Само 14% от случаите на рак на гърдата се диагностицират рано

Лекари: Симптомите са различни, а в основата е диагностиката
10 окт 2019 09:46, Красимир Ангелов
6

Светът посвещава месец октомври на борбата с рака на гърдата. Всяка година близо 4 000 българки научават тежката диагноза. Ако това се случи навреме, лечението е възможно почти на 100% процента.

Още по темата
За жалост обаче само 14% от случаите се диагностицират на ранен етап, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. А всичко е въпрос на няколко минути, при това абсолютно безплатно.

"Искам да уточня, че скрийнинг представляват прегледи на пациенти без оплаквания. Модерните апарати за мамография са достатъчно чувствителни да хванат заболяването в ранен стадий. Повечето пациенти, които идват обаче, са усетили нещо, което не е правилно", посочи за "България сутрин" д-р Мариела Василева от Александровска болница.

По думите ѝ всяка жена трябва да има добро чувство към собственото си здраве. В България има няколко практики, които липсват, а биха променили начина на лечение на пациента. 

По думите на доц. Свилен Маслянков много пациенти отиват да се прегледат, водени от това, че е безплатно, а е важно да се възпита отношение към здравето. 

"Това е лечим проблем. Симптомите са различни, а в основата е диагностиката. Всяка жена в зряла възраст нека заповяда при нас", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Прегледите се поемат от Касата, а в подкрепа на световната кампания десетки български болници преглеждат и без направление.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къснодиагностицираните са поживели няколко спокойни години допълнително. Да - имат 100 % шанс да ги излекуват от рак на млечната жлеза. Ако след успешното лечение починат от рак на нещо друго - например на черния дроб, то е друг въпрос - просто не са си го диагностицирали навреме, затова.
3
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
А късно диагностицираните къде са?
В статията пише,че открито заболяването достатъчно рано дава почти 100% шансове за излекуване.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И слава Богу, бих добавила - че всичките ранно диагностицирани и "излекувани", които познавам, вече са на оня свят.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите във всяко направление да вземат да си напишат абсолютно необходимите манипулации и да седнат да се договорят с предоставените им пари кое как да се финансира. Не всеки да дърпа чергата към себе си, за да му се пишат по-скъпи дейности. Отвън никой няма как да внесе ред тяхната къща. Лакомията и злоупотребата с вратичките, които дават законите, в края на краищата пак удрят по тях.
Срамно е най-интелигентното съсловие да забатачи сектора си.