Заредете пушките – стартира груповият лов на дива свиня

Ловуването ще се извършва по график
5 окт 2019 07:44,
14
Заредете пушките –  стартира груповият лов на дива свиня
Снимка: Pixabay

От днес стартира груповият лов на дива свиня. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни, информират от МЗХГ. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

Още по темата

Сроковете за лов ще могат да се променят с министерска заповед

Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието и храните издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС.

Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения., пише БТА.

Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. Забранената зона от 200 кв. км се намалява на 3 кв. км.

Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната - от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.

Определя се инфектирана 200 кв. км зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв. км се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.

В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.

Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 2 години
И аз си мисля, че всеки убиец си получава заслуженото.
11
1
 
2
 
! Отговори
Шошо преди 2 години
Гадове,радват се да убиват.Жалки ***.
10
1
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 години
Късно е либе за китка. Мандалото клопна.
9
3
 
8
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Не знам колко диви прасета ще избият,но със сигурност доста ловджии ще има пострадали!Повечето от тях са станали такива от любов към ракията и ненавист към жените си.Та от време на време си организират пикници с ядене и напиване,а пушките ги носят само за беля.Много им пречат,ама друг начин за участие в такъв пикник явно няма!Е то това си е част от особеностите на българският лов.
8
4
 
7
 
! Отговори
Тато преди 2 години
Първобитна радост за първобитни хора!
7
2
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Приготвихте ли ракиите за след лова?
6
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Динко да приготви свинските опашки.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голяма радост
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и *** да избият ловците по горите,в Парламента винаги ще ги има в изобилие,и свинки и глигани,охранени с държавни кифтета от 24ст. бройката,и безплатна гарнитура от картофена салата и лютеница от оная с хорото.
3
1
 
6
 
! Отговори
Вреден дивеч преди 2 години
Говедарете целогодишно са за отстрел.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за зоранзайци кога се открива сезона?
1
2
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
А Банкянската свиня разрешена ли е?