4 хил. нови случая на рак на гърдата за година

Националният раков регистър - в колапс
Обновена: 1 окт 2019 20:05 | 1 окт 2019 19:50, Веселина Йорданова
5
4 хил. нови случая на рак на гърдата за година
Снимка: БулФото

Малко над 4000 са новите случаи на рак на гърдата в България за 2018 г. Смъртните случаи са около 1400.

Данните съобщи проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър, пред БНР.   

Най-честото злокачествено заболяване в България през 2018 г. е ракът на простатата, следва ракът на белия дроб и дебелото и правото черво. При жените най-честото злокачествено заболяване е ракът на гърдата, следван от този на дебелото черво.

По думите на проф. Валерианова ракът, който се поддава много ефективно на скрининг и при който почти е намалена и заболеваемостта, и смъртността, е ракът на маточната шийка.

"Стандартизираната заболеваемост от рак на гърдата е по-ниска от тази в света и в Европа, но за съжаление стандартизираната смъртност е по-висока и от световната, и от европейската. За мен основната причина е липсата на организиран, масов скрининг за цялата страна", каза тя.

По думите й профилактичните прегледи, които се провеждат и заплащат от НЗОК, не са скрининг, защото не отговарят по условията, стандартите и изискванията за качествен скрининг в Европа и света.

"Това са профилактични прегледи, които са разписани в Националния рамков договор, заплащат се един път в годината при определени възрастови групи. Но какво се случва, колко жени се откриват в ранен стадий, къде се насочват за лечение, как са лекувани те, каква е преживяемостта при тях – никой не може да даде такава информация", коментира Валерианова.

Опитът от другите страни показва, че за да е ефективен и икономически изгоден, скринингът трябва да се провежда и да е отговорност на Министерството на здравеопазването и държавата. 

Проф. Здравка Валерианова подчерта още, че България и Словакия са двете държави, които нямат Национална програма за борба с рака. У нас липсва също информационна система за лекарствените средства. Националният раков регистър пък е в колапс и пред самозакриване, подчерта специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
А решенията на ТЕЛК били фалшиви...Народа е много болен.
3
0
 
4
 
! Отговори
САЩ НАТО преди 4 години
Да живеят САЩ - НАТО и урановите бомби.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част са и тези със силикон. Но пластичната хирургия все още не го признава.
1
12
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
най- често са жени които не водят полов живот с години