1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук

Включват се разходите за наем, за детегледачи, финансови стимули
16 ное 2019 10:46, Елка Василева
151
1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук
Снимка: "Монитор"

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да се стимулира завръщането на българи от чужбина. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Пакетите от услуги ще включват поемане на разходите за наем, за детегледачи до записване на децата в ясла или градина, както и финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение, като държавата ще отпуска на семействата за тези услуги до 1200 лв. месечно в рамките на една година, пише „Монитор“.

Няма да има ограничение по отношение на това дали нашенците сами са намерили работа или чрез програма на МТСП, необходимо е само да покажат документ-трудов договор, както и да докажат, че се завръщат от чужбина и да не са на повече от 54 години.

От януари 2020 година младите семейства ще могат да се възползват от този пакет, като първият кариерен форум ще е във Виена на 27 февруари. Програмата ще обхване общо около 350 семейства.

15 милиона лева от Оперативна програма развитие на човешките ресурси пък ще насочи държавата от началото на 2020 година за „Детски кътове“. Това е допълнителна социална придобивка за работещи семейства с пари от държавата, заяви също така зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на семинар в Боровец. Услугата ще е почасова, до 4 часа, не целодневна.

Новата схема за семейства с малки деца е предвидена за големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини и това пречи на пълноценнатта реализация на член от семейството. За детските градини на работното място-работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева. Изискване е детегледачките да се наемат от бюрата по труда, разясни Русинова. „Ще дадем възможност на един работодател да обособи средства, да се обособи помещение и да се организира кът за гледане на децата на служители“, добави тя.

Средствата са предвидени да стигнат за около 200 предприятия-фирми, без значение дали са частни или държавни. Около 2000 души пък ще намерят работа като детегледачи. Държавата ще поеме заплатите на детегледачите (средна брутна за сектор социални дейности работна заплата), като няма да има ограничение във възрастта, разясниха още от социалното министерство. Ако са в близост, ще могат да се обединят няколко фирми и да наемат помещение, което да ползват заедно, разясниха още експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
24
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Легална кражба и корупция.
26
2
 
7
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: тук (номер 24)Пeпeл ти на езика!Трай не им давай идеи на комунистите (от ГЕРБ), че да не се сетят!Още помня кльона по границата с Югославия, телените мрежи с ток и войниците с калашници!Имаше КПП с бариера на метри от къщата на баба и дядо на село!Беше II гранична зона и не пускаха без открит лист!Като затворят границите пак - никой няма да може да избяга!
25
0
 
30
 
! Отговори
стоп преди 4 години
Поредната лудост и усвояване пари.....
24
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтърваха питомното, сега ще гонят дивото.България умира.Като неизлечимо болен от рак.Никакви мерки няма да я спасят.Накрая ще останат само министрите, депутатите и някои "работодатели", шефове на големи (фалирали) фирми.
23
0
 
33
 
! Отговори
тук преди 4 години
А защо не се погрижат за хората тук да не бягат?
22
1
 
33
 
! Отговори
някой преди 4 години
Да не пропуснете да им кажете, че като допълнителен "бонус" затова, че са имали глyпocтта да се върнат в България, ако се разболеят случайно, първите три дни от болничния няма да им се плащат!!!
21
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от причините да не се върна никога в България е, че трябва да плащам няколко пъти за лекар ако се разболея плюс здравната ми осигуровка, втората причина е, че не искам да слушам лъжи от политиците, че видите ли те НЕ БИЛЕ КОМУНИСТИ, аз не съм толкова ***, че да им повярвам, третата причина е, че не искам да живея там където управляват вечно мафиоти и измамници...абе не искам да доживея животът си в република от четвъртият свят, тук ми е добре и не ми липсва нищо...
20
3
 
24
 
! Отговори
ВиШу преди 4 години
Ами със здраве и успех на пристигащите млади и образовани да могат и се чустват по "европейски"Аз и семейството ми емигрирахме и нито някой направи нещо да ни спре хеле подобен пакет да има смисъл....Аз съм се изучил, поработил в БълГЕЙрия и хоп, като се родиха децата и виждаш света по друг начин и осъзнаваш, че клоаката на Европа и Азия не е мястото на твоите деца и място където може да расте едно достойно, образовано и културно поколение....е, в чужбина го намерихме това място и без помощ се справихме и ей на богу казвам го - НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕМ даже и Б.Б. и Ц.Ц. и Ко ДПС и БСП вкупом да
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11000 даваме на миячка в ресторанта .Вие луди ли сте кой ще се върне за квалифицирана работна за тези пари.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10За месец? Ако си на правил ите места и се блъска яко, може и за седмица :)
17
0
 
25
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Няма кой да се излъже. И след една година 620 лв. заплата и хайде обратно при дивия капитализъм.
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да изоставя 9400 лева след такси, за да се върна на 1100 лева в България с хвърчащото обещание, че ще ми дават 600 лева (защото е на семейство демек се дели на мен и жена ми) и то я има година, я не....Хммммм....
15
1
 
30
 
! Отговори
8 преди 4 години
Чорбаджиите търсят балъци за бачкане за държавна сметка ! И след една година какво ? 1200 лв са 600 евра - най ниската пенсия на запад ! Ци, ганорите ща се юрнат за една година и после пак там ! Не е обмислено добре !Трябва още -средно образование , безсрочен договор за работа ,квалификации и пр .
14
0
 
26
 
! Отговори
123 преди 4 години
Закон за дискриминация в тая територия няма ли? Които са тука заплата 600,а тези печелили навън 1200,защо?
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е само за пари , здравеопазване , образование , сигурност , работиш цял живот и накрая ти подхвърлят 200 лв , съдия уличен в подкуп съди подкупен катаджия , велика е фразата - ко ши праим ся ..
12
0
 
46
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
Ама това е малко като със санирането на блоковете - на една част от гражданите държавата им го плати, а останалите, които не са дочакали това изобилие и са си сканирали сами блокове и къщи - имали, дали. Сега пък ще дават пари на някой да се връща от чужбина, а тези дето сме тук, нали сме по-прости и явно сме си добре, няма какво да ни стимулират. Утре да не започнат да се връщат едни по-зелени българи и да се чудим що така...
11
0
 
65
 
! Отговори
Гост преди 4 години
А защо не предложат 1200лв. и на българите,които са в България?!
10
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога обратно в мутренсската кочинаа.
9
8
 
38
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Само умствено увреден може д се върне в БГ и да оскотява с 1200 лева....Дори с мойте 15К лв заплата в ИТ сектора в Норвегия няма да дойда в БГ да работя за кирливите 1150 лв. И кво ще ги правя тия пари? Да оскотявам допълнително и от заобикалящата среда като панелни гета,дравиди,каскетлии,русофреници и психично болни? То даже няма и велоалеи,които ги има дори в най-забутаното норвежко село.Каква сигурност мога да имам например със Охр.фирма? Та те дори са дружки с айдуците
8
2
 
45
 
! Отговори
Но първо мислете!!! преди 4 години
Нека да им предлагат пакети, но да поставят условие: Важи само за семейства, при които и двамата родители имат минимум СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ !!!Няма да е зле да се прибави и още едно условие - да НЕ са криминално проявени.Защото, когато прочетохте, че се предвиждат и "финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение", за какви "българи" най-напред си помислихте?