Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

54% от нашенците убедени, че "демокрацията ни отне много"
Обновена: 15 ное 2019 10:55 | 14 ное 2019 11:01, Красимир Ангелов
1430
Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...
Снимка: Reuters

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
 
4
 
! Отговори
До 1245 преди 4 години
Влизаш в сaйта на Галъп, раздел публикации, първата публикация. Защо ти е толкова сложно, това най-просто нещо?
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали в близките 50 години ще стигнем стандартът на живот от края на 80-те години? Ако ГЕРБ продължи да управлява, 50 години няма да стигнат.
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че преди 1990 , храната беше много и качествена. Не си кривете душите срещу жълти стотинки! Тогава гладни и недохранени нямаше, нямаше и дрипави. Сега е пълно с тях.
2
 
3
 
! Отговори
до №1244 дай линк преди 4 години
като има бре хитрец!
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На сайта на Галъп има публикация за това допитване.
5
 
3
 
! Отговори
няма допитване преди 4 години
правено от Галъп, тези данни са скалъпени от руските тролчета и се разпространяват по българските мутренски медии.На лъжата краката са къси, но една лъжа повтаряна многократно се превръща в истина... сред неграмотните и пнеже те са мнозинство то на тях разчитат пропагандните кампании - неграмотните имат точно толкова право на глас, колкото и грамотните, разликата е че неграмотника можеш много по-лесно да го накараш да повярва на една лъжа, като тази статия например.
7
 
4
 
! Отговори
комунизъм=фашизъм преди 4 години
Комунизмът и фашизмът са двете страни на една и съща монета.
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаГладни нямаше, но недояли имаше. Бедно ни беше менюто. Дрипави ходехме
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До общественото храненеИмахме рибен ден всеки петък а сега нищо! Всичко се вади от фризера замразено!Агнешкото го изнасяхме за гърците и арабите. Колбаси кучешка радост.
7
 
4
 
! Отговори
общественото хранене преди 4 години
До АнонименНаричаха го ОБЩЕСТВЕНА НЕДОЯЖДАНЕ!!! Малограмажни порции и крадливи келнериДомати се продаваха само шкартото
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че при социализма нямаше гладни, голи, боси и жадни, а сега при капитализма народа тъне в мизерия.
1
 
4
 
! Отговори
До 1235 философ преди 4 години
Защо такa като ти чета Copy-Paste писаницата, се сещам за "Крадецът вика - дръжте крадеца"?
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, описващ българските демократи, при чиято власт народа е гол, бос, гладен и жаден
7
 
2
 
! Отговори
философ преди 4 години
Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. Освен управляващите комунисти!
5
 
2
 
! Отговори
Виц за бай Тошо преди 4 години
Веднъж бай Тошо се почесал по главата и му влязла една треска под нокътя.
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самият факт,че има близо 1400 коментара /около 200изтрити/,говори ,че при Живков България не е била толкова зле колкото разправят!
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 САЩ наложиха надпревара във въоръжаването, икономически санкции, търговска война и като значително по-силна икономически, както е било винаги в историята, срутиха икономиките на соцдържавите, както срутиха и икономиката на Япония малко преди това, а Япония беше на път да ги изпревари. Япония още не може да се оправи от удара на САЩ.
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че социализмът се провали, защото САЩ успяха да купят Горбачов и той оттегли подкрепата си за останалите соцдържави, а какво става когато САЩ реши да ти се наложи, всички знаем. Успоредно с предишното САЩ наложи икономически санкции, както прави и сега. При България как се развиха нещата. Изфабрикуваха българския чадър и българската следа в нападението срещу папата. Наложиха ембарго за много стоки. Спряха крефитите ни, за да фалираме. Това плюс Горбачов, съсипа България, както сега С
8
 
3
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 4 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не забравяме.До.От хубаво свалихме Живков.Разглези нидо немай къде.Появи се тенденция науеднаквяване на глезотията.Има ощефини факти,но не е форумно.Някой пишегладни.Цялата история премина в искане наднормено от това което е необхидимо.Завидяха ни от запада,нонедаваха гласност.Наши политолози гоотчитаха и невзеха мерки.За карък сепояви горби и след това РанНът иКостови сорос и всичко отече.

Спонсорирани публикации