Доходите растат, пенсиите догодина - по-високи!

Ръстът ще бъде "по-съществен", очаква Петков
143
Доходите растат, пенсиите догодина - по-високи!
Снимка: БТА

Пенсиите през 2020 г. ще имат по-съществен ръст от тази година. Това заявява социалният министър Бисер Петков в приветствие по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, публикувано на сайта на МТСП.

По думите му очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите.

В първата половина на септември министърът каза пред журналисти, че очакванията са увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. да е с шест или повече от шест процента.

Министърът припомни, че от 1 юли т.г. всички пенсии бяха повишени с 5,7 на сто, което е най-голямото увеличение за последните години. Той посочва още, че непосредствено след встъпването в длъжност на правителството през май 2017 г. бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност.

"Разбирам добре, че за много от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че често сте изправени пред трудности и предизвикателства, които трябва да преодолявате", отбелязва Петков в приветствието. По думите му желанието на МТСП е да се изгради устойчив модел, който да гарантира адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

От 1 септември започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, съобразно индивидуална оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите "Социално подпомагане" са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ.

Услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник" се ползват от над 12 хиляди възрастни в невъзможност за самообслужване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсиите не са електорат, малките фермерски стопанства с по 5_6 глави електорален *** са важни
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама че популизъм. И още нещо, защо ми триете коментара? Нали дори върховният вожд Борисов бе казал, че трябва да се подобри свободата на словото?
119
0
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
"Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов".Ото фон БисмаркЗа един век нищо не се е променило.
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а изборите са тази година
117
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
упс,на кой му растатдоходите,на тези дето бягат навън ли-съгласен съм,на богатите ли-пак съм съгласен,на мен ли-тук категорично отричам,от 12 години една и съща заплата,преди 12 години купувах 2 пъти повече от който и да решите продукт с нея,демек-обеднял съм двойно,аз на вас ли да вярвам или на джоба си.По 5% инфлация годишно за 10г прави 50%,минах основното образование и мога да смятам и не вярвам ви,подигравате се нали
116
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом доходите ни ще растат , значи ще има нови данъци - паспорт на къщата, на колата и ....какво ли още не.
115
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак тя се върти! Доходите се вдигат независимо от хейта в днес.бг предимно от неуспяли гурбетчий...
114
1
 
6
 
! Отговори
Абрамович преди 4 години
Аз меся с мерен хайвер.Моите крепостни с кисело зеле.Руснаците хапват хайвер със зеле!
113
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе , доходите растали , ама я ни обяснете защо ни намаля покупателната способност ? Доходите растат , ама народа става все по беден. Видим резултат.
112
2
 
17
 
! Отговори
SS преди 4 години
Поредната лъжа.От догодина ще ни раздруса такава финансова криза,че свят ще ни се завие.Говори се, че ще махат и тавана на пенсиите.Май някой послушни другари ще взимат повече пенсии от някой който работи.И това обезмисля въобще да се работи.Кой ще иска да храни бивши генерали банкери и прочие ***.и -и да взема по малка заплата от колкото те пенсия.
111
3
 
25
 
! Отговори
Гербокрация преди 4 години
Доходите на най-богатите 3% от населението растат стремглаво за сметка на 75% обедняващи и деградиращи българи, а пенсиите са мизерия !
110
4
 
17
 
! Отговори
13 преди 4 години
Растат терасите и банковите сметки на децата на камериерките на Тодор Живков. Населението е значително под 6млн, най-много 5.5 с руснаците и ромите. Повечето работещи се осигуряват на 4 часа. Ако се осигуряват на повече, фалират. Ако не се осигуряват на повече, държавата фалира. В бюджета има 95млн лв, дни след изборите ще трябва да ни дадат нов заем, в противен случай отиваме на търг. Дори със заем до 3-4 години от тераси и къщички сигурно няма да има пари за пенсии.
109
2
 
30
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Браво! С тези темпове минималната пенсия (219,43лв) ще успее да достигне до линията на бедност (351,11 лв.) около 2084-та година.
108
2
 
32
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Май ще отпразнуваме 30 години Демокрация като парада в Пекин, но нашето ще е под надслов "30 години преход - 219 лева пенсия!"
107
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За някакви си мижави 6% (10-20 лева),даже не трябва да се казва,че ще се увеличават.Ама за инфлацията и покупателната способност---министърчето не обелва и дума.То това е огромна подигравка с възрастните хора в България.Имало ръст на икономиката.В България има ли Икономика въобще!!!Стига сте разправяли историй за наивници.Основно са работещи бедни потънали в кредити.Това е средностатистическия Българин!!!Средна класа няма.Над два милиона трудоспособно население е извън БГ.
106
12
 
7
 
! Отговори
до 107 преди 4 години
И кво ти пука, така или иначе никой не ги чете тия коментари. Тук тия дето пишат са разни социално слаби, роми, от селата и подобни дето няма какво да правят по цял ден. То и за това никой не им чете и глупостите.
105
14
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Хайде спрете се бе ***. Коментирате /по точно се лигавите/върху тема за която ,абсолютно не сте в час. Стиснали таблети и лаптопи и каканижат пуберите му голобради.
104
0
 
35
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Парадокс - доходите в цифрово изражение се вдигат, а покупателната им способност се срива (пада катастрофално)!
103
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Догодина най ниските пенсии с 5 лЪва ша рипнат трапо. А високите с 50 лЪва ше скочат в трапо. Къдее 300-те лева минимална пенсия бе Шкембе Войводо Русенски Македонецо. Лъгахте бабетата и старците с Бутанецо Хотелжия Скатажията преди изборите и после забраевихте. Искате ли пак да ви изберат да ви сложат на хранилката. Колко псувни чувам от тези които са се излъгали да гласуват за Шкемето и Скатажията чак срам ме хваща. Турат им го у сички дупки не само на двамата ами на целото им домочадие.
102
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доходите не компенсират цените и инфлацията. Замразете цените и нека тогава вдигат доходите пенсии и заплати с по 20-30 % на година докато се изравнят с Брюксел и арабските държави.