Още проблеми с педиатрията: Лекари напускат болницата

Малките пациенти в педиатрията чакат с дни за прегледи
24 ное 2019 09:12,
58
Още проблеми с педиатрията: Лекари напускат болницата
Снимка: Pixabay

Нови проблеми в педиатрията в София след случая на починалото 3-годишно момче и решението за отстраняване на директори и лекар в три болници. Двама анестезиолози напускат, а това поставя в сериозен риск работата в лечебното заведение.

Майка на дете, настанено в болницата, разказва, че от 8 ноември насам всичко в света й се върти около борбата за живота на бебето й. Момиченцето е прието с гърчове и 40 градуса температура в интензивното отделение на педиатрията в София. Така майката е станала свидетел на случилото се с починалото 3-годишно момче.

Още по темата

"В интензивното има прозрачни стъкла. Сложиха го на масата, опитаха се да го реанимират. Главната сестра също изключително много помагаше, имаше доктор анестезиолог, който не беше дошъл по този случай в болницата, но и той помагаше. И неговата жена помагаше. Докторите направиха, каквото е възможно", разказа майката Гергана Севелиева.
 
След обществения отзвук по случая двама анестезиолози от болницата подали молби за напускане, потвърдиха от педиатрията. Единият от тях бил този, който интубирал починалото 3-годишно момче, пише "Нова тв". Заради това, разказва Гергана Севелиева, било отложено изследване на детето й.

"Трябва да й бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който не можеше да бъде проведен, защото докторите са напуснали", поясни майката. Дежурствата на временно отстранената доктор Елена Георгиева пък били разпределени между други лекари.

"Аз не бих искала да ме лекува доктор, който след 20-часова смяна, с треперещи ръце идва към детето ми и се обръща с думите "какво ви е състоянието?" Добрите условия за работа ще рефлектират върху качеството и съответно върху по-бързото оздравяване на нашите деца", категорична е Гергана.

От болницата отказаха коментар. Според аутопсията причината за смъртта на детето е двустранна хеморагична пневмония. А някои инфекции не могат да бъдат лекувани.

"Ако като народ сме на мнение, че тук работят убийци или некомпетентни хора, то тогава има нещо сбъркано в системата", смята Севелиева.

Заради проблемите в системата през пролетта имаше протести в педиатрията. Правителството обеща да отпусне един милион и 700 хиляди лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
29
 
15
 
! Отговори
Нено преди 4 години
ТОВА Е ЛЕСНО.. ЩЕ НАПУСНАТ ОТ ТАЯ БОЛНИЦА И ОТИВАТ В ДРУГА.... ТРЯБВА ДА СА БЕЗ ПРАВО ДА ПРАКТИКУВАТ... САМО ПАРИ ИСКАТ... НЯМАТ ДОБЛЕСТ ДА ПРИЗНАЯТ ВИНАТА СИ
8
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разправят, че в ада има специално място за BG лекари.Болница в която пациентите са лекарите, а лекуващите са от факултето .
7
2
 
31
 
! Отговори
лили преди 4 години
То и отровеното дете беше убито от инжекцията на лекаря, който пък бил гинеколог и нищо не разбирал и тъй до безкрайност. Не че няма тотални некадърници, но и това повсеместно заклеймяване не води до добро - неслучайно в богатите страни лекарите имат такива огромни застраховки, предполагам, че обществата им са минали по тоя път преди години?
6
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите в България са абсолютни некадърници.Те могат да лекуват само лека настинка, да ти предпишат една торба ненужни антибиотици и да ти поставят грешна диагноза за да ти сложат стенд на аортата с което да лапнат едни кинти.Пълна изMет.Който има кинти да ходи в Турция, който няма да ходи в Сърбия.Тук ще се лекуват само ***.
5
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
безнаказани некадърници.без души
4
9
 
34
 
! Отговори
Старата школа преди 4 години
Продължавайте в същия дух...Лекари не останаха.
3
6
 
34
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До фактИ как лекарите да я променят? Системата, здравеопазването е политика, не медицина. Лекарите я променят като напускат, а от хубаво никой не бяга.
2
11
 
24
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Интересно , "системата убива " , крещят всички , а болниците пълни с желаещи да ги убиват ! Как така ?
1
19
 
21
 
! Отговори
факт преди 4 години
Системата убива,но лекарите не искат да променят системата защото сега в този хаос печелят....