Каракачанов: Подадохме ръка на Северна Македония и ни излъгаха!

Вицепремиерът не е оптимист, че съседката ни "ще надмогне себе си"
Обновена: 29 сеп 2019 19:17 | 29 сеп 2019 19:16, Веселина Йорданова
187
Каракачанов: Подадохме ръка на Северна Македония и ни излъгаха!
Снимка: БТА

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов не е оптимист по повод предстоящите срещи във връзка с европейското бъдеще на Северна Македония.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

Още по темата
"България винаги е имала принципна позиция в подкрепа на Македония както по отношение на нейната евроатлантическа интеграция, така и на нейната стабилност и териториална цялост. Тази подкрепа е била винаги ясна, но и обвързана с това каква политика спрямо България се води в съседна Македония и дали тя отговаря на принципите на ЕС за добросъседство и най-вече на българските национални интереси", коментира той във Facebook.

"За нас от двете страни на Деве баир са живеели и живеят хора, споделящи обща история, общи герои, обща култура и език. Насила разделени от повратностите на историческите събития тези хора днес живеят в две различни държави. В продължение на десетилетия, чрез насилие и терор, вдъхновени от Кралска Югославия, Сталин и Тито бе направено всичко, за да бъде сломена българската идентичност на македонските българи и подменена с новосъздадена македонска. Този македонизъм по своята същност е основно антибългарски, целящ манипулативната и гротескна подмяна на историята, на всичко българско и показването на България и българите като завоеватели, окупатори, фашисти и душмани", пише още лидерът на ВМРО.

Той допълва, че за съжаление след края на Югославия този антибългарски македонизъм не само не изчезна, а се превърна и в държавната идеология и доктрина на новата независима държава Република Македония.

"За разлика от гърците ние се съгласихме да гледаме на историята ни с Македония като на обща, естествено при условие, че ясно бъдат казани фактите - на база на артефакти и оригинални документи", посочва Каракачанов.

Той припомня, че беше създадена смесена историческа комисия с професионални историци от двете ни страни, на която беше даден мандат да намери в бързи срокове този общ и честен прочит на общата ни история и това да залегне в учебните материали, които се преподават в училищата.

Тази комисия съществува вече от почти 2 г, но резултатите от работата ѝ, ако въобще има такива, са крайно разочароващи. Вината за това е изцяло на македонската страна, която постоянно бави темпото, прави обструкции и се опитва всячески да преиначава значението на оригиналните исторически документи, като постоянно ги тълкува и "обективизира" от днешна гледна точка, посочва вицепремиерът.

По думите му всичко това се прави с една-единствена цел - да не се допусне по никакъв начин "признаване" на каквато и да е българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония.

"Последните няколко заседания на Комисията са тотална катастрофа и това беше констатирано и от самите нейни членове. Македонските историци, а за съжаление и политици като самите Заев или президента Пендаровски, вече дори не говорят за Обща история, а за преплетена и споделена – такава, каквато имали и с всички останали държави на Балканите. Пендаровски дори си позволи да охули паметта на Гоце Делчев, сравнявайки го с обикновен опортюнист и нагаждач, който се е декларирал българин, само защото обстоятелствата около него били такива. Същото го каза и по отношение на стотиците хиляди български граждани в Македония, които за него са очевидно лъжци и измамници", изтъква той.

Министърът на отбраната посочва, че въпреки приятелските подкани от наши висши политици държавните ръководители в Скопие да преосмислят техния подход, реакцията е била в обратната посока.

Той изразява дълбокото си разочарование, че Договорът за приятелство и неговата основна и най-важна точка - Общата история, не е изпълнен, не се изпълнява и няма индикации за неговото изпълнение. Подписването и изпълнението на този Договор бе условието за безрезервната подкрепа от страна на България за Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС. Благодарение на този Договор и нашата подкрепа Република Северна Македония ще стане съвсем скоро член на НАТО. Нашата подкрепа беше в аванс, без резултати по отношения на Договора. Подадохме рака и бяхме излъгани, заявява Каракачанов.

Затова отново повтарям – само след дни, на 17 октомври, предстои Европейски съвет, на който България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да ѝ бъде дадена дата за начало на преговори за членство в ЕС. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Както беше ясно заявено от премиера Борисов по време на официалното му посещение в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да подкрепя Македония само при резултат на Комисията до тогава. Този добронамерен съвет очевидно не бе послушан, а бе посрещнат с насмешка и подигравка, пише вицепремиерът.

Той допълва, че на 14 и 15 октомври предстои и поредното заседание на Историческата комисия. Не съм оптимист, че македонската страна ще успее да надмогне себе си и излезе с резултат, който да позволи на България да продължи да ги я подкрепя. Дано се лъжа!, завършва вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
17
 
! Отговори
Кон преди 4 години
Гьрците ги накараха да променят името.Нямяше прошка, а Бьлгаря да им се помогне. В Северна Македония живеят северномакедонци или това са гьрци. Истинския македонец е бьлгарин. Никакви отстьпки повече. Бой по каската на северномакетата.
97
2
 
12
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 4 години
ЕС през крив макарон за античките гюбреядци. Как ще им дойде дюшеш едно 35 годишно вето. На третия месец още най-видните им българомразци ще рецитират с мегафони "Аз съм българче" качени на Буцефал редом до Саше Великиот.
96
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв историк си ,по скоро истерик .За твое сведение света за Балканите се сеща само за Александър Македонски и малко за Византия ,нищо повече .Историята на Бг си я знае само бг.Не вълнува никой .За тия 1300 сме били важни малко през кръстоносните походи щото сме им трябвали и после през ПСВ и ВСВ.Първия път да се свържат с Турция немците ,а после да нападнат през втората гърците ,че да няма южен фронт като през ПСВ.През другото време сме маргинали ,както през Студената така и сега.
95
3
 
11
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 119Маке, колко хора са се надявали да изчезнем, но какво се оказва 1300 години история, официална естествено със сертификат от Византия.Направо ме напуши на смях като искахте сертификат, много сте зле горките, като сърбите сте с комплекс за малоценост от българите.
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските политици сами ще направят македонците прави .Как ли ?Те водят война с българите вече 30 г .Почна я Костов и Же.ев ,но тия ще довършат убийството на народа.После няма да има и народ и ето как макетата ще спечелят .Българските политици затриха народа.
93
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония ли е толкова важна ?България изчезва с милион на всяко десетилетие !!!За това се съберете и помислете !Ако може да мислите изобщо .Променихте учебниците и писахте ,че от 1944 до 89 режима бил много лош,а днес е много добър ,чак след 20 г няма да има и хора дето да купят един учебник .
92
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя...пак изпълнява заръките на МАсква.Шкембето е вреден за България.
91
3
 
2
 
! Отговори
до 114 преди 4 години
България Сърбия и Македония за 3 дена може да я унищожи ако иска !
90
2
 
12
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Както виждате има много предатели!Аз не съм съгласен с закупуването на Ф-16, но "шкембе" войводата е прав, че тези първобитни хора ни се подиграват.Един кик в главата ще им се отрази отрезвяващо.
89
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖИвела Югославия.
88
3
 
6
 
! Отговори
нищо ново преди 4 години
Като нашите комунисти. Ако си придадат вид че се съгласяват на нещо общо, то е само за да нанесат удар в гръб.
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Усташи и ВМРО!
86
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Владо Черноземски!
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Мара Бунева !
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Тодор Александров !
83
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 4 години
Да живее Ванчо Михайлов !
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще бъде интересен ден.Независимо какво ще решат на срещата ,ще има доста интересни неща.Каракачанов ще излезе от управлението,ако Бойко продължи с отстъпките си към СМ и приятелчето му Зоран Заев.Любопитно ми е какво ще измъдри обединителя на Балканите и какви ще ги наговори.Защото и народът много внимателно ще следи,кой какви интереси защитава.Ако се почне,че българския интерес е СМ на всяка цена в ЕС са утекли в канало.
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Македония е селянийска държава от *** без Албанците които са умни и хитри ще ги превземат бързо !Гърците няма да ги пуснат в ЕС 100 %!
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Революционера на маса Каракачанов е опасен за България.
79
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна македония ще стане Албания тъй че това си е по-тяхна вина!