Доходите растат, пенсиите догодина - по-високи!

Ръстът ще бъде "по-съществен", очаква Петков
143
Доходите растат, пенсиите догодина - по-високи!
Снимка: БТА

Пенсиите през 2020 г. ще имат по-съществен ръст от тази година. Това заявява социалният министър Бисер Петков в приветствие по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, публикувано на сайта на МТСП.

По думите му очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите.

В първата половина на септември министърът каза пред журналисти, че очакванията са увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. да е с шест или повече от шест процента.

Министърът припомни, че от 1 юли т.г. всички пенсии бяха повишени с 5,7 на сто, което е най-голямото увеличение за последните години. Той посочва още, че непосредствено след встъпването в длъжност на правителството през май 2017 г. бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност.

"Разбирам добре, че за много от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че често сте изправени пред трудности и предизвикателства, които трябва да преодолявате", отбелязва Петков в приветствието. По думите му желанието на МТСП е да се изгради устойчив модел, който да гарантира адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

От 1 септември започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, съобразно индивидуална оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите "Социално подпомагане" са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ.

Услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник" се ползват от над 12 хиляди възрастни в невъзможност за самообслужване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ели Истината"Или нетна заплата за работника - 2327 - или държавата взима от работодател и работник - 1243 лв. - 34% ДАНЪЦИ."Не можеш да го смяташ така. Има причина, защото разходите на работодателя ти и заплатата ти, да са две отделни неща.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Краде се"ДДС-та, косвени и преки данъци, мита, акцизи ви изядат 47% от заплатата, и работодател и работник."Затова бачкай на черно, купувай само крадено и без бандерол ;)
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срамно е половината българи, при това работили по над 40 години да вземат пенсии под 250 лв. Това е позор.
58
2
 
9
 
! Отговори
Ели Истината преди 4 години
Рaбoтoдaтeл плaщa зa рaбoтнo мяcтo oкoлo 3500 лв.Здрaвнo Ocигурявaнe - 144 лв.;Пeнcиoннo - 84 лв.;Трудoвa злoпoлукa, бoлecт - 15 лв.;Oбщo дaнъци плaтeни oт рaбoтoдaтeл - 570 лв. зaкръглям цифритe.Зa рaбoтникa брутнa зaплaтa 3000 лв.Данъци платени от работника:Обществено осигуряване - 251 лв.;Здравно - 96 лв.;Задължително пенсионно - 66;ДОД (десет %) - 259;Или нетна заплата за работника - 2327 - или държавата взима от работодател и работник - 1243 лв. - 34% ДАНЪЦИ.34% за държавата данъ
57
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пнесиите не трябва да поскъпнат с 5 процента а с поне по 300 лева ...
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статии тип работническо дело за партия майка!
55
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 4 години
Предизборни обещания.
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година растат и всяка година ток, вода, газ, хляб, яйца, мляко се вдига нагоре. Е, какъв е този "ръст" и какво ни грее???
53
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ако преди съм плащал 100 лева ток и ми дигнат заплата с 20 лева и после тока го вдигнат с 20% счита ли се че имам по високи доходи?
52
4
 
22
 
! Отговори
Краде се преди 4 години
Много се краде в тази държава.Проблемът не са заплатите и пенсиите, а цените на стоките и услугите.Само за миналата година 27% - поскъпване на стоки и услуги.ДДС-та, косвени и преки данъци, мита, акцизи ви изядат 47% от заплатата, и работодател и работник.Питайте се, къде отиват данъците ви 47% за държавата.
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ръстове на доходите ги смятат както им е удобно. Той този ръст само сметката за тока го изяжда дет го вдигат всяка година и то ще излезе, че заплатата ми реално намалява.
50
2
 
25
 
! Отговори
БОГ ЗАБАВЯ преди 4 години
НО НЕ ЗАБРАВЯ. Всички злини, причинени на хората от крадливото корумпирано управление на ГЕРБ и другите преди тях / защото грабежа започна още преди 30 г / ще отговарят. Това време ще бъде описвано като годините на ПОГРОМ на БЪЛГАРИЯ, ГЕНОЦИД над българите и ДИКТАТУРА на ОЛИГАРСИ и БАНДИТИ. В българската действителност това са едни и същи хора. РАЗПЛАТА ще има
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да направим на министъра заплатата 20лв и да му я вдигаме с 5% на 3 години, дали ще е доволен от такова голямо увеличение?
48
3
 
26
 
! Отговори
Ей, тъпа.ар ! преди 4 години
А инфлацията колко е ,бе ? Що не кажеш хората ,че това увеличение е изядено от инфлацията още преди 3 години !
47
1
 
8
 
! Отговори
Заплата преди 4 години
интересно, да кажем, че съседите избират на-ниският за всички % - 20 - как се разпределя остатъкът, който трябва да се доплати - на кубатура, на израхдована енергия, 20% няма да са достатъчни?Колко капанчета са ни приготвили от Топлофикация. Дори да се откажете от парно и да останете само с топла вода, то крадците пак крадат с усвоените сградни тръби за подови отопления, ще нарасне сметката ви за подгряване на топла вода от 30 лв на 60 лв.Надувайте парното, не пестете и 40% сградна на ОС
46
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто ГЕРБ дойдоха заплатите може и да са се вдигнали с 20-30 процента, но цените се вдигнаха с 200-300 %, вече не произвеждаме зеленчуци и месо, внасят ни разни развалени бракувани стоки, отходната тръба на ЕС се излива върху нас
45
2
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
"Разбирам добре, че за много от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че често сте изправени пред трудности и предизвикателства, които трябва да преодолявате", отбелязва Петков--И да преведем по български - Разбирам че сте гладни и жадни но сте само 1 .7 мил пенсионери под прага на бедност и за успокоение на ВАС-доходите растат - цените също! лекувайте се в Новата Здравна Система - така по бързо ще се облекчат вашите мъки и глад ,запознавайки се с Свети Петър и Архангел Михаил -Алелуя!
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е добре че го е казал министъра щото иначе никой нямаше да разбере
43
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигнаха пенсиите с 10-15лв. и твърдят, че било чутовен скок. И след около година обещават пак такъв лъвски "скок" на пенсиите. Голямо увеличение, голямо нещо!Колко стана депутатската заплата? Само питам, нищо лично.
42
3
 
12
 
! Отговори
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ преди 4 години
са виртуални червейчета в главите на гербаджийските калинки и ПиАри