Личните лекари на възраст, само 1% са до 39 години

8% от джипитата ни са надхвърлили 70
10
Личните лекари на възраст, само 1% са до 39 години
Снимка: архив, БулФото

Само един процент от личните лекари са на възраст до 39 години, по данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Цели 38 на сто от личните лекари са над 60 години, 17 на сто - над 65 години, а 8 на сто са над 70 години.

Доц. Любомир Киров, председател на Националния съвет по обща медицина, настоя за конкретни мерки при обучението на специалисти в тази област, за да има по-голям интерес към професията.

С последната промяна в Наредба 1 за придобиване на специалност здравното министерство предлага специализантите да остават на работа в лечебното заведение, където са обучавани. Специализантите по обща медицина ще могат да работят на територията на цялата страна.

Приветстваме това, каза доц. Любомир Киров, цитиран от БНР.

Той обаче уточни, че трябва да има абсолютна свобода и никой да не се опитва по някакъв начин да принуждава медиците да започват на точно определено място в страната.

По думите му заради отлива на кадри от специалността за лични лекари в наредбата трябва да се предвиди по-дълъг срок на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анти ГЕРБЦените са БЕЗ ДДС!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анти ГЕРБII.ЦЕНИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПОДПАРКЕТНИ ОСНОВИ : 1.Монтаж OSB плоскости чрез лепене и коване15.00 лв./кв.м2.Монтаж OSB плоскости 2-ри пласт15.00 лв./кв.м3.Еднократно грундиране на бетонова основа2.00 лв./кв.м4.Демонтаж на стар паркет естествен паркет / не се включва изхвърляне/4.00 лв./кв.м5.Демонтаж на ламиниран паркет / не се включва изхвърляне/2.00 лв./кв.м6.Демонтаж на первази - дървени и ПВЦ /не се включва изхвърляне/1.50 лв./л.м
7
1
 
7
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
Другари, замислете се за факта, че на СЕЛО едно подстригване струва 5.00 лв., а в града само мога да гадая, да не говорим за София, Варна, Пловдив и т. н. В същото време посещението при ОПЛ и на село и в София е 2.90 лв. Е кажете ми как може да се сравнява трудът и образованието на един лекар с това на бербер. Че на всичко отгоре бербера взема повече.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПродължениеЦялоатното отношение на Обществото към хората, работещи тези две професии.Странно, сещам се че и двете бяха от най-ниско платените по времето на "светлия" развит комунизъм...и тогава шлосер 6-ти разряд взимаше три пъти повече от учителка.
5
5
 
3
 
! Отговори
10 преди 4 години
Но , лични и семейни ли са личните лекари , след като не са стъпвали в дома на пациентите си без солидно заплащане , не познават семейството на пациента , не водят лично негово досие , не го викат на профилактика ...! А само говорят за пари , пари и пак пари!Не умеят да общуват с болните - явно не са обучавани в това !Дилемата при тях е -всичкологие или диспечери към специалистите , които им късат рецептите. " Лекуват " те докото болестта стигне напреднала фаза и чак тогава те пращат на специали
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази суха статистика показва колко "атрактивна" всъщност е лекарската професия и в частност на ОПЛ у нас.Младите хора ще се "изтрепят" да я работят...
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Licnite Nelekari da tezi,koito sa zavardili s usprh 3-3,50te Dori me mogat da se podpisvat,a za dumata internet proveryavat v gotvarskata kniga.
2
2
 
18
 
! Отговори
Продължение преди 4 години
А за да има млади лекари и уяители трябва доста неща да се променят, не само заплатите, но и цялостнотот отношение.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И лекари и учители, на повечето места работят пенионери или хора пред пенсия. И после чакайте ефективно здравеопазване и качествено образование. Едно са си научили хората преди 30-40 години, едно си правят. Малко вероятно е 70 годишен лекар да се рови в интернет за да се запознае с новостите, пък и повечето неща са на английски... та ще си ви лекува както са го учили неговите професори през 1970. С учителите е същото и после на децата им било скучно. Без млади хора няма да стане.