Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция

Изказването му предизвика остри реакции
2 ное 2019 13:15, Нели Христова
519
Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция
Снимка: Reuters

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали." Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел". Естествено, думите му предизвикаха бурна негативна реакция.

Пред дясната медия Макрон обяснява как ще вложи цялата си енергия срещу създаване на паралелни общества и нелегалната миграция.

Интервюто първо разбуни духовете във Франция, където за първи път президент дава интервю за толкова крайна медия. Думите му обидиха и Украйна, която повика френския посланик в Киев за да даде обяснение.

Остро реагира и България. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР. А вицепремиерът Красимир Каракачанов се възмути във Facebook:

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта.

В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.

Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки.

Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи.
Демонстрацията на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му.

Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници.

Ето защо настоявам Външно министерство да реагира на поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
8
 
! Отговори
Изборно време преди 4 години
От материала не се вижда, именно Макрон да е направил квалификацията "български банди" или "украински банди". Не чуваме нищо за протестни ноти от украинска страна. Може би, защото в Украйна утре няма да избират никого.
13
3
 
23
 
! Отговори
Овча глава преди 4 години
Естествено ! То над 60% са такива във Франция , следователно ?? И електората е такъв . Ако бяха марсианци щеше марсианци да предпочита
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
французите да не приказват само ами да ни дадат гилотината за 1-2 месеца ще оправим държавата напълно.
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мак'ароне,Мак'ароне абе те нормалните хора предпочитат и младо Агнешко ама ти гледам си любител на О'вчето!
10
8
 
33
 
! Отговори
Дядо Мак преди 4 години
Човек, който мандръса баба си и който се е отказал от деца и бъдеще не е със здрав разум. Не е нормално да го изберат за президент на държава, която дава цивилизационния път на Европа и света. Такъв не трябва да бъде избиран, а порицаван и свален. Той иска да превърне французите във второстепенна държава с чернокожо искямско население. Франция и Европа няма да му се дадат.
9
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В целия ЕС българите стоят по ниско от който и да е арабин или африканец бежанец, българите обаче се радват, че имат тоалетна хартия и банани и могат да ходят в ЕС да мият улиците, нека ги плюят, нали изкарват евра да си купуват западни стоки.
8
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон с две поредни грешки за няколко дни. Интересното е, че и двете са в интерес на руските интереси, за които да отчуждават народи като нашия и македонците от Европа е добре дошло. Нормалните французи не мислят като техния президент.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Френския народ ни бегетс иска ни други...
6
4
 
7
 
! Отговори
F5 преди 4 години
А че всичките мобилни оператори са една фирма и манипулират телефонните разговори както им изнася?
5
16
 
18
 
! Отговори
НАРОДЪТ КАЗА! преди 4 години
Късане на всички дипломатически връзки с франсетата и прогонване на всички техни граждани в рамките на 12 часа! СЕГА.
4
5
 
8
 
! Отговори
F5 преди 4 години
*** много боледуват от сифилис, защото бактерията е добре приспособена към тях, но този титър TPHA трябва да стане отрицателен ако всичко е излекувано, лъжат за пари, не е толкова лесно лечим сифилисът, трябва да се добавят и противопаразитни като тинидазол или метронидазол да се разбиват цистите, които бактерията прави! Това и за нас българите важи, лекувайте се хора! И аневризмите изчезват при антибиотична терапия!
3
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Френския народ не споделя мнението на този ***!
2
8
 
56
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Пред нашенски индийци от кастата на недосегаемите и аз бих предпочел хора от бившите колонии, които поне говорят френски и има някакъв шанс дори да започнат работа.
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африканците си личат отдалече и не стават за нелегална работа.