Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

54% от нашенците убедени, че "демокрацията ни отне много"
Обновена: 15 ное 2019 10:55 | 14 ное 2019 11:01, Красимир Ангелов
1430
Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...
Снимка: Reuters

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Капитализъм = неравенство ! 3 % супер богати 97% супер бедни !
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 1168И как кашкавалът ще струваше 3,6 лв при сирене от 5,1 лв за кг? Никога кашкавалът не е бил по евтин!И кога 250 лв заплата? Около 88ма?
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За София най-голямият проблем беше недостигът жилищата. Този проблем се появява с обявяването на София за столица, има го и сега, но под друга форма. Не случайно по фашистко време въвеждат софийското жителство и ограниченията за преселване в София. По времето на соца се построиха адски много жилища, но пак не достигаха. Все пак с много добре проектираните и изградени комплекси като Младост,Люлин и други, жилищната криза мамаля значително. След 1989 година мафията презастрои тези хубави комплекси
7
 
6
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 4 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.
7
 
6
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Кремиковци, долината на смъртта Девня, безумния, безсмислен и струващ милиарди на държавата завод за тежко машиностроене в Радомир, корупционната изядена в аванс атомна централа Белене и много други безсмислено построени и работещи на загуба заводи и фабрики, бетонни гета-панелките , които наричат жилищни квартали ! Хората бяха бедни и закрепостени по местораждане, без право на свободно изразяване на мнение и хранени с бооклуци- бяхме роби на шайка *** изро.ди. Ако сега да си правиш зимнина е просто каприз, тогава беше въпрос на оцеляване !
2
 
10
 
! Отговори
спомен преди 4 години
в гр. Толбухин имаши 27 завада,в гр. добрич -нема нито един!!!
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домати, които да не са пластмасови по магазините и пазарите няма. Възможно е в някои по-малки населени места някоя баба да продава един ден в седмицата нормални домати, но човек няма как да знае кои домати стават за ядене.
7
 
6
 
! Отговори
До 1168 преди 4 години
Кашкавали, заплати...Кашкавалът струваше 3,60 лева, т.е. с 250 лева 70 кг кашкавал, но истински, а не менте като сегашният. Сега с масовата заплата от 650 лева, колко кашкавал ще купиш? Цени всякакви и по 22 лева и по 27 лева. Цена от 17 лева отдавна не съм виждал. Може нещо на промоция да е изпаднало на такава цена или нещо, което няма нищо общо с кашкавал.
3
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: "Правешки цървук" (номер 1177)Виж, и за доматите може да се поспори. Макар че... ако сме опрели до пустите му домати, значи работата е много зле. В смисъл, че си имаме работа с тотално зомбирани хора.Напоследък се появиха масово домати които им викаме "пластмасови".Не знам с какъв произход са, сигурно оранжерийни, или още по-лошо.На вид лъскави, но на вкус наистина са като пластмаса, тоест, нямат вкус.По пазарите обаче все пак има всякакви хубави градински домати.Е, по-скъпи са, да.
6
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 1179Пълни глупости са това за "доброто" качество.Пролетариатът беше армия от роби, които трябваше да бъдат нахранени за да не се вдигат на бунтове.Още от Римската империя е била известна фразата "Хляб и зрелища".Това ли искате?И тогава имаше лоши продукти и хубави продукти.Имаше един шпеков салам дето му викахме "кучешка радост".Коняк "Слънчев бряг" носеше прякора "Слънчев удар".Качествени плодове и зеленчуци имаше, но главно в "Показния магазин".И т.н. и т.н.
8
 
4
 
! Отговори
Правешки цървук преди 4 години
Доматите били по-хубаваи.. вярно е - доматите при социализма през август бяха по-хубави от сегашните домати през февруари.
9
 
8
 
! Отговори
Ханибал преди 4 години
По времето на бай Тошо всички искаха да отидат на Запад. Ако бяха отворили границите тук щяха да останат само активните борци против капитализмау партийните секретари и доносниците...Може би от последните също тяха да избягат. Ако тези нещастници, дето казват, че тогава е било по-добре ги върнеш тогава с тогавашните заплати и недостик на всичко, то те ни биха издържали и една седмица. НЕЩАСТЕН ВЕЧНО ХЛЕНЧЕЩ, МЪРЗЕЛИВ НАРОД...ТОВА СМЕ НИЕ.
5
 
10
 
! Отговори
АнтиИдиотократ преди 4 години
До Анонимен1200лв заплата ??? Ти шегуваш ли се ???Не знам как е в София, но в България заплатите са масово 600-700 и то за поне средно квалифициран труд, на ниво експерт или специалист !Няма по-гололямо зло за цялата история на България от този изродски режим, наречен "демокрация" !!!
4
 
9
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
При бай Тошо имаше много кльопачка и то световно качество, а сега само буклуци ни продават. Значи като количество народа ядеше двойно, а като качество десеторно! КапитализЪма ни върна с десетилетия назад!!
5
 
15
 
! Отговори
ФАКТИ преди 4 години
След 30 години демокрация България е най-бедната държава в ЕС, населението е намаляло с малко над 2 млн. след 1989, в страната са модерни евроатлантически ценности гей-паради, пошлост, поквара, шири се наркомания , проституция, престъпността е във възход, корупцията е превзела целия държавен апарат на всички нива. Историята се изопачава защото е неудобна за българските предатели които за шепа долари продават народ и родина. И да при Тодор Живков беше по-добре имаше СИГУРНОСТ в утрешния ден!
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До човекЗа Маркс и Ленин си прав. Комунизмът не е утопия, а научна разработка на Маркс. Ще настъпи първо в най-развитата страна, т.е. в Китай. Това ще смачка най-развитите капиталистически страни, както виждаме че вече се случва. Съответно ще доведе до революции в САЩ, УК, Германия, Франция и т.н. Хората ще могат да пътуват навсякъде, защото вече няма да има капитализъм, освен в някои пропаднали държави. Плановата икономика е много ефективна!
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука само идеоти ли коментират
2
 
13
 
! Отговори
пенсионния фонд пре преди 4 години
Кой изнесе пенсионния фонд на НРБ-къде скриха парите , години събирани от бедните трудещи се. Някои българи са приказно богати.
9
 
5
 
! Отговори
ако е истина преди 4 години
54% спокойно могат да изберат Нинова и тя да върне истинския вкус на доматите. Защо не го правят ?
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1166250 лв средна заплата, 1 кг кашкавал 5 лв = 50 кг кашкавал1200 лв заплата, 1 кг кашкавал 17 лв = 70 кг кашкавалКомунизмът СИ ОТИВА

Спонсорирани публикации