Бюджет 2020 – нищо ново, чакалнята за Еврозоната може да го промени?

1500 лева средна заплата до 2021 година е реалност
31 окт 2019 15:45,
33

Финансовият експерт Кольо Парамов и икономистът Георги Вулджев коментираха в студиото на "България сутрин" дали ще се повишат доходите ни и ще има ли повече пари за уязвимите групи.
Още по темата

 
"Сложна 2020 година за България от гледна точка на изграждане на бюджета заради едно фундаментално обстоятелство - поканата в Еврозоната на 24-25 април, която очаква финансовият министър. Ако това се случи, означава че ние след първото полугодие трябва да преразгледаме някои от връзките по вертикала на бюджета, защото част от изчисленията, които сега се правят, са на базата на определената методика, на базата на устройствения закон за бюджета", каза Парамов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че при условие, че бъдем поканени в чакалнята на Еврозоната и влезем в Банковия съюз, ще има няколко аргументации, свързани с държавния резерв и с външния дълг.

Горанов с очакване: До 2021 година - 1500 лева средна заплата
 
"За мен бюджетът не е чак толкова релевантен към еврозоната. Това, което засега ни забавя там са по-скоро някои оставащи проблеми в банковия сектор", обясни Вулджев.
 
Икономистът обясни, че в Бюджет 2020 на практика няма нищо ново, като се продължават същите разходи и политики от последните няколко години.
 
Двамата обсъдиха и темата за влизането в чакалнята на Еврозоната.
 
"Дано не се отлага, защото толкова закъсняхме и толкова загубихме... Смятам, че този път няма да се отложи. БНБ трябва да реши няколко проблема и се надявам, че управителят в това отношение е точен и прецизен, и ще си свърши тази работа", коментира още Парамов.

"Както видяхме в последните стрес тесове, в две големи банки имаше доста проблеми по отношение на капитализацията. Скептичен съм по отношенше на бъдещето на Еврозоната, винаги съм бил скептичен по тази тема. Не мисля, че сега е най-подходящият момент за нас да обмисляме такова присъединяваме, по-скоро съм против. В дългосрочен план този съюз, освен ако не претърпи радикална реформа, в един момент е много вероятно да се разпадне", обясни Вулджев.
 
"Всички ние очакваме, че все някаква промяна ще стане, в същото време толкова много губим във времевия план, когато инвеститорите не идват в България, заради това, че не са сигурни по отношение на еврото", каза на свой ред Парамов.
 
Вулджев заяви, че на практика нищо няма да се случи след присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната. Тя била, за да се изравнят валутните курсове, но тъй като в България има валутен борд, това нямало нужда да се случва.
 
Заявката до 2021 година средната работна заплата у нас да стане 1500-1600 лева, двамата коментираха така:
 
"Няма нищо общо с изборите. Задължително трябва да се поставят параметри, даже и по-високи от тези. Ако влезем в чакалнята, гаранциите по отношение на инвестиционната активност ще бъдат много по-големи", заяви Парамов.
 
"Минималната заплата достига средната. Средната работна заплата дали ще достигне 1500 лева до 2021 г.? Ако няма криза, вероятно да, но при положение, че се очаква да има някакво по-сериозно забавяне на растежа, не съм много сигурен дали ще се получи тази цел", допълни Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От демократи заплати не чакайте. Демократът знае само да лъже и краде независимо дали е от ГЕРБ, СДС, ДСБ, ВМРО, НФСБ, НДСВ, ДПС и т.н.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москвичът, ладата и шкодата бяха чисто нови. Днес колко реме ще изплащаш лизинга на опела? Пак 15 години.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лесно може да се пресметне колко ще е средната заплата чрез минималната заплата. Официалната средна е около два пъти минималната заплата, а медианната средна е малко над минималната. През 2020 минималната вероятно ще е 660 лева, т.е. официалната средна заплата ще е 1320 лева. През 2021 минимална 720 лева и средна 1440 лева.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представете си България, без 45 години социализъм...Нещо като латоноамериканска страна, без нищо.С беден народ по улиците, без жилища, без болници.
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 24 АбеТи май вярваш в дядо Коледа а?От комунисти чакаш увеличение на пари????!Комунист само знае да лъже и да краде.Дали се казва ГЕРБ ,БСП или както и да е все е БКП!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
haha
21
3
 
9
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Добре,бе как може от догодина и в Хърватия да вдигат минималната заплата на 435 ?.А тук някой само лъже,маже като героя на Алеко.Значи щеше да има Фолксваген,ама няма да има.Няма да има и Хюндай,няма да има и Шенген,няма да има и Еврозоната.Ай сиктир на всички!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Построихме зрелия социализъм,иде ред да надградим и построим зрелия капитализъм с ,"Борци против фашизЪма и капиталиьЪма"
19
7
 
9
 
! Отговори
Слаби анализатори преди 4 години
Тези двамата пишман анализатори не казват нищо ново, не знам какво анализират , но звучат малко празнодумно като пенсионирания военен Радев за който небето е синьо, спорта полезен и т.н.
18
8
 
6
 
! Отговори
Софка преди 4 години
Вземам чисто 9000 евро на седмица. И кво ? Не знам от кога не съм си сменяла яхтата.
17
3
 
5
 
! Отговори
??? преди 4 години
Ще влезем в чакалнята и ще си пеем песента на ФСБ "След 10 години"!
16
5
 
10
 
! Отговори
Като чета тук преди 4 години
И ми иде да викна: отново да се връщаме в СИВ и Вършавския договор! Минат не минат 20 години и ти излезе вноската за Москвич..... Никаква Европа повече!
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом обещават реки от мед и масло - не е на хубаво.
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сегашната финансова политика, направо сме си се запътили с 300 към нова Виденова ситуация! Боко рискува да бъде запомнен като Жан Втори номер!
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** РУСКИ, КАЖЕТЕ ГО ТВА НА МЛАДЕЖИТЕ , КОИТО УЧАТ И РАБОТЯТ НА ЗАПАД БЕ! ОБЯСНЕТЕ ИМ КОЛКО ИМ Е ЗЛЕ ТАМ, НЕВРАСТЕНИЦИ!
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАРАМОВ ДА КАЖЕ ЗА БЮДЖЕТА НА ВИДЕНОВ, НАЛИ ТОЙ МУ Е МАЙСТОР!ДА КАЖЕ ТОЙ КАКВИ ПАРАМЕТРИ НИ ДОКАРА- 3000 ЛВ ДОЛАРА ...
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО 7кредитите трябва да се връщат. Повечето европейци вече усещат, че стандарта им на живот спада. Само един гербав платен *** може да твърди обратното
10
9
 
6
 
! Отговори
ПОЧВАМ преди 4 години
ДА КОПВАМ ПОСТОВЕТЕ ВИ В МЕЙЛА НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО! СТЯГАЙТЕ БОХЧАТА ЗА ВОКЗАЛА ЗА МАСКВА...
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо бедна и нещастна държава като БГ трябва да се гърби постоянно,за да крепи живота на западните ***? Изобщо не трябва да влизаме в еврозоната никога.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЙТЪТ ДОПУСКА РУСКИ ПВРАЖЕСКИ ПРОПАГАНДАТОРИ!!!!ИСКАТЕ ЛИ ДА ВИ ДОКЛАДВАМ НА ПОСОЛСТВОТО НА САЩ?СКОРО ТАМ БЕШЕ ГЕШЕВ И ЦАЦАРОВ.... СТОПЛЯТЕ ЛИ?? ДА НЕ ТРЪГНЕТЕ И ВИЕ СЛЕД РУСКИЯ "ДИПЛОМАТ" КЪМ МОСКВА...

Спонсорирани публикации