция и Албания ви смелят до кайма, точно ние БЪЛГАРИТЕ ще ви изядем на пържени кюфтаци, гарантирам ви го !
74
3
 
15
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До бай хБрато, историята е виновна!Били са ни подчинени преди османското робство, след освобождението ни нападнаха, но за тяха зла участ българите вкупом се върнаха от чужбина и ги направиха криви.После следват Балкански, Междусъюзнички войни, после Първата Световна, мисълта ми е че винаги са яли бой от нас, затова толкова ни мразят.Говоря за сърбите естествено, но макетата са си сърбомани.
73
4
 
28
 
! Отговори
бай х преди 4 години
незнам каква е тая събоманско-македонска шизофриния хем да почиташ българските герой като своихем да се отричащ от българските си корени и да мразиш всичко българско ....както ми викаше едно време един югославянски македонец ,, Дедо може да е бугарин ама язе сум македонец ,,
72
5
 
25
 
! Отговори
?!? преди 4 години
Не ще позволим повече другоземци да наричат българските герой техни. Българското самосъзнание да бъде подменяно!
71
3
 
19
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Бойко може да е всякъкъв, обаче си мени мнението три пъти на ден.Щом е приел поканата на Радев (знаем че има комплекси от него) значи работата е сериозна.
70
4
 
26
 
! Отговори
читател преди 4 години
А бе воеводо, кому е нужна тази измислена страна, остави ги тамда киснат в блатото, това е приятно и за нас, знаем че има и по-зле от нас...
69
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембето самозванец, който си присвои чуждо име е по-противен отколкото дебел.
68
3
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
А причината за тази закъсвация на преговорите е защото не се включи Сърбия активно в тях! А сърбите бяха изпуснати с доброволното съгласие на Борисов за ЕС, тъй като ние с тях сме нямали никакви проблеми и претенции;))) Банкенска ***!
67
9
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Бойко тарчи при Радев, за да втърдели тона към Македония. Ако бях на мястото ан Радев, и както съм злопаметен,. сега щях да го върна към темата за "Грипен". Или Македония или Ф16;))) Кое от двете, избирай ***! И ще видим, дали Бойко е Патриот, ахахахахахахаха
66
3
 
9
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 84Ами да ги приемем в ЕС, да си присвоят историята ни и да ядът изкуствени храни.Това ли искаш, знам че имаме проблеми, ама тез първобитни хора не знам защо ги толерираш.Защо толкова се натискат за ЕС, щом е толкова плачевно състоянието, колкото го описваш.
65
14
 
9
 
! Отговори
от БГ преди 4 години
ВМРО е терористична организация, а не партия.
64
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охридското езеро винаги си е било Македонско.Българите ходят там единствено на екскурзии.
63
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Македония се живее доста по-добре, отколкото в прехваления Тиквен Ке ***.А и няма мутри и алчни политици-крадци.
62
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е смешно че и Шкембето-донодник има фенове.Ама в Абсурдистан всичко е възможно.
61
9
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До Анонимен 76Върни се на село и всичките ти мечти ще се сбъднат. И евросубсидия ще вземеш.
60
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77 Това което съм написал не е никаква ирония. Всяка седмица ходя в Македония и си зареждам дизел. Пазарувам си продукти и не консумирам на мутрите в бг химията. Всички които живеем до 20 км от границата пътуваме да зареждаме автомобилите си и да напълним багажниците с евтини продукти и качествени. А вие които сте отдалечени от македонската граница само мога да ви съжалявам.
59
8
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
ПОгледни си твоита работа няма войска има толкова проблеми в държавата,тези смешковци се занимават с външна политика.Парламента как лъже народа беден,ейй хора не останаха от вашите лъжи и обещания.Кой ги избира тези бъл.политици?Питай пак Брюксел или САЩ.