Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

54% от нашенците убедени, че "демокрацията ни отне много"
Обновена: 15 ное 2019 10:55 | 14 ное 2019 11:01, Красимир Ангелов
1430
Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...
Снимка: Reuters

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
 
6
 
! Отговори
поредната лъжа преди 4 години
няма такова проучване от "Галъп интернешънъл", това е поредния фалшификат на руските тролски фабрики спуснат на мутренските медии в България да го разпространяват.Потърсете на сайта на Галъп, няма такова проучване, а на Гугъл и други търсачки вскички водят до български медийни веб-сайтове от рода на този ТИM-aджийски ***. Мутри та верно служат на руските си наставници!
8
 
3
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Телевизор Сони се предаваше на поколенията... Стар Опел - беше върха на западната технология... Либийска Лада - повод за гордост... Чифт джинси Супер Райфъл - нещо като костюм на Армани... Маратонки Адидас - се носеха само в "специални случаи"... А видеоплеъра с 10 VHS или Betamax - предизвикваха съседската завист... И дълги нощи на пиратските филми със Сталоун и Шварценегер...Пълни мизерия...
10
 
7
 
! Отговори
Зависими от Русия преди 4 години
Най-сигурният начин една държава да е бедна и изостанала е да е близка политически до Русия. Венецуела е просто поредния пример. Погледнете също Куба, Сев.Корея, Сърбия, Беларус, Молдова, Сирия...Ако продължваме да се братушкаме с руснаците и нас ще ни сполети същата безперспективна беднотия...
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава "съсипаха я тази държава", с което са съгласни 3/4 от хората? Означава, че от богата държава с увеличаващи се население преди 1989 година, България се превърна в бедна дърава с изчезващо население при режима на демократите.
3
 
14
 
! Отговори
капитализъм=разруха преди 4 години
От райската градина България, капиталистите направиха пустиня след 1989 година.
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма за сегашното общество е утопия защото изисква висок морал и липса на егоизъм, който днес аи по принцип е трудно да бъде достигнат. Идеята на комунизма е на всеки да му се осигури всичко спрямо нуждите и потребностите му. Например за 1 човек несемеен гарсониера. За семейство с 2 деца апартамент за многодетно голям апартамент. Комунизма изисква отказ от частната собственост също недостижимо. За сметка на комунизма, социализма обаче е най-добрият възможен строй за благоденствието на хорат
0
 
4
 
! Отговори
До 1195 преди 4 години
Парите не определят кой е в средната класа, кой е буржоазия и кой е от работническата класа. Второ, от тези 5000 лева бруто, получаваш 2110 евро нето, което не е много.
8
 
4
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 4 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
3
 
10
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Външния дълг през 1989г беше не повече от 8 милиарда според някои сороски статистики 10 милиарда . Днес след 30 години демокрация е 46 милиарда. Данните са от световната банка. Да си свериш часовника А!
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Темата на изследването на Галъп е "Отношение към някои клишета от последните десетилетия". Това за доматите се радва на най-голяма подкрепа. На практика всички интервюирани смятат, че преди 1989 година доматите бяха истински, за разлика от сега. Аз също мисля така, но не са само доматите, а и много други храни. Сега няма истински кашкавал, истинско сирене също няма, няма и истинско кисело мляко. Ябълките са имитация на ябълки, крушите също. Почти всичко от този род вече не е истинско
11
 
4
 
! Отговори
Един полу-грамотен преди 4 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...
10
 
4
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 4 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1193Значи тук човек с 5к заплата е беден, в ЕС с 3к Евро е средна класа. ДоообреВече се чудите какво да измислите
5
 
10
 
! Отговори
Саманта преди 4 години
Бай Тошо беше човек от народа от работната класа и милееше за народа. На много от заседанията в народното събрание е критикувал и министри и депутати че са се откъснали от проблемите на хората, все още се намират истински материали които не са фейкови и които го оплюват. Същите тези министри и депутати му скроиха шапката и му спретнаха преврата 10 ноември 1989г. От тогава насам държавата е в упадък а народът мизерства с изключение на тези които са се окопали във властта.
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца имаше 100-200 семейства, които ползваха привилегиите на властта, но не може да се нарекат богати. Останалите бяхме бедни, но не мизерствахме. Сега има 200-300 хилядна мафия, сравнително богата, а останалите сме бедни, повечето мизерстват. Стигнахме до там, че не осъзнаваме, че човек с 5000 лева брутна заплата е беден. Ако го считаме за богат, то тогава 90% от хората по времето на соца също са били богати.
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1189Германия на кое място по БВП беше през 45та г? А сега на кое е? При техния социализъм?
1
 
8
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
При Живков беше по-добре, доматите бяха истински..."Е, поне се наскачахме,под слогана ,"който не скача е червен" и хоп подрипвахме.Онези от трибуната,които задаваха такта ,така подскочиха,че станаха министри,мин.председатели,депутати,но до един с перфектни финансови възможности.Просто знаеха за какво подскачат.След излизане от активаната политика,всички до един станаха собственици на фондации,асоциации,финасирани по странни пътища и също толкова странни пари,но с антибългарска насоченост.
5
 
5
 
! Отговори
Грую преди 4 години
При социализма имаше средна класа а сега НЯМА!
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една от трите най-бедни държави в Европа през 1944 година, за 44 години България достигна до 25 място в света по БВП на човек от населението. После имаше реставрация на капитализма и България пак се върна сред най-бедните държави в Европа. Изводът е, че където има капитализъм, има и бедност и то голяма.
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаЕ поне има 3% богати, при социализма има богата партийна върхушка и 99% бедни!

Спонсорирани публикации