Учени от БАН: Няма да изчезнем, но може да сме под 6 млн. през 2040 г.

След 30 г. всеки десети българин у нас ще бъде над 80 години
235
Учени от БАН: Няма да изчезнем, но може да сме под 6 млн. през 2040 г.
Снимка: архив, БулФото

Населението на България може да падне под 6 милиона души до 2040 година, спроде изследване на Българската академия на науките.

Застаряването на нацията, социалните неравенства и миграцията са сред водещите фактори, които задълбочават демографската криза у нас.

Учените прогнозират, че след 30 години всеки десети българин в страната ще бъде на възраст над 80 години, предаде БНР.

България няма да изчезне. Според най-лошата прогноза до 2040 година населението на страната може да намалее до 5,8 млн. души, ако не се предприемат мерки за преодоляване на кризата.

"Структурата на населението няма да бъде добра. Ще има много повече възрастни, отколкото млади хора. Добрата новина - няма да изчезнем, лошата новина е, че няма да бъдем и 6 милиона", обясни директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова.

Тенденцията може да се обърне в положителен план едва след 15 години.

"Независимо от това даже колко мерки се предлагат и в каква комплексност, до 2034-а година ние винаги ще имаме негативни резултати".

Демографската прогноза разбива мита, че миграцията е главната причина за намаляването на населението.

"Има и заминаващи, но и все повече връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години", според професор Катя Владимирова.

Мерките за преодоляване на демографската криза включват насърчаване на раждаемостта, подобряване на здравеопазването и социалните услуги, както и намаляване на смъртността и миграциите на населението.

Изследването отчита промени в ценностите и нагласите на младите поколения - те имат повишени изисквания към качеството на живот и към отглеждането на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
0
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Е какво му е лошото .След 20 години тия пенсии от бан няма да ги има и ще си останем само от движение българофили.По-малко но качествени.Китаиците са много народ и само *** правят.
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние и сега сме мн под 6мил. ама хайде! София 2, Варна, Бургас, Пловдив, Русе - 1, и 2 някъде по малките гравове и толкоз! Вс др навън!
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и хан Аспарух не го е свъртало на едно място та е основал България.
194
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Още преди 2035-та България ще е под 6 млн.
193
2
 
4
 
! Отговори
Путкин преди 4 години
България и по лошо е видяла и преживяла и е оцеляла така, че споко!
192
1
 
2
 
! Отговори
До Човек (194, 195) преди 4 години
В периодичния печат имаше отзиви преди година или две относно такава геополитическа прогноза. Доколкото си спомням, имаше коментар относно това, че за поляците е невъзможно да се разширят на запад или на изток, защото там са немците и руснаците. По-лесно щяло да им е да "преодолеят" румънците. Нищо не се казваше относно унгарци, чехи или словаци, защото тръгвайки на юг, поляците ще трябва да минат и през техни земи. Не се казваше също и какъв тип придвижванесе има предвид - мирно или друго.
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма да изчезнем, ще емигрираме.
190
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
След 30 години ще са изпукали дъртите ***-русофили. Пеевски ще е получил 3-ти инфаркт. Доганя, Волен, Боко и *** ще са в преизподнята :)))))))))
189
2
 
15
 
! Отговори
само питам преди 4 години
А защо учените мислят,че ще има хора в България след 30 години,които да доживяват до 80 годишна възраст? Хората в България вече масово умират на около 60 години. Според мен и ро*ми няма да останат в България, защото няма кой да има да им плаща помощи.
188
6
 
8
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До българин. И с кое точно бяхме велика държава? При комунизЪма, което не си уточнил де.
187
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българите ходят да робуват вместо да си подредят живота в България.
186
5
 
12
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 4 години
До Анонимен> Учените тактично са пропуснали да кажат колко ще бъдат етническите българи! Ако се съди по бързината, с която младите българи бягат, а ци..ни и турци се множат, картината става страшна.Ами как да го кажат като не е "толерантно"? Всички ние паднахме в тоя *** капан. Как стана тая работа?
185
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
От тези 6 милиона, половината няма да носят български ген. Което си е реално изчезване. Ще си спомняме с носталгия за времената когато бяхме велика държава с над 9 милиона население.
184
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5,8 милиона ще е населението на България още през 2030г,не през 2040 г.За 20 години от 2011г до 2031г е напълно възможно населението да намалее с 1,5, милиона предвид високата емиграция и ниската раждаемост, както и високата смъртност.
183
3
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 193А, и понеже забравих да кажа нещо много важно, ще го добавя!Как смяташ, че поляците ще бъдат привлечени да се занимават със земеделие в България, докато партия Атака е във властта, както и други знайни и незнайни "националистически" и "патриотически" партии и организации, които настояват и лобират за забрана на чужденците да купуват и вземат под аренда българска земя?Това просто няма начин да стане!
182
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 193Къде па ги видя тия поляци дето идват насам, тоест на юг???Питам сериозно, защото за пръв път научавам такова нещо.Иначе няма лошо, обаче не вярвам поляци да искат да идват тук.А за земеделието в Полша мога да кажа няколко думи.Най-важното е, че там никога не е имало ТКЗС-та от този вид, който имаше тук.Там цялата земя е била частна. Тамошните комунисти не са взимали насила земята на селяните, не са ги ограбвали като нашите.Имало е малко държавни стопанства "за реклама".
181
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен 192 преди 4 години
Коментарът ми, разбира се, логично беше отправен към следващия коментиращ с номер 193.Искам да добавя само, подобно е било положението в древния Рим в края на републиканското управление.Длъжността диктатор е съществувала като временна за определен срок, с цел по-ефикасно да се управлява държавата по време на кризи, граждански войни и т.н.Тогава Помпей се заема да избави империята от нашествията на пирати, и правят първия триумвират с Цезар и Крас.
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаАз откога повтарям. След като са изчислили, че до края на века поляците ще са се разселили на юг и ще са стигнали Дунава, още сега да поканим да дойдат в България 1-2 милиона от онези от тях, които са се ориентирали към фермерски поминък. В Полша тези хора никак не са малко, защото и по времето на соца делът на частното селско стопанство там беше голям.Нека да заповядат тук, на по-топъл климат и плодородна земя. Бели хора са, християни, езикът им е сходен с нашия.
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен 192 преди 4 години
Разбира се, че е така!Огромният проблем е, че ЕС не е подготвена за такова нашествие.И трябва да намери баланс между демократичните традиции и военната дисциплина и ограничаване на определени права и свободи. Нещо което засега търпи неуспех.Бих казал, това е Великото Преселение на Народите през 21-ви век!Целият свят се обърка, за съжаление...
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 192Но това не е причина да пуснем в ЕС милиони хрантутници без образование и без трудови навици.Бисерът да се постарае да се докаже като такъв. Тогава да му дадат европейско гражданство.