Бюджет 2020: С пари за образование, здраве, отбрана, по-високи доходи

Правителството одобри основния финансов закон на държавата
77
Бюджет 2020: С пари за образование, здраве, отбрана, по-високи доходи
Снимка: БТА, архив

Приоритетите на Бюджет 2020 са образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите. Днес основният финансов закон на държавата беше приет от правителството, което предлага на парламента да го приеме.

Още по темата
Заложено е достигане до балансиран бюджет през 2020 г. и запазването му през следващите години.

И при приходите, и при разходите за периода 2020-2022 г., изразени като процент от БВП, се наблюдава тенденция на спад от 36,9 % до 35,0 %, а в номинален размер стойностите на тези показатели се увеличават, като от 46,827 млрд. лв. за 2020 г. се очаква да достигнат 50,143 млрд. лв. през 2022 година.

Основните цели на данъчната политика са повишаване на приходите от данъци, справяне със сенчестата икономика и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. В средносрочен план се предвижда запазване на ниските данъчни ставки на корпоративните данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица.

Образование. През 2020-2022 г. ще продължи реализирането на мерките, насочени към повишаване привлекателността на учителската професия и мотивацията на действащите учители. Насърчаването на зрелостниците с високи образователни резултати да получат педагогическо образование и да постъпват на работа в образователната система е сред приоритетните мерки, за да се преодолее очакваният недостиг на педагогически специалисти. Ежегодно ще се предоставят допълнителни средства в размер на 360 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал. Целта е през 2021 г. да бъде постигнато удвояване, спрямо 2017 г., на средствата за възнаграждения на педагогическите специалисти.

Здравеопазване
. Изграждането на Национална здравна информационна система, посредством използване на нови технологии в областта на електронното здравеопазване, е сред приоритетите, с които се цели подобряване на качеството и ефективността на процесите в системата на здравеопазване.

Отбрана. Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на приетите от Народното събрание инвестиционни проекти. Относителният дял на капиталовите разходи към общите разходи за отбрана е над 20-процентния критерий на НАТО. Разходите за отбрана са съобразени с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 година.

Пенсионна политика. Предвижда се от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г., да се увеличават с 6,7 % (процент, определен по т.нар. "швейцарско правило" на чл. 100 от КСО), като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по "швейцарското правило". За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва в размер на 1,2.

Политика по доходите. Освен вече предвиденото увеличение на размера на минималната работна заплата (от 1 януари 2020 г. на 610 лв., от 1 януари 2021 г. на 650 лв., като размерът от 650 лв. ще се запази и през 2022 г.), в настоящата прогноза е заложена мярка за 2020 г. за увеличение с 10 % на средствата за заплати и възнаграждения на персонала в бюджетния сектор, включително и на средствата за осигурителни вноски - въз основа на заеманата длъжност и оценките за постигнатите резултати.

За периода 2020-2022 г. осигурителната политика предвижда увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съответно в размер на 610 лв. за 2020 г. и 650 лв. за 2021 г. и 2022 г., както и увеличение на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 610 лв. от началото на 2020 година. Равнищата на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и квалификационни групи професии от 2019 г. се запазват, като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под размера на минималната работна заплата за 2020 г. - 610 лева. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се запазва в размер на 3 000 лева.

Основните бюджетни взаимоотношения между общините и централния бюджет са в общ размер 4,203 млрд. лева. Предвиденото увеличение е с 456,8 млн. лв., от тях за: общата субсидия за делегираните от държавата дейности - с 418,8 млн. лв.; изравнителната субсидия - с 13,0 млн. лв.; трансферите за зимно поддържане и снегопочистване - с 5,0 млн. лв.; целевата субсидия за капиталови разходи - с 20,0 млн. лева.

Запазва се тенденцията за намаляване на съотношението на държавния дълг спрямо прогнозното ниво на БВП от 18,6 % към края на 2019 г. до 17 % в края на 2022 година. Нивото на дълга на сектор „Държавно управление“ се очаква да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19,8 % до 18,2 % от БВП или между 25,1-26,1 млрд. лева.

Ключови цели продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която да допринася за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране развитието на трудовия пазар за постигане на икономически растеж и заетост, придържайки се към общите правила на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
21
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Ако Тиквата беше направил и 10% от това ,което обещаваше ,сега щяхме да сме поне до Румъния.Уви ,нито една дума на ген.Тиква не се оказа вярна.Едва ли има и един човек ,който да му вярва.Даже и крадливите герберасти се хилят глуповато ,когато чуят последните изхвърляния на дебелия дядка с увисналия корем.
42
3
 
4
 
! Отговори
То пък преди 4 години
По времето на Станишев и другите предишни правителства Лукойл внасяше по 1000 милиарда данъци.. Но Борисов не е вълшебни и с магическа пръчка... Но стъпка по стъпка... Комунистка от Правец вече не е шеф там... Само да кажа
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последните 10 години 600 000 българи трайно напуснаха родината и не искат да се възползват от големите "благини", които Бойко им обещава с всеки нов бюджет.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 33 от Г. ЛАМБУРОВТака е, прав си.Но у нас ситуацията е специфична. Ако започнат да дават пари на всяка родилка,нали знаеш в чии ръце ще идат тези пари?Затова тук постоянно се предлага да се стимулират само хора с минимум средно образование. Насърчаване на раждаемостта на необразованите ще е равностойнона самоубийство за България.
39
0
 
19
 
! Отговори
обективен преди 4 години
На снимката виждам ОПГ /орг. прест. група/ за убиване на майка България.Това е Държ.съвет на др.Борисов ,разпродал страната ни на кравари ,*** и османлии.Празни лозунги ,фалшиви хора и нелепа герберска пропаганда.
38
0
 
9
 
! Отговори
Батко ви преди 4 години
и ако накрая изкарат нещичко- "ще им пратим данъчни инспектори". Гърчат малките, а шепа големи корпорации са недосегаеми. Нали снасят златни яйца където трябва.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжи, лъжи и пак лъжи!
36
0
 
17
 
! Отговори
Батко ви преди 4 години
Води борба със сивия сектор??? Моля?! Само Лукойл ако си платят данъците, ще има още 1 млрд. приходи. Ето ги парите за 1 отрасъл. НО НЕ. Там нито гък не чуваме от Вожда. Мълчи като риба. Големите бензиностанции, ЕРП-тата, мобилните, фармацевтичните компании, хранителните вериги и други подобни само свалят десет кожи от гърба на българина , а данъците им са смешни. А народът пъшка и се мъчи под тежкия хомот. Хиляди малки и средни фирмички едва издържат да си плащат заплати, осигуровки и ДДС
35
0
 
18
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Това го гледам и слушам вече 10 години.За това време твърдо застанахме на дъното на Европа.Първи по корупция и престъпност ,последни по доходи и раждаемост.Боко Тиквата ни замъкна на дъното и вече дълбаем.Само като видя тези министри-гербаджии и ми идва да повърна.Това е най-*** ни управление в цялата ни 1300 годишна история.Един грамотен човек няма.Само глупендъри и мошеници.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че държавата е пред фалит! Всичко друго са приказки за бунаци!
33
0
 
9
 
! Отговори
СКУКА преди 4 години
Е, че променете ги малко де!За всяка следваща година, преди избори, приоритетите са все "повишаване на заплати и пенсии" и "повече пари за здравеопазване и образование".А добавете поне "безплатни кебапчета и бира за ромското население".
32
0
 
11
 
! Отговори
За образованието преди 4 години
Образование е и това, което се получава в университетите и колежите.За да е по-качествено:1. Да се спре пилеенето на държавни пари за финансиране на частни ВУЗ-ове. Знае се, че 90% от онези, които ги завършват, са "талаш майстори" с дипломи без покритие.2. България има нужда от 7 до максимум 10 висши учебни заведения, в които да се приемат студенти по високи критерии.3. Редовните докторантури да се правят само във ВУЗ, защото това ще ограничи възможностите за корупция. Но няма да я изкорени.
31
4
 
2
 
! Отговори
Точно Борисов преди 4 години
Води борба със сивия сектор! И за това хора като Кирето трафиканта, дясната ръка на *** приватизаторката, искат да го свалят!Но.... Шууууур и крадливото БСП... В мръсния канал....!
30
0
 
11
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Стана традиция всяка година герб да вземат по 5 до 10 млрд заеми, на това им се крепи властта. А Владко Г стъкмява процентите за дълг че са в норма, точно както обявеното за грашка увеличение на богаташите 11 пъти. Хващам бас че е същото и с дълговете на България. Няколко пъти по високи.
29
0
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Ами направете заплащане на час изкарайте сивия сектор, и виж какъв ръст ще има на БВП. Накарай останалите мафиоти да си плащат данаците и да не лъжат народа,но все пак сте тартора на мутрите и това няма да стане.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборите ще ги решат десните костовисти. Най-вероятно ще подкрепят герб.
27
4
 
3
 
! Отговори
България преди 4 години
Се топи.. Да... Но Борисов ли да ти направи деца бе..? А и любимата на комунистоте Русия е в още по голяма демографска криза... Както и цялото бяло население на планетата като цяло!
26
0
 
6
 
! Отговори
да го духа! преди 4 години
До Браво на Борисовдиктатурата му ще свърши!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдига доходи с пари от нови заеми и данъци, цените се вдигат още повече, инвеститорите бягат, народа бяга, икономиката е на командно дишане, балонът е на път да гръмне... кой ще плаща сметката накрая?
24
5
 
6
 
! Отговори
Каква икономика преди 4 години
Като червените приватизатори изрязаха заводите и ги върнаха на скраб... А Борисов сега открива нови... Но *** мнго нарязаха и няма скоро стигане