Доходите растат, пенсиите догодина - по-високи!

Ръстът ще бъде "по-съществен", очаква Петков
143
Доходите растат, пенсиите догодина - по-високи!
Снимка: БТА

Пенсиите през 2020 г. ще имат по-съществен ръст от тази година. Това заявява социалният министър Бисер Петков в приветствие по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, публикувано на сайта на МТСП.

По думите му очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите.

В първата половина на септември министърът каза пред журналисти, че очакванията са увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. да е с шест или повече от шест процента.

Министърът припомни, че от 1 юли т.г. всички пенсии бяха повишени с 5,7 на сто, което е най-голямото увеличение за последните години. Той посочва още, че непосредствено след встъпването в длъжност на правителството през май 2017 г. бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност.

"Разбирам добре, че за много от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че често сте изправени пред трудности и предизвикателства, които трябва да преодолявате", отбелязва Петков в приветствието. По думите му желанието на МТСП е да се изгради устойчив модел, който да гарантира адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

От 1 септември започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, съобразно индивидуална оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите "Социално подпомагане" са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ.

Услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник" се ползват от над 12 хиляди възрастни в невъзможност за самообслужване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
34
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Вижте какви са пенсиите и доходите на фалира Гърция! А ние жалките 100 евро пенсии и 280 евро заплати Това страна ли е? Икономика ли е? Само се хвалят, че сме финансово стабилни, че дългът ни не е голям и, че имаме висок икономически растеж дори за ЕС, само че забравят - за нас трябва да е пъти по-голям за да усетил реално иначе не означава абсолютно нищо. :)
80
1
 
16
 
! Отговори
КРАДЦИ НА ВЛАСТ преди 4 години
да се загрижат за ограбените... Как звучи?
79
2
 
10
 
! Отговори
много ясно преди 4 години
Дори тези без образование пак не са "глaдни въшки", а какво да кажем за тези с висше образование които са стотици хиляди и работят извън България=========Нали ги гледам всяко лято като се връщат за да ходят на море. абсолютни гладни въшки за стандарта на държавата в която живеят. Особено Англия.
78
2
 
13
 
! Отговори
ДОГОДИНА-ДО АМИНА!!! преди 4 години
До ДЪНДИ ПЛАЩА 0.1%АКО СМЕ ЖИВИ! ВРЕМЕТО Е НАШЕ!!!50% осигурен+50% на ръка - осигуровката на половин заплата!!!! Ха-ха-ха
77
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите за пенсии са в джобовете на мафиотите от ГЕРБ, СДС, ВМРО, ДПС, ...
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, няма как демократите да крадат на поразия, особено мутродемократите от ГЕРБ, а пенсиите да са нормални.
75
0
 
17
 
! Отговори
ДДС НА ХАЗАРТА 7% преди 4 години
на хотелиерите 9%. За всики останали 20%. Направо да се разплачеш за първия бг милиардер ЧЕРЕПА собственик и на двете национални лотарии и тези на Слънчев бряг дето ходят с протрити панталони поради липса на туристи. Сега като фалира КУКА ТИКВАТА ще трябва да спасява видни другари от 90-те, че ще им паднат доходите. Пак нов заем драги българи
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"това са единици, масово емигрантите са гладни въшки, каквито са били и в България преди да заминат. :)"Дори тези без образование пак не са "глaдни въшки", а какво да кажем за тези с висше образование които са стотици хиляди и работят извън България
73
2
 
24
 
! Отговори
Покупателна способно преди 4 години
Покупателната способност е важна - средна заплата чиста 200 лв. - счетоводител преди 1989 г.15 лв - парно - можел си да платиш 13.5 месечни сметки за парно.Сега хиляда лева лева чисто -150 лв., можем да си позволим да платим месечно -парно - 4.5 пъти и половина парно.Не можем да стигнем покупателната способност преди 1989 г.
72
1
 
29
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Както винаги след всяко вдигане на пенсиите хладилниците са по-празни.
71
5
 
5
 
! Отговори
много ясно преди 4 години
Мда затова за 5-6 години събират по 100-200 хиляди евро и после си купуват имоти в България, защото "нищо не им оставало" тея локуми някъде другаде ги разправяй :)============това са единици, масово емигрантите са гладни въшки, каквито са били и в България преди да заминат. :)
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""На всякъде е така. Вика му се вдигане на стандарта. Вземаш повече пари, но и даваш повече ВСИЧКО СЕ ВДИГА. Ако не вярвате питайте ония кюнлии дето са извън България като вземат по 2000 Евро колко им остават като си платят сметките :) по бедни са отколкото когато са живели в България в собствен имот. :)"И да не говорим че цените на горивата и храната са почти еднакви в ЕС, даже в доста държави е по-евтино от България нищо че заплатите им са 5 пъти по-високи
69
1
 
14
 
! Отговори
ДЪНДИ ПЛАЩА 0.1% преди 4 години
комисия за златото. 3 млрд за последните 3 години, а на хазната дала 21 милиона. Пък тоя мазник обяснява как нямало пари за пенсии. Щото комунистите ги откраднали. Преди 30 години...
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На всякъде е така. Вика му се вдигане на стандарта. Вземаш повече пари, но и даваш повече ВСИЧКО СЕ ВДИГА. Ако не вярвате питайте ония кюнлии дето са извън България като вземат по 2000 Евро колко им остават като си платят сметките :) по бедни са отколкото когато са живели в България в собствен имот. :)"Мда затова за 5-6 години събират по 100-200 хиляди евро и после си купуват имоти в България, защото "нищо не им оставало" тея локуми някъде другаде ги разправяй :)
67
0
 
27
 
! Отговори
ЕЙ преди 4 години
Я вземи да обясниш ЗАЩО ДДС на хазарта е 7%, а на всичко друго 20%. И на ХОТЕЛИЕРИТЕ е 9%, което си е пак мафиотско-държавно
66
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е ръста на заплатите спрямо ръста на цените? Това е важното другото е пропаганда.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...и все последни!
64
4
 
5
 
! Отговори
много ясно преди 4 години
На всякъде е така. Вика му се вдигане на стандарта. Вземаш повече пари, но и даваш повече ВСИЧКО СЕ ВДИГА. Ако не вярвате питайте ония кюнлии дето са извън България като вземат по 2000 Евро колко им остават като си платят сметките :) по бедни са отколкото когато са живели в България в собствен имот. :)
63
1
 
11
 
! Отговори
Ели Истината 2 преди 4 години
Oтдeлнo cлeдвaт кocвeнитe дaнъци, рaбoтникът плaщa:20% ДДC нa вcички cтoки и уcлуги - oщe минуc 466 лв. пoд фoрмaтa нa ДДC, oтдeлнo aкцизи бeнзин, митa, мecтни дaнъци и тaкcи.Извoд: Рaбoтoдaтeлят плaщa зaплaтa 3570, a рaбoтникът пoлучaвa 1863 лв. - cлeд дирeктнитe дaнъци, плaтeни oт двaмaтa.Или eфeктивният дaнък нa вcякa зaплaтa дo 3000 лв. ти e 47 % - бeз aкцизи, митa и др.Въпросът е: какво получаваме след 50% близо данъци от държавата?източник: Василев
62
1
 
13
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 4 години
6 %=13,20!Много,бе ! Ще надебелеем! Не те ли е срам,бе ***!