1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук

Включват се разходите за наем, за детегледачи, финансови стимули
16 ное 2019 10:46, Елка Василева
151
1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук
Снимка: "Монитор"

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да се стимулира завръщането на българи от чужбина. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Пакетите от услуги ще включват поемане на разходите за наем, за детегледачи до записване на децата в ясла или градина, както и финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение, като държавата ще отпуска на семействата за тези услуги до 1200 лв. месечно в рамките на една година, пише „Монитор“.

Няма да има ограничение по отношение на това дали нашенците сами са намерили работа или чрез програма на МТСП, необходимо е само да покажат документ-трудов договор, както и да докажат, че се завръщат от чужбина и да не са на повече от 54 години.

От януари 2020 година младите семейства ще могат да се възползват от този пакет, като първият кариерен форум ще е във Виена на 27 февруари. Програмата ще обхване общо около 350 семейства.

15 милиона лева от Оперативна програма развитие на човешките ресурси пък ще насочи държавата от началото на 2020 година за „Детски кътове“. Това е допълнителна социална придобивка за работещи семейства с пари от държавата, заяви също така зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на семинар в Боровец. Услугата ще е почасова, до 4 часа, не целодневна.

Новата схема за семейства с малки деца е предвидена за големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини и това пречи на пълноценнатта реализация на член от семейството. За детските градини на работното място-работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева. Изискване е детегледачките да се наемат от бюрата по труда, разясни Русинова. „Ще дадем възможност на един работодател да обособи средства, да се обособи помещение и да се организира кът за гледане на децата на служители“, добави тя.

Средствата са предвидени да стигнат за около 200 предприятия-фирми, без значение дали са частни или държавни. Около 2000 души пък ще намерят работа като детегледачи. Държавата ще поеме заплатите на детегледачите (средна брутна за сектор социални дейности работна заплата), като няма да има ограничение във възрастта, разясниха още от социалното министерство. Ако са в близост, ще могат да се обединят няколко фирми и да наемат помещение, което да ползват заедно, разясниха още експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
35
 
! Отговори
... преди 4 години
СУПЕР! Само че не парите гонят образованите и интелигентни българи. Замислете се. А и 1200 лева е нещо положително , но крайно недостатъчно. А за хората които са останали. ДА! ЗА ТЯХ ШНУРА.Няма какво да се коментира. Неграмотна работа!!!
66
1
 
34
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Да, и 90% от върналите се, ще се роднини и деца на депутати и чиновници, дето ще ги турят на хубави позиции във фирми и администрация, че ще им и сложат едни 1200 лв отгоре.Никой няма да се върне тука за 1200 лв в тая мизерия и корупция, инвестирайте ги тези пари в образование, но практическо, за инжинери, доктори, стига с тая психология и право, виждаме ги юристите ни колко добре си живеят и не емигрират, щото в реална държава не струват пет пари.....
65
0
 
7
 
! Отговори
812 преди 4 години
Видяха,че гроздето е на високо и почнаха да казват,че било кисело.. и щели да внасят грозде от европата :D
64
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
600 евро не са заплатите, а помощите в западна Европа. Т.е. целта на тези програми са "българите", които са в чужбина само за помощите, да си се върнат в родината (да се махнат от цивилизованите държави). Държавите са съгласни да дават тия пари, които и сега ги дават, само и само търтейте да се разкарат оттам. Че вече и престъпността нарасна, и крайно десните партии набират сила.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 63Затова 8 предлага да се поставят условия - от това предложение да могат да се възползват само хора с минимум средно образование, които не са криминално проявени.
62
3
 
26
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"А сега онези предатели безделници ще ми се завръщат наготово и ще лапат от нашите пари. Пари изкарани с дълъг и усилен труд. Не с имигрантско лежане." Колега, вашите пари, изкарани с дълъг и усилен труд, ги лапат вече 30 години и то не хората живеещи "навън", а една прослойка, живееща в България. И те казват, че са патриоти и не искат да ходят никъде, защото там не могат да лапат така. Те даже едно кафе не могат да си поръчат "навън". С "емигрантското лежане" ме разсмя)).
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
i really don't get it, France offers me 350 euro per 8 h work day. UK offers 650euro per 8h work day, Bulgaria offers me 1600 euros per month.
60
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 4 години
"Бездушието българско" било причина за 500 години лишаване от самостоятелна държава, според теб.*** да питаш даскала, който ти е преподавал история, защо не ти е казал, че в рамките на точно този период от 5 века, българската етническа територия е онова място на европейския континент, където се вдигат най-много въстания?Въпреки че в Османската империя данъците са по-ниски в сравнение с повечето държави, кланетата са по-малко (колкото и да ти е чудно това), а българите не са длъжни да воюват.
59
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите ще се възползват. Ще взимат една година по 1,200 лв и като свърши гювеча пак ще дойдат тук в чужбина да просят крадат и проституират. Българин който си е уредил живота като мен едвали ще им се хване на селската въдица. Ще оставя стабилен доход и ще закарам децата си в мизерията да станат наркомани ли. Какви управници си избирате бе племето много са умни да знаете, като селски говедарин са. С трици мамуни ловят.
58
24
 
14
 
! Отговори
регулировчик преди 4 години
Най-големият позор за един човек е да изостави България и да отиде да слугува на чужденци. На такива хора трябва да им се отнема автоматично българското гражданство, да им се конфискуват всички имоти и банкови сметки, да им сек забрани достъпът обратно в страната!...................................Мене, ако питаш, да се вкарат всички "български" политици от последните 30г. барабар с "висшата" администрация на каторга, в Сибир.
57
3
 
13
 
! Отговори
хъш преди 4 години
Виж, ако дадете 12 000 (ДВАНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ) НА МЕСЕЦ, може някои да се замислят.
56
3
 
28
 
! Отговори
дядо Пенс преди 4 години
Никой няма да се върне! Мой родственик е от 15 години в чужбина ,взема 2100 ? ,три пъти в седмицата работи вечер и си докарва допълнително още 700 ? ...А сега сравнявайте. Единственото по-скъпо нещо ,което плаща е 500 ? наем...
55
12
 
7
 
! Отговори
Даа преди 4 години
Ей, гена ви е На вечно недоволни.Хубава работа, ама бг-ска.
54
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека позная кой ще се върне, хора с по3-4 деца, на които са спрели помощите във ФРГ
53
1
 
21
 
! Отговори
За тия парици преди 4 години
и 70-годишен буковлъшки римлянин няма да се върне.:)))))))))
52
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега публикувайте свободните работни места и ще разберете кой ще се върне (евентуално)! Младите добре образовани българи няма какво да работят тук и не желаят да бъдат унижавани от опростачената върхушка!
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитирам:-"Най-големият позор за един човек е да изостави България и да отиде да слугува на чужденци."...Абе като е позор, защо чакате чужди инвестиции, защо каните чужди фирми да идват в България и да ви подпомагат икономиката ? Нали е ПОЗОР да се изостави държавата, за чужденците значи не е ПОЗОР да ви дойдат и подпомогнат ? Защо скъпият ви Пожарникар все се хвали, че е поканил еди какви си чужди фирми да ви дойдат, те да не се ОПОЗОРЯТ според техните сънародници ? Ей големи ОВЦЕ сте бе !
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИстината за западните държави.., ами просто са крали и клали повече от нас
49
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години дърпаме назад и се чудя от къде това самочувствие на някои да казват, че ще се оправим ? Толкова ли е трудно да се разбере тази мизерия ? Никой не иска да се връща, разбира се от намаляването на населението, значи там е по-добре от тук, но май сме тикви и не искаме да си го признаем ?
48
47
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият позор за един човек е да изостави България и да отиде да слугува на чужденци. На такива хора трябва да им се отнема автоматично българското гражданство, да им се конфискуват всички имоти и банкови сметки, да им сек забрани достъпът обратно в страната!