За заплатата на учителя: Някои педагози с по 1500 лв.

От ГЕРБ: Възнагражденията им изпреварват средното за страната
31
За заплатата на учителя: Някои педагози с по 1500 лв.
Снимка: архив, БулФото

Финансовият министър Владислав Горанов обеща, че ще има скок на заплатите на учителите.

Шефката на просветната комисия в НС Милена Дамянов от ГЕРБ се похвали, че средното възнаграждение на преподавателите през 2019 г. изпреварва средното за страната.

Още по темата
Има региони, в които заплатата достига 1500 лв., отсече тя. По думите й статусът на учителя е в основата на управленската програма на ГЕРБ и досега винаги, когато партията е на власт, има увеличение на заплатите им.

"Утре на 5 октомври честваме Международния ден на учителя, на хората, които са ни учили не само на знания и умения, но и да отстояваме себе си. На хората, които днес учат децата ни, можем да кажем: "Голямо благодаря", каза Дамянова.

Според нея по време на прехода и особено при правителствата на БСП учителите са били пренебрегвани.

"Резултатът от пренебрежението към статута на учителя и към системата на образованието в годините на прехода, поставянето му на дъното на социалната стълбица и то особено по времето на червени правителства, го виждаме сега", каза Дамянова.

Тя посочи, че ГЕРБ е избрала в основата на промените, които са заявили и са защитавали, именно издигането на статуса на учителя.

"За нас е от значение по-високото възнаграждение на учителите, заедно с постоянното повишаване на тяхната квалификация", каза Дамянова.

По думите й решението за двойното увеличение на заплатите докрая на настоящия мандат не е внезапно, а част от политиката, която управляващата партия води през годините.

"Винаги сме работили с ясното съзнание, че без грамотни хора не може да има икономическа стабилност и перспектива", уточни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учители, директори протежета на ГЕРБ ще се облажат за останалите квото остане ако остане.
29
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Няма истински учител, който да твърди, че:"Простотията на българина е голяма"
28
3
 
7
 
! Отговори
Истински учител преди 4 години
Простотията на българина е голяма и затова си позволява всякакви коментариАз съм учител в СУ с 24 години стаж. За тази година имам 21% / за всички е толкова/ увеличение от януари и основната ми заплата стана 986 лв. + 24% прослужено време + 50 лв. клас квалификация + 480 лв. за работно облекло + 724 лв. септември за диференцирано заплащане + муравейките -около 600 лв на година и вероятно 500-600 лв ДТВ декември. Това прави брутна заплата за годината около 1400 лв. Чисто се падат по 1170 лв
27
3
 
12
 
! Отговори
Али преди 4 години
Сестрите получавали 1250 лв. Учителите - 1500 лв. Съпругата ми е учителка с 27 г. стаж в столично училище и даже без удръжките, заплатата и е по-ниска от обявената на мед. сестри. Обаче - почвайте да ги плюете: големи заплати, а нищо не правят, нищо само пари взимат и томозят децата ни. Защо ще им ги вгигате даже ДВОЙНО? И докато народа се занимава с кьор фишека ще изтекат милиони за магистрали, централи, самолети и ......
26
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Поправка - не 115, а 1115 лева
25
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Една птичка пролет не прави.Какво от това, че на един учител заплатата му достигнала 1500 лева, вероятно заради 50 години стаж, когато на останалите заплатите са мизерни? Според НСИ през 2018 година държавата е плащала средно по 115 лева във сферата на образованието, като учителите не са високо платената част от работещите там. Верочтно средната заплата на учителите е била 800-900 лева. Двойно увеличение едва ли ще има - идват избори и ГЕРБ обещава, но няма намерение да изпълнява.
24
1
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Те и за медсестрите отпуснаха 50 000 000 , ама F 16 изяде парите на сестричките.
23
4
 
11
 
! Отговори
venix преди 4 години
В Япония дори и императорът се покланя на учителя, защото ако няма учители, няма образование и всички биха били прости.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само това ви остава на вас червените отпадъци - да виете като бесни по форумите Никога повече бсп не може да спечели избори / особено с истеричката начело /
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам, това похвална цифра ли трябва да бъде?
20
7
 
12
 
! Отговори
гост преди 4 години
А на социалния работник кога ще вдигнете заплатите
19
5
 
24
 
! Отговори
средна заплата преди 4 години
Тази бомбастична информация е нагла лъжа - средната заплата получена от тази в държавно и частно училище. Същото е за лекарските и сестринските заплати в частни и държавни медицински заведения. Както казва премиерът "Всичко е пунта мара и много ми е кеф, че вие сте прости и аз съм ***" (компилация от "бисерите" на ББ).
18
4
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
годините на прехода, поставянето му на дъното на социалната стълбица и то особено по времето на червени правителства, го виждаме сега", каза Дамянова.--Аз пък не мога да разбера или нещо съм късопаметен - Абе Прехода не свърши ли преди 31 г ?? Ами ГЕРБ не управлява ли България 11 г вече ?? какви червени дяволи виждат още -Герб с политиката си тип Дянков постната пица -докара до мизерия всички работещи в БГ - А къде е Дянков след всички "магарии' които сътвори в БГ??
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4като те гледам как пишеш на шльокавица, на твоите учители и 150 лева им са много.
16
7
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Големите заплати да не се дават на "калпак" учители, а за паказани резултати! Каква заплата заслужава учител, който е допуснал ученик до осми клас без да може да чете, или срича? Според мен трябва заплатата да е обвързана дори с резултатите на децата когато кандидатстват след седми и дванадесет клас! Какво значи "отличен" в дипломата и тройка на изпита...?? Какъв учител е този , който продължава да си чете урока от пожълтяла с годините тетрадка???Нещо се започна да впряга магарето след каруцата
15
9
 
26
 
! Отговори
без коментар преди 4 години
Какви заплати, какви учители? Преди известно време говорих по телефона с дете - племеничка на мой познат, ученичка 3-ти клас, което каза за мен "тази леля говори по-добре от моята учителка". Само заплатите не правят качествено образование. Трябва да се повишат изискванията към учителите (компетентност и подход в преподаването), да се променят учебните програми и да се въведе тематично обучение по интереси.
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Ами ако не искам моето дете да знае български.
13
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви 1500 лв !?Жена ми е учител в елитно училище,в голям окръжен град,с две висши-едното завършено извън БГ и с 26 години учителски стаж-получава чисто 900-920 лв. Работи на още едно място в сферата на образованието и културата,от време на време и по втората си специалност на друго място,та докарва още 300-400 лв отгоре.
12
11
 
16
 
! Отговори
ПОДЛИ ЛЪЖЦИ преди 4 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПОСТОЯННО ГОВОРЯТ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ГО ПРАВЯТ , НО С МНОГО МАЛКИ НЕЗНАЧИТЕЛНИ УВЕЛИЧЕНИЯ! ТОЕСТ АКО СА ГОВОРИЛИ/ПРОПАГАНДИРАЛИ ЗА ПРЕД НАРОДА/ ЗА 15% УВЕЛИЧЕНИЕ , НАКРАЯ ТИХОМЪЛКОМ ГИ ПРАВЯТ 5% ! тАКА ПОСТЕПЕННО НАРОДА ОСТАВА С ВПЕЧЕТЛЕНИЕ , ЧА УЧИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ СА С ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ - НО НЕ СА - ЖЕНА МИ Е УЧИТЕЛКА И ГО ЗНАМ МНОГО ДОБРЕ! ЗАЩО ИНАЧЕ ЛИПСАТА НА УЧИТЕЛИ ПРОДЪЛЖАВА ДА НАРАСТВА! ПРОСТО ПРАВИТЕЛСТВОТО-МАФИЯТА - НАГЛО ЛЪЖЕ НАРОДА ***!
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко трето дете в училище има майчин език, различен от българския. И се справя трудно с българския език. Без коментар!!!