Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

54% от нашенците убедени, че "демокрацията ни отне много"
Обновена: 15 ное 2019 10:55 | 14 ное 2019 11:01, Красимир Ангелов
1430
Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...
Снимка: Reuters

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
 
4
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС откраднаха над 220 млрд. долара. НДСВ още 18 млрд. долара, а ГЕРБ досега 260 млрд. долара.
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега има пак МВР, има ДАНС, има над 40 млрд. долара външен дълг, а беше над 60 млрд. през 2001 година ...
7
 
4
 
! Отговори
Червените милионери преди 4 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
6
 
2
 
! Отговори
да не забравяме преди 4 години
То ако беше хубаво по времето на социализъма, нямаше да има 10 Ноември 1989г.Да не казваме, че на 25 Декември 1989 румънците си застреляха вожда и учителя Чаушеско, аналог на правешкия комунистически диктатор бай Тошо.Застреляха го неговите хора от секуритате, щото и на тях беше им дотегнало.
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво има сега - мафия, престъпност, наркотици, трафик на хора, замърсяване на околната среда, мизерия, бързо намаляващо насенение, .... той за капачките за буркани се сетил, дето и сега ги продават.
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
ЖителствотоСофийското жителство е въведено преди 1944 година и беше хубаво нещо. Жалко, че демократите го отмениха.
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОпашкитеОпашки има когато хората имат пари. Сега хората нямат пари и опашки няма.
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Е, кола си купих 40 дни след като си направих вноската за кола, когато дойде следващата доставка. По същия начин до следващата доставка през 1987 година се чакаше за всички автомобили с изключение на Лада, за която се чакаше и до една година. Трабант, Вартбург, Шкода, Застава, Москвич, Запорожец - купуваш ги при следващата доставка. Личен опит.
11
 
2
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, невъзможността да излизеш зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич или трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,15 милиарда долара дълг, замърсяването на околната среда, регулярното спиране на тока въпреки, че работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козодуй, лагерите, Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ям истински домати, гледам си ги, а има и ферми и истинско сирене, правя си го сам.Това зад океани и морета.
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядат ми се истински домати с истинско сирене. От 30 години няма.
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо един тук непрекъснато тръби, че нямало такова изследване, когато да достатъчни 5-10 секунди да стигнеш до публикацията на сайта на Галъп?
1
 
9
 
! Отговори
джо преди 4 години
Друго , което ме озадачава ,как работеше тогава Народното събрание Колко Мерцедеса и БМВ имаха. Какво струваха на Държавата тези хора и какво струват сега, нашите управници ,които ни тикат в БАТАКА . А не да се оплакват папагалите , че нямало банани.Защо сега даже и онкоболните си плащат консумативите за операция, като същата тази Държава те е изсмукала до последно. А сега разни скапаняци пишат глупости за кръвопийства и бедност, като неглижират хала на болшинството дето всичко му е втора ръка
1
 
12
 
! Отговори
джо преди 4 години
До спомен от социализма 1207. Защо винаги се изкривяват нещата. Какво отношение имат марките,които изброяваш? Имаше цветни телевизори произвеждаха ги в България, никой не е тръгнал гол и бос. Това дето го пишеш си е чиста проба комплексарство. Да не би всеки сега да кара Ферари.Имаш черга на която да се простреш. Имахме москвичи, после почнаха да сглобяват Алеко имаше раздвижване тези коли бяха без ред, като искаш корекомска Лада, бачкаш в Либия или Коми това си е. Сега също бачкат в чужбина.
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бяхме гладни.Абе гладни,къде гладувахме,че не се сещам.Работа завсички,карта за море14 лв -14 денаДом12 ст,кюфт2 ка с гарн. 36 ст.Хвърляше се хляб,имаше пом.стопан.90 та ни ръгн. в опашки.
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се бърка социална политика, икономическа политика, държавна политика с политическата идеология и от трета страна с държавното управление! Проблемът на България е в това, че уж се смени системата на държавно управление, но май не е баш така и освен това политическата идеология, както преди така е и сега звучи високопарно и да се хареса на "шефовете", а наш *** прави какво му душа сака! А социалната и икономическата политика, то просто няма пари за тях от грабеж и стремеж на Ганья!
13
 
7
 
! Отговори
а бяхме гладни... преди 4 години
омачкани, с развалени зъби и си брояхме стотинките пред дългите опашки на празните магазини. Единствено когато ни подкарат на редовните манифестации, по сисък и под строй трябваше да се усмихваме пред трибуните където се нареждаха комунистическите крадци и благосклонно помахваха ръце... току що измити от кръвта на хилядите невинни хора бити и избивани в социалистическия концлагер. Днес тези крадци и сатрапи станаха първи капиталисти, христиени и привърженици на диктатора олигарх Путин и бандата.
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До карачанаковОще не си построил къщата и от Тилфонд ти изпращат за квартиранти техни хора!Селски хубавици се женеха за първият срещнат гражданин за жителство
3
 
5
 
! Отговори
Аркадий Райкин преди 4 години
До Спомен от социализмаЭто значит ДЕФИЦИТ.......

Спонсорирани публикации