По-строги изисквания за пенсиониране, скача възрастта, ранното - по-трудно

На всеки 100 пенсионери се падат по 66, които навлизат на пазара на труда
424
 По-строги изисквания за пенсиониране, скача възрастта, ранното - по-трудно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране. Това е една от мерките, които социалното министерство предлага за преодоляване на дефицита в пенсионната система, информира "Труд".

Тя е залегнала в Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.).

В момента съществува възможност, ако имате нужният стаж, да се пенсионирате една година по-рано. Това се случва обаче за сметка на по-ниска пенсия, която се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец.

Още по темата

В наредба са определени и категориите труд, които се пенсионират по-рано – това са миньори, пилоти, работници в металургията и др.

Учителите също имат право на ранна пенсия, която се отпуска от Учителския пенсионен фонд.

Балерините и балетистите придобиват право на пенсия, ако имат 25 години осигурителен стаж при навършване на 43 години и 4 месеца.

Авторите на стратегията предлагат още да продължи да се повишава възрастта за пенсиониране, както и да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от държавното обществено осигуряване.

Мерките се налагат поради трайната тенденция на застаряване на населението, което неминуемо в бъдеще ще доведе до значително увеличение на разходите за пенсии, се посочва в документа.

Обсъждат се и възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, както и механизъм за гарантиране на средствата от вноски, натрупани в допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Стратегията предвижда още да се укрепи Сребърният фонд, който да спомогне за стабилизиране на пенсионната система.

На всеки 100 пенсионери се падат по едва 66 лица, които навлизат на пазара на труда, отчита стратегията за борба с демографската криза.

За сравнение през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст (60-64 години), са били замествани от 124 млади хора (15-19 години).

Най-благоприятно е съотношението в областите Сливен – 87, Варна – 73, и София (столица) – 72 лица. Най-нисък е този показател в областите Смолян – 43, Перник – 49, и Габрово, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от 51 лица, влизащи в трудоспособна възраст.

В края на 2018 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 493 119, или 21,3% от населението на страната. В сравнение с 2017 г. делът на хората в тази възрастова група нараства с 0,3 процентни пункта.

Разходите за пенсии за 2018 г. са 9 455 890,5 хил. лв., като в тази сума са включени разходите за пенсии, финансирани от ДОО и от държавния бюджет, и еднократно изплатените суми към пенсиите за месеците април и декември на 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние намаляваме, но тук, на тази територия и в тази държава ще дойдат други, защото населението на земята нараства. Това ще става постепенно и тези другите ще поемат и управлението на държавата. А щом има държава, ще има и пенсии. И пенсиите ще са по-големи, защото ще управляват другите.
345
1
 
46
 
! Отговори
СМЯХ преди 4 години
Тази *стратегия* е писана от БХК , май .НОИ публикува Справка на всеки ТРИ Месеца .Там се забелязва че хората с право на Ранно Пенсиониране са около 100 човека Годишно .Масовите Пенсии са по Трета категория - 64+ .Това което *боде* очите са Инвалидните Пенсии . Те са около 40% от изплащаните пенсии за Трудов Стаж .Тоест - докато Прокуратурата не спре това Гиганстко Източване на НОИ , няма да има Достойни Пенсии за Работниците .Всички знаем че Ромите са Коалиционнен Партньор на ГЕРБ .
344
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много от хората,които бяха зле тук емигрираха по Европата и света, ако бяха останали тук щеше да има много висок протестен вот срещу ГЕРБ. Така че емиграцията стана отдушник на нерадостната ситуация у нас и това е късметът на ГЕРБ, който ги крепи на власт и създава илюизия, че те са предпочитани. В същото време емиграцията е индикатор на катастрофата в България, която обезлюдява Бг, много жизненоважни системи в държавата като здравеопазването работят зле, няма динамичен растеж на икономиката, с две думи куцукаме някак си
343
2
 
24
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
Звездичките означават 0ли г0френи, за гербер***стите става дума
342
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо се тиражират тези некомпетенти прогнози, защото в днешно време, най-важният фактор е производителността на труда и чак на второ място е количеството на работещите. Производствата се автоматизират, идва времето на т.н. цифровизирана икономика. До 10-20 години ще има безлюдни цехове, с минимално участие на работници, даже транспорт без шофьори, в селското стопанство ще се създадат почти безлюдни, автоматизирани ферми. Т.е. тези прогнози не могат да се правят без да се даде оценка как ще нараства производителността на труда в Бг през следващите две десетилетия.
341
3
 
16
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
До СандоПри 2млн гасуващи за герп ***, каво ти е виновен ЕС?
340
2
 
35
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Тия от ЕС спят ли, слепи ли са да видят тия от ГЕРБ кви далавери, кражби за десетки милиарди и манипулации на избори правят.. или и там са същите бандити като нашите?
339
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страхотна новинатака се прави преди избори обещания и кебачета а след избори секира
338
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
честито на тиквите дето си избраха хората на кратунков от банкя
337
12
 
5
 
! Отговори
До ъ преди 4 години
Аз сам се иснесал, калтак такав. В Европа търсат хоманитарни специялности, не къто тука, ит спецялисти, там е пренаситен пазара от тъкива. Дават им по 2-3 хилки, тарсят хоманитаристи и те взимат за минимом 6К оште от ониверситета.
336
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
честито на печелившитеявно това е наказание на народад за пропадането на гробарите на тези избори
335
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те държавата са я сринали сега обират каквото е останало преди да духнат
334
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастите са най-долнатa и.змет. Чистачите на *** на висшия комунистически клир. Национални предатели и мишки на държавна хранилка.
333
0
 
9
 
! Отговори
b преди 4 години
До Един вишист то от такива виШисти като теб сме на този хал....
332
1
 
30
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
ГЕРБ няма да ги бъде, но ще сринат и държавата, натам вървят нещата. Предстои вдигане данъците на имотите, годините за пенсия, цени на стоки, услуги и прочие. В ход е спукването на имотния балон, щот цените вече тръгнаха надолу, макар и по бавно в София, но така или иначе, много хора пак ще изгорят с инвестираните си пари в имот, а други бамките ще им ги изземат за непогасени кредити.
331
1
 
21
 
! Отговори
ЗАЩО преди 4 години
Ранно пенсиониране не ги признават за пенсионери ,а те са пенсионери.Втора категория по член 69 също не ги признават нямали 64.5 години ГАВРИ ГАВРИ.Втора категория им дават коефициент 1.12.За малки пенсии.
330
1
 
27
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
На тая гавра с народа не вярвам българите отново да са гласували за ГЕРБ, а по вероятно е изборите отново да са манипулирани в полза на бандита Тиква, който подчини всички институции като ЦИК, Прокуратура, ДАНС, МВР и т.н
329
1
 
37
 
! Отговори
цензуриран-емигрант преди 4 години
В коментар 125 съм казал, но да допълня, че 20 години БЕЗ прекъсване плащах осигурояки, каквото поиска държавата от мен съм плащал и ето родителите ми се пенсионираха преди 8-9 години и двамата висшисти с 4 западни езика - 270 лв. майка ми и 275 лв.баща ми! Хвана ме срам и гняв от безсилие.Зарязах фирма и всичко и преди 5 години се изнесох със семействотоТрудно е, но се чуствам достовн човек и не ме е срам, че съм.емигрант. Обичам родината, мразя държавата!
328
2
 
11
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.pozdravi ot GERB !!! Tezi ,koito zatriha Balgaria !!!
327
2
 
26
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 4 години
ЯСНО ПРИ МАФИЯТА ГЕРБ ПЕНСИОНИРАНЕТО ЩЕ ЗАПОЧВА ОТ 101 Г.