Поклон! Почина Стефан Данаилов

Актьорът се лекуваше във Военномедицинска академия
Обновена: 27 ное 2019 09:31 | 27 ное 2019 08:50, Петя Славова
409

Снимка: Булфото

Отиде си Стефан Данаилов – легендата на българското кино. Това съобщиха от ВМА, където се лекуваше до последно актьорът.

"След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия (ВМА), в 00:15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов", пишат от болничното заведение.

Легендата на българското кино и театър остава в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА) на апаратно дишане.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/teatar/2019/11/15/stefan-danailov-izleze-ot-komata-veche-e-v-syznanie.429762
 

Ролите му на екрана и на сцената са многобройни - над 150. Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в "Следите остават" и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор. Талантът му забелязва и проф. Стефан Сърчаджиев, при когото именно Стефан Данаилов започва да  учи актьорско майсторство.

Ролите му в киното като професионален актьор стартират с "Понеделник сутрин", "Морето, "С дъх на бадеми", но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в "На всеки километър", където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Заради многото участия в киното се налага да изостави за кратко сцената. Участията му в "Князът", "Черните ангели", "Иван Кондарев" му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в  италианският сериал "Октопод" с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е "Маневри на петия етаж".

Неустоим ухажор е и в "Дами канят", но вместо да продължи тази нишка в друга комедия - "От нищо нещо", където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг - селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и  "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата".

Стефан Данаилов пленява с чувство за хумор. Особено ценен е сред студентите, на които преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и които с уважение и любов го наричат "Мастера". От неговите класове са излезли актьори като Асен Блатечки, Стефания Колева, Башар Рахал, Иван Бърнев...

От 1979 г. е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" а театралните участия му носят множество отличия. Той е заслужил артист, Народен артист, През 2002 г. получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер".  Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".

От съпругата му Мария Данаилова има доведен син, а актрисата Ирен Кривошиева ражда сина му Владимир Данаилов.

Данаилов бе известен общественик – депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

В последно време здравословното му състояние се влоши. През август Ламбо бе приет в бургаска болница след падане и му бе направена операция на тазобедрената става. По-късно актьорът бе настанен в интензивното отделение на ВМА заради събиране на вода в белите дробове. По-късно бе поставен в медикаментозна кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
51
 
26
 
! Отговори
сори преди 4 години
Извинявайте, не искам да звуча като хейтър но какъв актьор по-точно е бил С. Данаилов, толкова известен, нито един филм не съм запомнил с него. Имаше къде къде по-велики актьори от него - Калоянчев, Велко Кънев, Кирил Господинов; последният може би най-недооценен а филмите за Баш Майстора са според мен най-доброто в БГ киното, а човекът умря почти като клошар, нито признание, нито пенсия, нито миннистерско кресло.
170
1
 
19
 
! Отговори
до просото преди 4 години
До ПроСоТо И на мен умориха майка ми докторите.Но няма какво да злобея, отишъл си е човек,обичан точно от нейното поколение,дори роден с ден разлика от нея(майка ми)
169
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-170 ,те цъкат прюсове,само на любимата си тиква,даже след "целувката" Тръмп,те пак ще цъкат плюсове.
168
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям Човек!Поклон!
167
40
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
нима?..Я проверете пак за всеки случай!........Странно нещо е живота..Моите родители умряха,лели,вуйчовци,сега започнаха и братовчеди да "капладисват",на жена ми почти цялата рода си отиде..и то доста рано,но..аз сега "трябва" да роня сълзи за некой си,който цял живот се е разхождал по сцените с вид:-"Вижте колко съм красив"?Няма да напиша нищо лошо по негов адрес,но и няма да се разлигавя във ФАЛШИВА "скръб"..
166
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой от днешните лигльовци на сцената ще стане велик актьор?Няма такива индикации.
165
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той беше мъжкар!И в професията и в политиката.Не се отказа от студентите си и от сцената,въпреки здравословните си проблеми.Не се отказа и от идеите си,макар и спорни.ИСТИНСКИ МЪЖКАР!
164
5
 
53
 
! Отговори
ikar преди 4 години
Отиде си един велик човек, обаятелен актьор, с незабравими роли! Светла му памет!
163
6
 
48
 
! Отговори
тя преди 4 години
И Всевишия да си пак ще се намерят български злобари да те оплюват! Такава нация няма бъдеще ! Хубавото е ,че не са толкова много !
162
42
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна беше само депутат-вечния депутат.
161
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости! Ще остане жив завинаги в сърцата на българите! Помня го и с още една култова реплика, която медиите не са споменали - от филма за Св.цар Борис Покръстителя, думите които каза на византийския император - "Коня си ти дадох, наложницата си ти дадох, ала от земята българска и камен не давам!"
160
11
 
41
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Велик артист.
159
5
 
56
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Рано или късно - на всеки човек животът СВЪРШВА! - единствено остават спомените- Добрите хора остават вечно в сърцата на хората - Те са Безсмъртни ! Поклон !
158
12
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко жалки твари са тези които цъкат тук минуси. Погнуса от такива ***. Велик, много велик и незабравим БЪЛГАРИН е и ще бъде ГОЛЕМИЯТ СТЕФАН ДАНАЙЛОВ.
157
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мир на душата му! Поклон!
156
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-великият!
155
8
 
47
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
Легендите не умират!
154
7
 
47
 
! Отговори
тя преди 4 години
Жалко , България загуби един ценен човек !
153
6
 
56
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
В смъртта няма ляво и дясно . Забравете партийните пристрастия и смирени се преклонете пред огромния талант на един велик актьор и обаятелна личност . Той беше бохем и щедър към хората и нека го запомним с добро и така да остане във вечността .Поклон към светлата му памет.
152
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той беше цяла вселена!ПОКЛОН!