Парадокс: Българите живеят по-добре, но са по-нещастни

Тази тенденция се среща и при другите народи
2 ное 2019 13:30, Нели Христова
264
Парадокс: Българите живеят по-добре, но са по-нещастни
Снимка: Reuters

Мнозина в България вярват, че живеят в най-нещастното, най-бездуховното, най-опасното време. Истината обаче е друга: живеем все по-добре. Защо тогава ставаме все по-нещастни? Проф. Ивайло Дичев обяснява причините за DW.

Защо сме все по-нещастни, след като живеем все по-добре? Този парадокс е в основата на кризата в съвременните общества.

Да започнем с най-актуалното - града, в който живеем. Промяната е наистина удивителна. Нали помните онези решетки, с които през 1990-те софиянци доброволно превръщаха апартаментите си в затвори? А спомняте ли си как се паркираше, преди да направят синя и зелена зона, как се гонеха служителите по паркирането за билетче, преди да въведат СМС-заплащането, какви купища боклук се събираха периодично? Стана някак по-цветно, изникнаха приятни кафенета, реставрираха фасади, та даже пешеходни зони вече има.

И успоредно с това все по-голямо страдание ни причинява поредното подозрение за злоупотреба с обществена поръчка; забиването, после изтръгването, после пак забиването на абсурдните колчета по тротоарите; безнадеждните задръствания; незалепените плочки, изпод които ни пръска вода. Оставете сегашните избори, на които власт и опозиция разиграват тези две гледни точки. Проблемът е вътре във всеки от нас. Градът се развива, но ние сме все по-недоволни.

"Съсипаха я тая държава!"

Същото можем да кажем за държавата като цяло. От края на социализма България бележи сериозен ръст в паритетната покупателна способност - от 12 хиляди долара на човек през 1990 до близо 20 хиляди днес. Въпреки разпадането на СИВ, въпреки мъчителните реформи и мафиотизирането на икономиката през 1990-те. А после дори чудодейно се присъединихме към най-богатия икономически блок и най-силния военен алианс. Само че познавате ли поне един българин, който да е доволен от развитието на страната си? Благосъстоянието нараства, а все сме на опашката. Границите са отворени, а държавата се обезлюдява. Пазят ни американците, ама виж как обидихме добрите руснаци. Имаме всякакви стоки, но не всички могат да си ги купуват. Абе, съсипаха я тая държава! И докато властта ни обяснява, че никога не сме били по-добре, опозицията вика, че загиваме.

Работата е там, че аз, масовият човек, се чувствам зле независимо от това, че светът около мен върви напред. Същото се наблюдава и в далеч по-развити икономики. До едно време нарастването на икономическото равнище води и до нарастване на удовлетворението от живота. После обаче идва един критичен пик, след който хората продължават да забогатяват, но кривата на щастието тръгва надолу.

Ще кажете: овчедушното щастие би ни направило безкритични апологети на властта. Или с други думи: колкото повече недоволство, толкова повече гражданска енергия за съпротива. Но вярно е и обратното: ако гражданите стават все по-недоволни, властта просто ще загуби мотивацията да прави каквото и да било. Разбира се, идеалното е да има баланс, при който гражданите оценяват хубавото, но критикуват лошото. Само че тъкмо този баланс днес изглежда по-далеч от всякога - живеем в такава медийна шумотевица, че за да бъдеш чут, трябва да виеш в най-високите регистри, да правиш слон от всяка муха, да вещаеш края на света още в сутрешните блокове. Лошото е, че въвлечени в това политическо кресчендо, гражданите започват да се чувстват искрено нещастни. Да вярват, че живеят в най-нещастното, най-бездуховното, най-опасното време. Без перспектива, без идеали. Така ли е наистина? Не, разбира се. Живеем в най-мирното време в цялата човешка история. Започнали сме да се грижим за нещастните си съчовеци от другия край на света, с които нямаме нищо общо. Медицината прави чудеса, продължителността на живота се е удвоила за последните стотина години. Днес повече хора умират от преяждане, отколкото от глад. Повече хора се самоубиват, отколкото умират от насилствена смърт. Благодарение на медиите обаче живеем с чувството, че зад всеки ъгъл ни дебне нов Джак Изкормвача.

Егоизми и фрустрации

В резултат от всичко това и при нас, и другаде по света се наблюдава следното разминаване: общо взето положителна оценка за личното състояние на отделния човек, но нарастващ песимизъм за обществото като цяло. Обективното подобрение проецирам върху себе си, а недоволствата прехвърлям върху общото. От това опасно отчуждение следва едно - нарастващ егоизъм.

Изследователите изброяват различни причини за този парадокс на недоволството. Ръстът на благосъстоянието например задължително води до увеличение на неравенствата в обществото - положението на всички се подобрява, но при някои повече, отколкото при други. А това неизменно поражда напрежения. Неслучайно пословично егалитарните скандинавски общества са все първенци по удовлетвореност от живота.

В друга посока вървят разсъжденията за фрустрациите, в които изпада съвременният човек заради все повечето възможности за избор. Когато животът ти е зададен веднъж завинаги - цар, поп, генерал - слушаш, козируваш и колебания няма. Когато обаче непрекъснато избираш - управниците си, страната, в която да идат децата ти, бизнеса, в който да си сложиш парите, марката автомобил, която да си купиш - тогава започваш да пребиваваш в една непрекъсната несигурност. Спираш се на една от многото възможности и незабавно започват да те глождят съмнения - дали пък не сбърках, мога ли да повторя избора, да го потретя?

Старите хора ще ви кажат, че сме недоволни, защото сме станали по-претенциозни. И в това безспорно има някаква истина. Когато навремето по телевизията имаше един филм в седмицата, помните ли колко му се радвахме? А сега се чудим на кой канал да превключим.

Ето кое е нетърпимото

Но претенциозността днес не е материална - хората просто очакват да имат по-голяма роля в управлението на обществата си. Не да им дават все повече неща, а те сами да ги разпределят. Да бъдат не обекти, а субекти на живота си. Това, което прави нетърпима ситуацията в съвременното българско общество, не са разбитите тротоари или пък мизерните заплати на медицинските сестри и научните работници. Нетърпимото е това, че управленските етажи се самозатвориха, че социалният асансьор не работи, че там вече проникват само близки и съпартийци (помните каква хубава метафора създаде Цветанов с асансьора си). Същото се беше случило във времето на късния социализъм, когато се надигна подобна вълна на идеално, а не материално мотивирано недоволство срещу самозатворилата се номенклатура. Нещо такова наблюдаваме и в развития свят, където меритократичните елити издигат около себе си бариерите на дипломи от топ университети, събират се в затворени клубове, подкрепят се глобално и презират обикновените хора наоколо.

Умните политици разбират, че трябва да заложат именно на тази карта - отваряне, ремонт на ръждясалия социален асансьор, разместване на социалните пластове. Как да стане това? Ами дайте да мислим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
0
 
! Отговори
Подлеци преди 4 години
Ами, да. През 1990-те с един куршум 2 заека: хем ни ограбиха до шуш, хем ни накараха да чувстваме облекчение, че - видите ли, вече можем да си купуваме хляб и сирене, па било то и с палма. "Помните ли решетките по прозорците?" Помним и как преди 1989 си държахме ключа под изтривалката, ако изобщо заключвахме. И знаем, че сега решетките ги няма, щот плащаме СОТ, сиреч озаконен рекет. Ай да са варат! Големи подлеци се извъдиха. 280 евра минимална заплата, ау, "ово е стандарт!"
208
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 218Още един дето се е загрижил за "българското село", но не казва къде живее!
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От 219 до 220Какви приказки, другарю? Казвам ти неща които ВИЖДАМ когато съм във въпросните центрове, когато пътувам към Гърция или съм по курортите по празниците. Отиди и виж на какво приличат кафетата, включително и в супер бедни градове като Видин и Враца, да не говорим за икономическите ни центрове. Представите ти са изкривени от това че живееш извън България: няма как да имаме автопарка на Западна държава все още, но в сравнение дори с преди 10 години промяната е драстична.
206
0
 
3
 
! Отговори
От 219 до 220 преди 4 години
Като се прибера обикалям цяла България и говоря със всякакви хора и за разлика от теб живея в РЕАЛНОСТТА. Това което си написал го казва министър председателя на България, а на него въобще не му вярвам защото е хитрец, Бай *** и манипулатор на елементарно ниво. Най-вероятно има някакви зависимости при теб, но мога да предположи какви са.Най много ме забавляват такива "разказвачи" на" приказки"!!!!!Явно си добре "заплатен"!!!! Само че хората други "приказки" ми "разказват"!!!!!
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия фантазират. Да дойдат в едно българско село да видят българския пенсионер колко добре живее.
204
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 219"По-добре" отпреди, не "по-добре" в смисъл че сме стигнали Западна Европа. Аз като съм по центровете на градовете виждам пълни заведеня. Няма много намръщени лица там. А затова дали "могат да си купят", не знам кой купува всички тия жилища, коли и пр. стоки. В театрите не можеш да си намериш билети, всичко е изкупено. През уикендите не можеш да минеш по магистралата за Гърция: фрашкано с туристи. Същата работа и по новогодишните празници по курортите. Абе, откъде са всички тия кинти?
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително МАНИПУЛАТИВНА статия целяща да внуши неверни неща, които ги знае всеки НОРМАЛЕН ЧОВЕК в България!!!! Според мен Българинът не живее По-добре!!!!Сега има всичко, но повечето неща не можеш да си ги ПОЗВОЛИШ. Излизаш на улицата и виждаш намръщени лица,няма елементарно уважение, пълно е с престъпници, за които се знае и нищо не се прави....АБСУРДИ. Аз живея в Западна Европа и като изляза на улицата е спокойно и имаш НОРМАЛНИ ДОХОДИ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ!!!! И Най-важното е че съм Щастлив!!!!
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително МАНИПУЛАТИВНА статия целяща да внуши неверни неща които ги знае всеки НОРМАЛЕН ЧОВЕК в България!!!! Според мен Българинът не живее По-добре!!!!Сега има всичко, но повечето неща не можеш да си ги ПОЗВОЛИШ. Излизаш на улицата и виждаш намръщени лица,няма елементарно уважение, пълно е с престъпни за които се знае и нищо не се прави....АБСУРДИ. Аз живея в Западна Европа и като изляза на улицата е спокойно и имаш НОРМАЛНИ ДОХОДИ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ!!!! И Най-важното е че съм Щастлив!!!!
201
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Проблемът е във вас, медиите.
200
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 215Ей, как все се намират такива защитници на селата дето обясняват колко е зле там. Хайде, обясни ни, ти къде живееш? Как пък се намирате такива състрадателни по форумите, иначе няма кой да направи място на възрастните в трамвая или да карате по-внимателно да не газите пешеходците или колоездачите. Състрадателните ми те.
199
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя,който е съчинил статията,явно е ояден комунист от Софето,който хал хабер си няма как живеят хората по селата,а да не говорим за отрудените пенсионери с мизерни пенсии.Е,комунистите от висшия ешелон вземат тавана на пенсията за " заслуги" пред БКП,а като гарнитура си раздадоха икономиката платени с крадени средства от пирамиди,лоши кредити и други машинации тип ала Банев,Стойков и други престъпници.
198
1
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
Територията произвежда 10 000 тона изкуствени млечни продукти годишно. Като добавим и вноса, както и че 250 000 нямат 1 зъб, а на 18 години вече започват да им падат зъбите, преди да са им израстнали кътници, виждам как българите се връщат от чужбина.
197
2
 
11
 
! Отговори
seira преди 4 години
"Парадокс: Българите живеят по-добре, но са по-нещастни"КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":"ТАШАКЛАРЪ !"
196
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептикЧета новини, почивам си от деня, сипал съм си едно питие и се наслаждавам на коментарите.Слушам Буена Виста Сошъл клъб и размишлявам над терзанията балкански. Между другото, интересно повечето хора дето се оплакват колко им е тежък живота откъде имат време и ресурси да киснат нон стоп тук?
195
0
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Като си се устроил така добре в живота какво правиш до това време на 301-вия пост.
194
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам че тези с носталгия по Комунизма пак са налазили. Остава мистерия защо още не са се запътили към Северна Корея, Венецуела, Русия или друг подобен рай на земята.
193
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходих да играя тенис. 300 коментара по-късно хората пак се оплакват, че им е труден живота. Ами, направете си го лесен.
192
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво му е по добре - то едно време ходих и се връщах сам от училище още от първи клас .
191
5
 
5
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Бонка Бонбонка 195Магазините са пълни защото джобовете са празни, а когато джобовете са празни, то и в магазините няма нищо!
190
2
 
20
 
! Отговори
муспи преди 4 години
За какво живеене може да се разсъждава, когато българите са подложени на геноцид, за да се вземе територията им от световното еврейство. Не е толерантно божиите люде да са в пясъците, където бяха набутани 1948г. от Англия и САЩ и Съветския Съюз пръв ги призна за държава. Всички български правителства, включително и кандидат кметовете Фандъкова и Манолова работят по разчистването на територията. Работата на Бойко и Цецо е да си показват муцуните.

Спонсорирани публикации