МФ се отчете: Бюджетът на излишък за 2018-а

Салдото е положително за трета поредна година
11
МФ се отчете: Бюджетът на излишък за 2018-а
Снимка: архив, БулФото

2018 г. приключи с превишение на приходите над разходите за бюджета на касова основа в размер на 135,1 млн. лева. Отнесено към БВП това представлява 0,1 % от БВП.

Това е записано в годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2018 г. и доклада към него, който правителството одобри и ще предложи на Народното събрание да го разгледа и приеме.

За сравнение, в разчетите към ЗДБРБ за 2018 г. е заложен дефицит за годината в размер на 1,1 млрд. лв., което означава, че се отчита номинално подобрение на бюджетното салдо с над 1,2 млрд. лв. Това допринесе за запазването на натрупаните значителни фискални буфери на разположение във фискалния резерв, пише в отчета.

Салдото по КФП е положително за трета поредна година, след като за 2017 г. бе отчетен излишък в размер на 0,8 % от БВП.

Фискалният резерв към 31.12.2018 г. е 9,4 млрд. лв., в т.ч. 9 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,4 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Със същото решение правителството одобри Годишен доклад и отчет за дейността на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система за 2018 г. и Годишен отчет за състоянието на държавния дълг за 2018 г., които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Общият паричен ресурс към 31.12.2018 г. по сметката на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система в Българската народна банка е в размер на 2 922,29 млн. лв., от който 2 922,00 млн. лв. са оформени в годишни депозити с решения на управителния съвет на Фонда.

Размерът на държавния дълг към 31.12.2018 г. е 22,1 млрд. лв., което е значително под прага на предвиденото в ЗДБРБ дългово ограничение от 23,5 млрд. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
cron преди 4 години
пак ще си го раздадат помежду си а на народа пак близалка с косъм
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще нахранят послушната администрация. Ще има и за коледни бонуси за най-послушните.
9
0
 
9
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Е то това е номера вече няколко години правиш приходната част достатъчно ниска и о "изненада" бюджета е на излишък. После следва веселата част раздаване на кило и на калпак заобикаляйки парламента.
8
0
 
4
 
! Отговори
+ преди 4 години
МВФ е *** който трябва да се унищожи! Трудничко е,защото зад него стоят САЩ и клуба от Бандербу г
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов, кой ще връща 16-те милиарда заеми, които изтеглихте само през последните 14 месеца?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МФ лъже, та се къса.Да не забравяме все пак, че там Шеф е Владиславово Бездомника, квартиранта на Домусчиев и лакейче на другия голям лъжец и крадец - Тиквата.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде го този излишък?В джобовете на Суджука и суджучетатс му.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А взеха нов заем. Заема влиза в графата "приходи" и бюджета ти излиза с излишък. Тарикатско, колкото по-големи дългове правиш, толкова повече може да се хвалиш с излишък.
3
3
 
12
 
! Отговори
учуден преди 4 години
Ама Фолскваген що ще строи завода в Тулция, бе бате Горанчо? Нали ний, такованка, положително салдо...!? Или туй го казваме, за да отвлечеме вниманието от цирка, при който мишок 9-ти дан ще се крие по дупките няколко дена? Зер резилът е голям, лента за резил трябва да се реже.
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох мале, БСП може да се справи с излишъка много бързо
1
4
 
16
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Към средата на миналата година излишъка беше няколко милиарда, но по стара традиция в края на годината правителството го раздаде извън закона за бюджета и без контрол от НС ;)